Isle of Man TT

Isle of Man TT – najopasnija i najmanje pregledna staza 

Ljubitelji moto utrka i oni koji će to tek postati itekako znaju da se ovdje radi o vrlo opasnom i nepredvidivom sportu. Za razliku od klasičnih sportova poput nogometa, košarke, tenisa i ostalih, moto utrke su i dalje najmanje predvidiv sportski event i za klađenje. Popularnost koju nosi sportsko klađenje online Hrvatska podržava putem brojnih mjesta za klađenje dostupnih na Internetu. Najbolje sportske kladionice i školu klađenja, nakon koje ćete biti stručnjak.

Sigurno ste čuli za najpoznatiju utrku u moto sportu na svijetu – Isle of Man, voljeli ovaj sport ili ne. Od prve godine kad je utrka zaživjela, 1907., do danas samo staza Mountain Course broji 295 žrtava. 

Isle of Man je najopasnija motorsport utrka ne samo za vozače nego i za gledatelje. 

Jako puno detalja predstavlja pravu opasnost za vožnju pri tim brzinama. 

Dijelovi staze su zaštićeni suhozidom, a na stazi ima rubnjaka, stijena i stabala koje treba spretno zaobilaziti. Nakon samo nekoliko minuta gledanja ove utrke, bit će vam jasno zašto se smatra najopasnijom stazom za utrke na svijetu. 

Osim toga, cijela staza se proteže uz šumske puteljke, seoske okuke i planinske staze koje ne ostavljaju puno mjesta mašti. Prije 70 godina se prakticirao i masovni start, no danas se start odvija svakih 10 sekundi – zbog sigurnosti vozača. 

Stručnjaci ističu kako svaki natjecatelj koji se priprema za utrku na otoku Isle of Man, treba biti svjestan da se izlaže velikoj životnoj opasnosti. 

Bez obzira na statistike i povijest koju nosi staza Isle of Man, broj natjecatelja se ne smanjuje. Dapače, svake godine je start prepun novih i starih vozača koji svjesni opasnosti, daju sve od sebe kako bi ostavili svoj trag u povijesti. 

Najopasnije lokalne ceste kao trkaća staza

Isle of Man nosi titulu trkaće staze, no zapravo se radi o malim seoskim ulicama i puteljcima koji su zatvoreni za ostatak prometa samo za vrijeme prestižne utrke. Osim toga, poznato je da ova staza ne oprašta ni najmanju grešku natjecateljima, pa se zato pobjedom smatra sami dolazak na cilj u jednom komadu. Vozača i motora po mogućnosti. 

Jedna od najpoznatijih staza je Snaefell Mountain Course, koja se proteže duž 60,73 kilometara. Kreće se iz centra gradića Douglasa prema zapadu, sve do gradića Ramsei na suprotnoj strani otoka, nakon čega se puni krug završava na samom početku u Douglasu. Natjecatelji imaju priliku penjati se na brdo visoko 422 m nadmorske visine, proći uskim i neravnim seoskim putevima koji su zaštićeni bodljikavim žicama. Pri brzini od 200-300 km/h, spuštaju se u grad po dijelu staze s najgušće nabijenim seoskim kućama, kamenim ogradama, banderama, stupovima javne rasvjete i ono najopasnije – brojnim znatiželjnim gledateljima. 

Deveterostruki pobjednik prestižne utrke Isle of Man, David Jeffries još je 2003. godine izjavio kako svaki natjecatelj mora biti svjestan da bi se lako mogao kući vratiti u mrtvačkom sanduku. 

Najveća zvijezda spektakla Isle of Man

Trkač Joey Dunlop, podrijetlom iz Sjeverne Irske se smatra najvećom zvijezdom motosport spektakla Isle of Man zbog sveukupno 26 pobjeda. Znao je u istoj sezoni pokupiti nekoliko nagrada iz različitih klasa utrka. 

Veličanstveni broj pobjeda na Isle of Man utrkama je ostvario od 1976. godine do 2000., kad je doživio kobnu nesreću na puno manje opasnoj motosport stazi u Talinu. 

U čast Dunlopu i svemu što je postigao na najprestižnijoj moto utrci na svijetu, otok Isle of Man mu je s ponosom podigao spomenik koji prikazuje Joeya na njegovoj Hondi, točno postavljenom na 26. milji njegove najdraže staze Snaefell Mountain.

Njegov nećak, poznati Michael Dunlop, polako kroz svoja djela odaje počast Joeyu. Do danas broji 21 pobjedu, a još 2016. godine ruši brzinski rekord na cijeloj povijesti Isle of Man TT utrka. Krug je obišao za manje od 17 minuta, što se smatra apsolutnim vrhuncem najopasnijeg sporta ikad. U slijedećim sezonama taj rekord je skinut ali je Michael još uvijek u samom vrhu. 

Zanimljiva činjenica je da dan danas na otoku ne postoji niti jedno ograničenje brzine. Bez obzira na opasnosti staze, broj smrtno stradalih na seoskim rutama, i naizgled nemogućim brzinama koje vozači moraju održavati u svakom trenutku, ne nazire se kraj utrkama ili nekim drugim zabranama. 

Tradicija otoka Isle of Man će se nastaviti i dalje, što sigurno veseli brojne vozače, one koji će to tek postati i brojnu publiku koja iz svih dijelova svijeta dolazi svakog svibnja na Isle of Man, prisustvovati trkaćem spektaklu. 

Prethodni članakDucati Panigale V4S – video test by Moto Puls
Sljedeći članakVespa Primavera Pic Nic