Moto GP – Portimao 2023

Dočekali smo novu sezonu MotoGP prvenstva s novim pravilnikom i u novom izdanju od kojeg bi kao najbitniju promjenu istaknuli subotnju kratku, Sprint utrku. Format je to koji već neko vrijeme gledamo u WSBK i koji će obogatiti dosadašnji GP vikend program.

Prvi trening u sezoni počeo je najbržim vremenom Alexa Marqueza pa je uslijedilo dosta promjena da bi na kvalifikacijama Pole position osvojio Marc Marquez ispred Bagnaie i Martina dok su u drugom redu ostali Oliveira, Miller i Bastianini. Ukupno gledajući, sezona je počela vrlo agresivno a prvi je ceh platio Pol Espargaro teškim padom i ozljedom pluća i kralježnice.

Utrku od 12 krugova je poveo Marquez ispred cijele bande Ducatija, gdje se održao do kraja prvog kruga i ciljne kad su ga prošli Bagnaia i Martin a nešto kasnije u istom krugu su u borbi za peto mjesto pri guranju pali Marini i Bastianini.

Prva grupa se ubrzo nakon toga odvojila a pratili su ih od četvrtog mjesta Miller, Oliveira i Espargaro. Ulaskom u četvrti krug Martin je prošao Bagnaiu za vodstvo a Bezzecchi kao i timski kolega padom završio utrku. Miller i Oliveira su se sasvim približili Marquezu a na ciljnoj ga i prestigli krug kasnije. Miller je nastavio jakim ritmom pa je slijedeći na nišanu bio Bagnaia kojeg je prošao u petom krugu. Marquez je i dalje držao peto mjesto, ovaj put ispred dvije Aprilije, Vinalesa i Espargara.

Točno na pola utrka Miller je na kratko preuzeo vodstvo ali svi u grupi od sedam vozača su bili vrlo blizu pa se očekivala gužva u zadnjim krugovima. Prva promjena pozicije pripala je Bagnai koji je vratio drugo mjesto. Aprilije su krenule kad je Vinales odlučio da bi mogli napasti Marqueza no međusobno guranje ih je usporilo. Za to vrijeme Oliveira je napao Millera, malo ga izgurao a to je iskoristio Marquez koji je prošao obojicu i stigao na treće mjesto. U predzadnjem krugu se Oliveira vratio na treće mjesto ali ga je greška par zavoja prije kraja koštala nekoliko pozicija. U zadnjem krugu je i Bagnaia prošao Martina te osvojio prvo prvo mjesto u novoj sezoni.

Nedjeljnu, GP utrku poveo je Marquez s Pole positiona ali je vrlo brzo izguran na četvrto mjesto dok je vodstvo preuzeo Oliveira ispred Martina i Bagnaie. Na peto mjesto se probio Vinales kojem su prije utrke prognozirane velike šanse za odličan plasman.

Vrlo brzo je Bagnaia prošao Martina kojeg je napadao i Marquez dok je početna prednost Oliveire nestala pa je Bagnaia prošao i njega već u drugom krugu. Nakon prve greške pri čemu je imao kontakt s Martinom, Marquez je napravio još veću zbog čega je pokazana žuta zastava. Prilikom kočenja je potpuno promašio, okrznuo Martina ispred sebe i zabio se u drugoplasiranog Oliveiru. Nezgodan pad, srećom bez težih posljedica za obojicu. Martin je ostao na kotačima ali izgubio desetak pozicija.

Bagnaia je već u petom krugu imao prednost od 0.3 sekunde ali stizao ga je sve bolji Vinales tada već na drugom mjestu. S više od pola sekunde zaostatka poredali su se Bezzecchi, Miller, A. Marquez, Binder, Zarco, Marini…

Vinales je vrtio brže krugove od Bagnaie i skroz mu se približio u sedmom krugu. Pri tome je ostavio Bezzecchija za skoro cijelu sekundu s tendencijom povećanja prednosti. U tom periodu je palicu najbržeg kruga od Vinalesa preuzeo njegov timski kolega Espargaro iako nažalost tek na devetom mjestu.

Negdje oko pola odvožene utrke Vinlaes je počeo gubiti priključak s aktualnim prvakom. Nije bilo posebnih grešaka, Bagnaia je fantastično kontrolirao utrku održavajući prednost koja je ulaskom u zadnjih deset krugova na kratko i rasla. Posljedično, Vinalesu se približavala grupa koju je vodio Bezzecchi. Nije to dugo trajalo, Vinales se vratio u ritam ali bez mogućnosti napada. Spomenimo i Yamahinog Quartarara koji se hrvao između Marinija i Martina na desetom mjestu.

U samoj završnici na vrhu nije bilo izgleda za promjenu pozicija ali se zato izvrsna borba vodila za četvrto mjesto između Marqueza, Bindera i Millera. Uključili su se još Zarco i Espargaro. Zarco je odlično iskoristio gužvu i prvo skinuo Espargara, onda oba KTMa a u predzadnjem zavoju i Marqueza te zasluženo završio na četvrtom mjestu. Bagnaia je dvostrukom pobjedom potvrdio odličnu formu a broj padova pokazao je da će sezona biti vrlo agresivna, moguće i dobrim dijelom ovisiti o ozljedama. Slijedeća utrka vozi se već za tjedan dana u Argentini.

Prethodni članakUskoro počinje nova MotoGP sezona
Sljedeći članakIz arhive: Yamaha NIKEN