MotoGP – Brno 2017

Repsol Honda Team's Spanish rider Dani Pedrosa rides his Honda during the qualification of the Moto GP Grand Prix of the Czech Republic in Brno on August 5, 2017. / AFP PHOTO / Michal Cizek (Photo credit should read MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

 

Nakon ljetne stanke, MotoGP prvenstvo nastavilo se utrkom u Brnu. Slobodni treninzi i kvalifikacije vožene su po mokroj i suhoj stazi a najbolje se snašao Marquez koji je još jednom osvojio Pole position ispred Rossija i Pedrose. I na nedjeljnom warm up-u ponovno je bio najbrži.

Uoči starta utrke pojavilo se sunce i uz rast temperature staza se počela sušiti ali je istovremeno počela lagana kiša. S obzirom da je proglašena wet race glavno pitanje je bilo nakon koliko krugova će vozači krenuti u box po slikove.

Izvrstan start odradili su Marquez i Lorenzo koji je nakon tri zavoja poveo utrku. Rossi je loše startao i izgubio tri mjesta. Varljivi uvjeti na stazi ukočili su vozače koji su na dijelovima jurili a na drugim vozili kao po jajima. Rossi je iskoristio manju grešku Marqueza i Dovija te prošao na drugo mjesto. Nakon toga je Marquez napravio potez dana i prvi ušao u box na promjenu motora odnosno guma. Rossi je smanjio Lorenzovu prednost, odvozio najbrži krug i prošao Lorenza međutim niti u slijedeća tri kruga vodeći Rossi, Zarco i Dovi nisu ulazili u box. Naravno, najbrži krug već tada je vozio Marquez na slikovima.

Nevjerojatno da je Rossi ponovio istu grešku kao i prošle godine odnosno prekasno otišao u box. U trenutku kad se vratio, na 13. mjesto, Marquez je napravio preveliku i nedostižnu razliku od oko 17 sekundi. Nije jednostavno shvatiti što su Rossi i Dovizioso planirali, u svakom slučaju tu grešku će teško nadoknaditi. Do kraja utrke ostalo je 14 krugova i vremena za popravak je bilo ali ne za napad na podij. “Hard work for low points” kako su lijepo zaključili komentatori.

Marquez i Pedrosa održali su lekciju i odličnom taktikom zasluženo uzeli 25 odnosno 20 bodova. Marquez se time uspio dodatno odvojiti od direktnih pretendenata na naslov prvaka. Vinales je završio utrku na trećem mjestu, ispred Rossija koji je tek u zadnjem krugu prošao prošlogodišnjeg pobjednika u Brnu, Crutchlowa. Isto je napravio i Dovizioso u borbi za šesto mjesto sa Petruccijem.

Prvenstvo se nastavlja za tjedan dana u Austriji.

 

 

 

 

Prethodni članakYamaha MT-09 Tracer
Sljedeći članakMoto Guzzi California 1400