MotoGP – Jerez 2018

www.motori.hr

Prva europska utrka prvenstva u španjolskom Jerezu uvijek donosi posebnu napetost. Drukčije nije bilo ni ove godine, na prvom treningu i ponovnom upoznavanju staze 15 vozača bilo je u sekundi no kako su odmicali treninzi, odnosno kasnije i kvalifikacije, tako su se događala i neka iznenađenja. Očekivati da Honda osvoji Pole position nije iznenađenje, ali da to napravi Crutchlow i pri tome s odvoženih 1.37.653 skine Lorenzov rekord staze, to već je. Drugo i treće kvalifikacijsko mjesto osvojili su Pedrosa i Zarco dok su iz drugog reda startali Lorenzo, Marquez i Rins. Nakon njih plasirala se talijanska četvorka od koje je Rossi bio najsporiji. Prvih devet vozača bilo je unutar pola sekunde tako da je bilo malo vjerojatno kako će raspored na kvalifikacijama pratiti i konačni poredak jer je Jerez jedna od staza koja iznimno troši stražnju gumu. Prognoza je za nedjelju najavljivala još više temperature što je dodatno otežalo izbor guma.

Odličnim startom Lorenzo je poveo utrku i vodio prvih nekoliko krugova, iza njega je bilo nekoliko pretjecanja, tvorničke Honde su mu se približile ali u toj fazi još nitko nije ozbiljnije napadao. Od vodeće grupe, pali su Crutchlow i Rins, tada plasirani oko petog mjesta.

U šestom krugu Marquez se probio na prvo mjesto, neko vrijeme su ga pratili Lorenzo, Dovizioso i Pedrosa. Negdje oko desetog kruga je pao Luthi, na način da je strugao s motorom odmah uz pasicu i dosta šljunka prosuo po stazi što je krug kasnije skoro srušilo Marqueza.

Već dva kruga kasnije Marquez je pojačao ritam i odvojio se od Lorenza, Dovija i Pedrose. No, niti ovaj put Jerez nije mogao proći bez drame. U šestom zavoju Dovi je prošao Lorenza ali otišao preširoko i prisilio Lorenza da također proširi putanju. Prilikom vraćanja Lorenzo je bočno udario u nadolazećeg Pedrosu, padaju obojica a u Lorenzov motor udara i Dovizioso tako da su sva trojica tu završila današnju utrku. Marqueza više nitko nije mogao ugroziti, na drugom mjestu je bio usamljeni Zarco dok su se za treće mjesto borili Iannone, Petrucci, Rossi i Miller da bi na kraju Iannone ipak uspio obraniti podij.

Marquez je i današnjom pobjedom povećao ukupni broj bodova na 70 a s obzirom na formu, vjerojatno je da će u istom ritmu nastaviti i dalje. Nastavak prvenstva je za dva tjedna u Le Mansu.

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakNovi Moto Puls je stigao…
Sljedeći članakKostelcu zlato u Mađarskoj