Moto GP – Assen 2014

Promjenjive vremenske prilike obilježile su utrku u Assenu, tako da je na suho-mokrim kvalifikacijama Aleix Espargaro osvojio Pole Position prvi puta u karijeri. Predviđeni start utrke u 13.00 pomaknut je za cca 30 minuta jer se tek nakon dva kruga razgledavanja odlučilo da će službeno biti wet race iako kiša u tom trenutku nije padala ali je veliki crni oblak prekrio stazu u Nizozemskoj. U warm up-u je Rossi izašao van i zamjenio motor tako da je startao zadnji. Činilo se da se odlučio za kišne gume i da će taktičkim manevrom dobiti na vremenu do k ostali budu odlazili u box.

Dovizioso je najbolje startao ali se Marquez probio na prvo mjesto već nakon nekoliko zavoja kada je već i kiša počela padati. Na ulasku u četvrti krug Lorenzo je zaostajao 12 sekundi a Rossi 18 dok je Pedrosa bio na 2 sekunde zaostatka. Tada počinje priprema motora s kišnim gumama i mnogi vozači odlaze u box na promjenu, uključujući i vodeće Marqueza, Doviziosa, Espargara i Pedrosu. Lorenzo se privremeno probija na vrh adok Rossi ponovno ide u box. Nakon povratka na stazu većih promjena u poretku nema. U drugom dijelu utrke Rossi se uspio probiti do petog mjesta dok je Lorenzo završio četrnaesti. Na vrhu promjena nije bilo, Marquez nastavlja svoj pobjednički niz a iza njega su na podiju još bili Dovizioso i Pedrosa što je Ducatiju najbolji ovogodišnji rezultat.

S obzirom na loš plasman u današnjoj utrci, kao i razočaravajući dosadašnji dio sezone, biti će zanimljiv rasplet oko Lorenzovog angažmana za slijedeću godinu. Sa Yamahom ugovor još nije potpisan a previše drugih opcija baš i nema. Za to vrijeme Marquez svoju razliku i dalje povećava tako da je sada, nakon odvoženih 8 od 18 utrka s maksimalnih 200 bodova matematički moguće da izgubi prvenstvo ali to će biti teško ostvariv scenarij. Prate ga Rossi i Pedrosa koji su sada izjednačeni na 128 bodova dok nitko od ostalih ne ulazi u krug potencijalnih trkača koji bi ga mogli ugroziti. Nastavak slijedi za dva tjedna u njemačkom Sachsenringu.

1

2

26pedrosa,gpassen_08assen14mgp_joc3079_original_jpg_2000

41espargaro,gpassen_ds-_s1d6204_original_jpg_2000

46rossi,gpassen_ds-_s5d2079_original_jpg_2000

Classification-page-001

 

 

 

Prethodni članakHusqvarna novosti za 2015
Sljedeći članakGuy Martin i Metzeler osvojili Pikes Peak