MotoGP – Catalunya 2015

Najezda španjolskih vozača u prvim redovima startne liste bio bi najbolji opis kvalifikacija za MotoGP utrku u Cataluny. Nešto takvo se i očekivalo ali ne s ovim imenima niti poretkom. Espargaro, Vinales, Lorenzo, Marquez, Pedrosa. Između njih se ugurao Dovizioso na petom mjestu dok je Rossi startao osmi. Sličnu situaciju gledali smo i u Mugellu s talijanskim vozačima u glavnoj ulozi. Međutim, utrka je nešto drugo pa se očekivao prolazak vodećih u prvenstvu na vodeće pozicije.

Upravo to se i dogodilo već do prvog zavoja kad je poveo Lorenzo ispred Marqueza i Doviziosa. Rossi je bio peti iza Espargara, Crutch pao.  Odlično za utrku, Lorenzo ovaj puta nije odmah počeo raditi prednost kao u protekle tri utrke.  Iako je Marquez vozio najbrži krug, zapravo je izgledalo kako je Rossi najbrži jer je ubrzo stigao Espargara, onda i napao Doviziosa. Vrlo jako kočenje i gubitak gripa izbacili su Marqueza sa staze, uspio se za kratko spasiti ali upao u šljunak i pao. Doslovno su milimetri bili u pitanju da sruši i Lorenza.

Rossi prelazi Dovija i 22 kruga prije kraja zaostajao je 1,5 sekundi za Lorenzom. Nešto akcije pokazivao je Pedrosa koji se borio sa Smithom i Iannnoneom. Uskoroa pada Pol Espargaro, onda i Dovizioso. Svima je pustila prednja guma. Na vrhu su ostale usamljene dvije tvorničke Yamahe, iza njih s povećom razlikom treći je bio Pedrosa, četvrti Aleix Espargaro na Suzukiju, tako da je Yamahama trebalo samo odvesti utrku mirno do kraja. Razlika između Lorenza i Rossija vrtila se oko 1,5 sekundi, neko vrijeme je i pala na 1,4 ali uskoro i narasla na 1,7. Lorenzovom pobjedom smanjila bi se razlika od 6 bodova na samo jedan tako da je Rossi desetak krugova prije kraja probao malo stisnuti Lorenza i smanjiti dvije sekunde razlike. U zadnjih šest krugova ušli su s 1,4 sek razlike i Rossi je krenuo u napad što je izazvalo veliki pozdrav publike u Andaluziji. Lorenzo se nije predavao i nekadašnje Rossijevo stizanje više nije igralo. Nakon dugo vremena gledali smo i Pedrosu na podiju. Novih 25 bodova i četvrta Lorenzova pobjeda u nizu dodatno će otežati Rossijev posao u Assenu za dva tjedna ukoliko ove godine želi osvojiti naslov iako do kraja sezone ima još dosta vremena.

 

 

MOTO-ESP-PRIX-GP

MOTO-ESP-PRIX-GP

MOTO-ESP-PRIX-GP

MOTO-ESP-PRIX-GP

Espargaro-barcellona-2015-motogp

MOTO-ESP-PRIX-GP

 

 

 

Prethodni članakHusqvarna 701 Supermoto
Sljedeći članakMetzeler na IOM