Koliko zarađuju trkači?

Usprkos krizi koja je još uvijek osjetna u moto svijetu i uvelike utječe na sudjelovanje u raznim segmentima moto sporta, u samom vrhu i dalje postoje ljudi koji zarađuju velike novce. Jedan specijalizirani magazin napravio je usporednu listu zarade trkača u Moto GP-u. Prilikom analize iste, primjetit ćete kako talent odnosno brzina ponekad imaju manje utjecaja od karizme “brandiranih” vozača ali isto tako i vrhunskih managera koji svojim kombinacijama očigledno uspijevaju stvoriti novce od vozača koji već dugo nisu u samom vrhu…

10. Zadnji na listi je Amerikanac Colin Edwards koji nastupa u Moto GP-u od 2003. godine i u kojem nije ostvario neke zapaženije rezultate, međutim radi se o trkaču koji je zapravo karijeru izgradio u zlatnim godinama Superbike-a i od tada njegovo ime nešto znači u moto sportu. Njegova godišnja zarada iznosi oko 700.000€ uz napomenu da Edwardsu, ako nas sjećanje ne vara, ni prije ulaska u moto svijet nije nedostajalo materijalnih sredstava obzirom da mu je otac vlasnik naftinih polja u Texasu. Ova sezona je najvjerojatnije njegova zadnja u Moto GP-u.

colin-edwards-620x361

 

9. Predzadnji na listi je Ducatijev tvornički vozač Andrea Dovizioso čija zarada iznosi oko 735.000€. Dugo je već u moto sportu, teško bi se neki njegov rezultat mogao izdvojiti ali očigledno se još uvijek uspijeva izboriti za dobre ugovore. Ambicije ove godine s Ducatijem bile su velike, očekivao je ostvariti ono što je Rossi ponvno usio s Yamahom, približiti se samom vrhu.

andrea-dovizioso-620x361

 

8. Na osmom mjestu je Doviziosov timski kolega Cal Crutchlow sa zaradom od oko 882.000€. Crutch je bio jedan od talentiranijih mladih vozača, jedno vrijeme briljirao u SBK ali u zadnje vrijeme gotovo da ima više padova od završenih utrka. Potencijal sigurno je, pitanje je hoće li doći do izražaja jer rekli bi zlobnici da je njegovih pet minuta prošlo.

Cal-Crutchlow-620x361

 

7. Sedmi je Alvaro Bautista s okvirnih 1.030.000€. Po našem mišljenju, jedan od većih uljeza na ovoj listi. Pored toliko Španjolaca u vrhu, ne znamo zašto Gresini Honda i sponzori daju toliko novaca Bautisti.

alvaro-bautista-620x361

 

6. LCR-ov Stefan Bradl, bivši prvak u Moto2, na listi je sa zaradom od 1.250.000€. Talentirani mladi Nijemac koje bi se mogao pretvoriti u zvijezdu. Nažalost vozi u vrijeme Marqueza, nešto kao Gibernau sindrom. :) Nadamo se da će postati konstantan jer nekoliko izvrsnih krugova u komadu sposoban je odvoziti. Ne treba zaboraviti niti da je jedini Nijemac u Moto GP-u odnosno bilo bi bolje reći jedini predstavnik tako velikog i jakog moto tržišta.

stefan-bradl-620x361

 

5. U prvih pet ulazi i Nicky Hayden, nekadašnji prvak u Motog GP-u. Iako u zadnje vrijeme nema rezultate kojim bi se mogao pohvaliti i raskinuo je dugogodišnji ugovor sa Ducatijem, Hayden je još uvijek velika američka zvijezda koja to dobro zna unovčiti pa veliki dio njegove zarade dolazi iz marketinga a kreće se oko 3.000.000€.

nicky-hayden-620x361

 

4. Istu zaradu dijeli i Marc Marquez na kojeg ne treba trošiti previše riječi osim ponoviti da mu je ovo prva sezona i kako vjerujemo da će se, s obzirom na ostvareni rezultat, iznos lako multiplicirati u slijedećoj sezoni. :)

marc-marquez-620x361

 

3. Osim spomenute dvojice, slična zarada procjenjuje se i za Pedrosu, Hondinog vojnika koji nikad nije bio prvak ali solidno odrađuje svoj posao. I dalje pokazuje da zna voziti ali nije imao sreće po pitanju osvajanja samog prvenstva.

dani-pedrosa-620x361

 

2. Drugi na listi je Lorenzo koji zarađuje oko 5.300.000€ od ugovora s Yamahom i dodatnih 1.470.000€ od sponzorskih ugovora. Lorenzo je najbliži “kralju” po eksploataciji svog imena i lika i s obzirom na četiri osvojena naslova prvaka.

jorge-lorenzo-620x361

 

1. Očekivano, prvi je na listi i dalje Valentino Rossi čija zarada od cca 16.500.000€ se može podijeliti na 60% koji otpadaju na Yamahu i 40% na sponzorske ugovore. Iako je ovaj iznos manji od njegovih procjenjenih zarada prošlih  godina, još uvijek je teško vjerovati da će se uskoro naći netko tko će ga ugroziti na vrhu liste. Tu mu ni Marquez ne može ništa. :)

valentino-rossi-620x361

 

 

 

Prethodni članakSBK – Laguna Seca 2014
Sljedeći članakXR1200 by J. Wonder