MotoGP – Jerez 2016

yfr

Nakon dugo vremena Rossi se našao prvi na gridu uoči utrke u Jerezu. Uz očitu dominaciju španjolskih vozača poseban je to uspjeh za Rossija i to odmah nakon službene potvrde da će njegov timski kolega Lorenzo iduću sezonu braniti boje Ducatija. Za sada još u plavoj boji startao je s drugog mjesta ispred Marqueza, Doviziosa, Vinalesa, Espargara…

Nebrojeno puta smo vidjeli da su kvalifikacije jedno a utrka nešto sasvim drugo. Posebno to vrijedi za Rossija koji obično u utrci pokazuje više. Isto tako, za očekivati je bilo da će Lorenzo koji obično najbolje starta, krenuti u lov od samog početka, isto kao i Marquez. Posebno neizvjesno postaje kad se u igru uključi Ianonne ali ovaj put to neće biti slučaj jer starta s 11. startne pozicije. :)

Rossi je fantastično startao i poveo utrku. Odličan je bio i Pedrosa koji se probio na treće mjesto. Nakon nekoliko krugova Lore je napadao i u jednom trenutku nakratko poveo ali je Rossi u drugom dijelu zavoja vratio vodstvo. Rossi je nakon toga pojačao tempo i nabržim krugovima počeo odmicati no i dalje su svi bili vrlo blizu. Marquez je prošao Pedra i napao drugo mjesto.

Nakon šest odvoženih krugova promjena u poretku nije bilo a Rossi je povećao prednost na gotovo sekundu ispred Lorenza. Marquez je Lorenzu i dalje bio na repu dok je Pedrosa već podosta zaostao.

Otprilike na pola utrke Rossi je imao preko 2 sekunde prednosti i nije bilo naznaka da će se nešto promjeniti ukoliko ne bude posebnih problema sa gumama. I borba za drugo mjesto je i dalje trajala, Marquez je uporno pokušavao ali ne može se reći da je bio Lorenzu na repu. Dovizioso je odustao zbog tehničkog problema sa stražnjom gumom a Espargaro se približio Pedrosi dok je iza njih Vinales predvodio grupu koja se borila za šesto mjesto.

Ulaskom u zadnjih deset krugova Lorenzo se odvojio od Marqueza i uz nekoliko najbržih krug smanjio Rossijevu prednos na 2,2 sekunde. Prednost je sa svakim novim krugom padala no ipak se nakon četiri kruga ustalila na 2,2 tako da su šanse da Lore u naletu pokuša napasti Rossija bile sve manje. Zadnjih pet krugova prednost je skočila na 3,5 sekundi odnosno Lorenzo je odustao od pokušaja i odlučio uzeti sigurnih 20 bodova, Marquez je ostao iza njega s pet sekundi zaostatka. Poredak je ostao nepromjenjen do kraja: Rossi, Lorenzo, Marquez, Pedrosa, Espargaro…

Ne možemo reći da je utrka u Jerezu obilovala akcijom i prelascima ali je bilo lijepo vidjeti Rossija kao u najboljim danima. Opet je jedan vozač napravio veliku prednost, ovaj put je Rossi u hramu španjolskog motociklizma pred 240.000 napaljenih Španjolaca održao malu školicu i uzeo 25 bodova. Nastavak kruženja po stazi slijedi za dva tjedna na francuskom Le Mansu.

dEwnHIq

Classification-page-001

 

marquez-jerez

 

 

Prethodni članakYamaha Tracer 700
Sljedeći članakDucati Panigale vs Audi R8