MotoGP – Jerez 2015

Četvrta utrka sezone vozi se u španjolskom Jerezu. S obzirom na domaću publiku, situacija za španjolske vozače nije bila sjajna u smislu da je Pedrosin povratak nakon operacije bio predviđen za Jerez no zdravstveno stanje to nije dozvoljavalo tako da je preskočio i ovu utrku. Drugi problem za Hondu bila je i ozlijeda Marqueza koji je na treningu slomio mali prst na ruci pa je bio upitan njegov nastup ali je, očekivano, ipak odlučio voziti. Treći popularni Španjolac, Jorge Lorenzo, u Jerezu je odlučio tražiti prvu pobjedu.

S obzirom na Marquezovu ozlijedu ali i borbenost, Rossijevu ovogodišnju formu, Lorenzovu motiviranost na domaćoj stazi i sve bolje Ducatije,  teško je tražiti favorita. Prošle godine se Rossi ugurao na drugo mjesto između Hondinih vozača s tim da je Marquez tada bio u punoj formi. Mogli bi reći da mu u prilog ide i to što se MotoGP cirkus preselio u Europu gdje će se voziti slijedećih šest utrka što bi Yamahama trebalo više odgovarati, međutim uzevši u obzir dosadašnji rasplet situacije teško je zaključiti kome stvarno što odgovara. Marquez je svjestan da će ozlijeda, progresivno kako utrka bude trajala, utjecati na mogućnost kočenja i ubrzanja no njemu je sada svaki bod izuzetno važan kako ne bi izgubio priključak. Unatoč ozlijedi, i dalje stoji da je Marquez još uvijek najveći favorit ali matematika nije na njegovoj strani. Trenutni zaostatak od 30 bodova značio bi, u teroji, da bi se sa slijedeći šest pobjeda i Rossijevih drugih mjesta tek izjednačili. Uz uvjet da zaboravimo Ducatije koji drže drugo i treće mjesto, te Lorenza koji je na nekoj vrsti prekretnice pa je i sam izjavio da mu je ovo izuzetno važna utrka u kojoj mora profitirati i sigurno ide na sve ili ništa. Ducatiji su u izjavama ostali rezervirani s obzirom da prema njihovim specifikacijama Jerez nije staza koja bi superjakim Ducatijima previše odgovarala. Možda je to u teoriji i točno ali sigurno se neće predati bez borbe.

Kvalifikacije su prošle kao i prvi trening, Lorenzo e zadržao prvu poziciju da bi kasnije i odvozio ispod .38 što još nikome nije uspjelo u Jerezu. Pored njega u prvom redu startaju Marquez i Iannone dok su u drugom redu braća Espargaro a između njih Rossi. U trećem redu su Crutchlow, Dovizioso i Hernandez.

Na startu utrke nije bilo većih iznenađenja osim što je Iannone loše startao pa se Rossi probio na četvrto mjesto. Lorenzo se odmah počeo odvjati, Marquez iza njega, dok je Rossi zapeo iza Espargara i izgubio priključak. Uskoro je prošao Espargara ali razlika je već bila preko dvije sekunde a i dalje se povećavala. Tada je i Lorenzo počeo raditi razliku ispred Marqueza a Crutchlow i Espargaro vodili borbu za četvrto mjesto. Nakon što ga je Englez prošao ustalio se razmak između prve petorice na oko dvije do tri sekunde između svakoga što nije bilo posebno zanimljivu za samu utrku i jedino što je istu moglo razbuditi bilo je Rossijevo približavanje Marquezu kojem je ozlijeda ruke s odmicanjem utrke sigurno stvarala sve veći problem. Desetak krugova prije kraja Iannone prolazi A. Espargara a Rossi smanjuje na 1.7 i dalje ubrzava odnosno bolje reći da Lorenzo i Marquez usporavaju. Dva kruga kasnije razlike je 1.2 ali nakon upozorenja iz boxa i Marquez pojačava tempo tako da promjena u poretku ostaje samo teoretska mogućnost. Na kraju je poredak ostao nepromjenjen: Lorenzo, Marquez, Rossi. U ukupnom poretku Rossi je ostao na vrhu sada 26 bodova ispred Marqueza.

Jerez_Race

 

motogp-jerez-2015-le-foto-delle-prove-libere-e-delle-qualifiche_5

motogp-jerez-2015-le-foto-delle-prove-libere-e-delle-qualifiche_29

motogp-jerez-2015-le-foto-delle-prove-libere-e-delle-qualifiche_25

motogp-jerez-2015-le-foto-delle-prove-libere-e-delle-qualifiche_22

motogp-jerez-2015-le-foto-delle-prove-libere-e-delle-qualifiche_20

motogp-jerez-2015-le-foto-delle-prove-libere-e-delle-qualifiche_16

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakPosebna akcija na Piaggio gradske skutere
Sljedeći članakKTM i Husqvarna akcija