MotoGP – Aragon 2015

Kvalifikacijama za utrku u Aragonu dominirali su Marquez i Lorenzo dok vodeći u ukupnom poretku, Rossi, ponovno nije briljirao tako da je osvojio šesto startno mjesto. Po njegovim riječima nije to ni toliko loše s obzirom da starta iz drugog reda. Ispred njega su se ugurali Iannone, Espargaro i Pedrosa. WUP vožen u nedjelju ujutro pokazao je malo drugačiju sliku odnosno Rossi se sa zaostatkom od više od pola sekunde za Marquezom plasirao na četvrto mjesto. Bez obzira na Marquezovo najbolje vrijeme, u prvom planu je i dalje borba za naslov prvaka između Lorenza i Rossija. Trenutna razlika iznosila je 23 boda u Rossijevu korist a do kraja prvenstva, uključujući Aragon, preostalo je još pet utrka.

Najbolje je startao Lorenzo, Rossi je ostao šesti. Lorenzo koristi svoj standardno izvrstan start i već se u prvom krugu počinje odvajati. Poredak u drugom krugu: Lorenzo, Marquez, Iannone, Pedrosa, Rossi, Espargaro…

Trećeplasirani Iannone nije mogao držati ritam pa je zadržavao Pedrosu i Rossija. Marquez tada vozi najbrži krug ali uskoro i pada nakon gubitka gripa prednjeg kotača. Lorenzo je imao već razliku od oko dvije sekunde.

Pedrosa je uskoro prošao Iannonea a očekivao se i Rossijev napad koji je uslijedio nekoliko krugova kasnije. Standardno, Iannone nije pokušavaono vratiti, pogotovo ne protiv Rossija.

Rossi uskoro dolazi na rep Pedrosi, iako ni Iannone nije daleko a Lorenzo diže prednost na 2,7 sekundi. Slijedećih nekoliko krugova nije se očekivala posebna borba, Rossi je strpljivo čekao priliku napasti Pedrosu vjerojatno znajući da je Lorenzo nedostižan.

U zadnji pet krugova ušlo se nepromjenjenog poretka, Rossi je i dalje bio Pedrosi na repu ali nije uspijevao proći s obzirom da je Honda na ravnim dijelovima bila izuzetno brza. Lorenzo je tada već malo popustio i smanjila se razlika. Rossi je počeo napadati a Pedrosa vraćati i počela je odlična borba. Tako su ušli i u zadnji krug kad je Rossi ponovno pokušavao jer mu ta potencijalna četiri boda puno znače. Rossi je prošao ali je došlo do kontakta gdje je skoro pao, probao je još jednom ali opet Pedrosa danas s evidentno bržim motorom nije dao i tako su prošli kroz cilj. Iza njih su bili Iannone, Dovizioso koji se vratio s trinaestog mjesta, Espargaro, Crutch, Smith…

Razlika od 23 boda razlike smanjila se na 14, nastavak slijedi za dva tjedna u Japanu. Jedna kišna utrka, koja je vrlo moguća s obzirom na nastavak sezone u Aziji, mogla bi potpuno promjeniti situaciju. Lorenzo je u velikoj formi i pitanje je može li Rossi izdržati do kraja.

Classification-page-001

 

MOTO-ESP-PRIX-ARAGON

MOTO-ESP-PRIX-ARAGON

MOTO-ESP-PRIX-ARAGON

MotoGP of Spain - Free Practice

MOTO-ESP-PRIX-ARAGON

MOTO-ESP-PRIX-ARAGON

MOTO-ESP-PRIX-ARAGON

 

 

Prethodni članakMV Agusta Brutale 675/800
Sljedeći članakDucati Panigale 959 i Hypermotard 939