MotoGP – Jerez 2020

Konačno je stigao trenutak da možemo ponovno pratiti MotoGP nakon pauze uzrokovane dobro poznatim razlozima. Promjene u timovima za slijedeću godinu već su poznate i o tome smo pisali u drugim člancima ali dobar dio promjena čeka nas i nakon ponovnog početka kad će se vidjeti rezultati. No o tome kad dođe vrijeme.

Da nismo samo mi bili nestrpljivi pokazuju i vozači, već od prvog treninga u petak, unutar 1,3 sekunde skupilo se 22 vozača. Na kvalifikacijama je bilo dosta padova ali i ozljeda zbog kojih su neki vozači, poput do tada izvrsnog Rinsa i Crutchlowa, morali propustiti današnju utrku.

Prvi startni red zauzeli su Quartararo, Vinales i Marquez. Pole position za Quartarara nije novost, ponovno je briljirao skinuvši rekord staze no ostalo za vidjeti da li je stiglo vrijeme da to konačno i naplati. Vrlo blizu su bili Vinales i Marquez čije je iskustvo jamčilo da se neće odreći borbe do samog kraja. Iz drugog reda startali su Bagnaia, Miller i Espargaro.

Poveo je Vinales ispred Marqueza i Quartarara ali su se ispred Francuza do kraja kruga ugurali Miller i na kratko Bagnaia. Vinalesovo vodstvo trajalo je dva kruga kada se na vrh probio Marquez. Iako je povećavao prednost, dva kruga kasnije Marquez je izletio, ponovno se nevjerojatno spasio i vratio na posljednje mjesto.

Nakon šest odvoženih krugova Vinales je imao prednost od skoro sekunde ispred Quartarara i Millera. Slijedili su ih Bagnaia, Dovizioso, Espargaro, Morbidelli, Rossi… Nakon što je vratio drugo mjesto, Quartararo je ušao u ritam i vrlo brzo se topila Vinalesova prednost, pogotovo nakon greške na kočenju na kraju ciljne. Da nešto ne štima bilo je vidljivo pola kruga kasnije kad su ga nakon još jednog lošeg kočenja prošli Quartarao i Miller. Najbrži krug od 1.38.3 je u toj fazi utrke vozio Marquez na desetom mjestu.

Većina akcije u slijedećim krugovima dolazila je od Marqueza koji je smanjivao zaostatak te dostigao Morbidellija i Bagnaiu a ostalo je dosta vremena da skine Espargara i Doviziosa, Možda čak i da uđe u borbu za podij. Quartararo je tada već daleko odmaknuo i s gotovo 4 sekunde prednosti trebao samo mirno završiti utrku.

Marquezov napredak bio je i brži nego što se očekivalo tako da je krug kasnije prestigao Millera međutim u napadima na Vinalesa izgubio je kontrolu i doživio highside pri čemu ga je još udario i motor. Nije dobro izgledalo po njegovu desnu ruku koju nije pomicao do odlaska na pregled u bolnicu. Šteta jer je sigurno najviše pokazao danas i mogao je završiti na drugom mjestu.

Nakon Marquezovog pada još je Dovizioso prešao Millera u borbi za podij a Quartararo je konačno dočekao svoju prvu pobjedu u MotoGP klasi.

Nastavak prvenstva, koliko god nam to zvuči ali je rezultat “novog normalnog”, na redu je za tjedan dana na istom mjestu.

Prethodni članakMelandri se vraća u WSBK
Sljedeći članakNovi Moto Puls na kioscima