Lukavo izbjegavanje cestarine ipak ne prolazi…

Nakon što je došla pritužba od strane Hrvatskih autocesta (HAC), Policijska uprava brodsko-posavska odlučila je malo „pročešljati“ višemjesečno ponašanje 49-godišnjeg muškarca. Istraga je počela jer se 49-godišnjak sumnjiči da je na dva načina oštetio HAC, zanimljivim neplaćanjem cestarine, te muljanjem s neiskorištenim magnetnim karticama kojima je umanjivao stvarno prijeđenu kilometražu. Kažu u policiji da je 49-godišnjak oštetio HAC za nekoliko tisuća kuna, a sve se događalo od veljače do rujna prošle godine. Zanimljiv je način neplaćanja cestarine koji je prakticirao 49-godišnjak. 

Poznato je da kada platimo cestarinu (gotovinom, karticom ili ENC-om) podiže se rampa na naplatnoj kućici pa vozač ima nekoliko sekundi da prođe, a onda se ta ista rampa ponovo spusti. E, junak naše priče, koju je donio Glas Slavonije) to je dobro prostudirao pa se prilijepio uz automobil vozača koji je plaćao cestarinu, ili je koristio trak za one koji plaćaju ENC-om, a potom iste sekunde krenuo kada i on. I svaki puta, zaposlenici HAC-a bi samo mogli evidentirati prekršaj i proslijediti ga policiji. Pokazalo se i zašto je policijska istraga, unatoč brojnim kamerama na naplatnim kućicama, trajala toliko dugo.

Pored svega, 49-godišnjak je u toj svojoj nepodopštini na svoj automobil stavljao druge registracijske pločice. Zbog toga je kazneno prijavljen i za krivotvorenje isprave. Osim kaskaderskog prolaska pokraj naplatnih kućica bez plaćanja cestarine, 49-godišnjaka slavonskobrodski policajci terete i za muljanje s magnetnim karticama. Istraživanje je pokazalo da je neiskorištene magnetne kartice koristio prilikom izlazaka s autoceste, kako bi doveo u zabludu zaposlenike Hrvatskih autocesta i uvjerio ih da je prešao manju dionicu autoceste za koje je platio manji novčani iznos cestarine.

Kako doznajemo, HAC će sada 49-godišnjaku, koji je kazneno prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, pedantno ispostaviti nekoliko desetaka računa za neplaćanje cestarine. Oni će višestruko premašiti iznos koji je „uštedio“, a to bi moglo biti nekoliko desetaka tisuća kuna. Uz to mu još prijeti i zatvorska kazna. Ovo je bio uistinu skupi način neplaćanja cestarine.

Quattroruote.hr

Prethodni članakMotoGP Yamaha Petronas Team 2021
Sljedeći članakAprilia SX i RX 125