MotoGP – Le Mans 2015

Nastavak MotoGP karavane iz španjolskog Jereza preselio se u francuski Le Mans. Jedan od bitnijih novosti bio je povratak Pedrose nakon uspješnog oporavka od operacije. Treninzi i kvalifikacije vožene su većim dijelom po suhoj stazi dok se kasnije umješala i kiša no za utrku je prognoza bila odlična. Zabilježeno je dosta padova a najbolje vrijeme postigao je Marquez iako je Lorenzo vodio dobar dio kvalifikacija. Drugi je bio Dovizioso ispred Lorenza, onda Crutchlow, Iannone, Smith, Rossi, Pedrosa…. da bi nažalost Melandri opet bio na posljednjoj poziciji. Na jutrošnjem warm up-u malo se izmjenio poredak no bitna je Marquezova razlika od 0.27 ispred Lorenza tako da se uz dobar start moglo očekivati njegovo odvajanje već od prvih krugova.

Start je prošao uz kontakt Dovija i Marqueza a u prvi zavoj na čelu kolone ušao je Lorenzo. Profitirao je i Rossi koji se probio do petog mjesta. Iza Lorenza projurili su Ducatiji a odmah u prvom krugu pao je Pedrosa al ii nastavio utrku. Pao je i Bradl koji nije nastavio te A. Espargatro zbog tehničkih problema. U drugom krugu Rossi prolazi Marqueza i kreće u lov na Ducatije. Najbrži krug, prvi ispod .33 vozi Rossi u četvrtom krugu a Smith i Crutchlow prolaze Marqueza koji je očito imao nekih problema. Vodeća četvorka se odvojila četiri sekunde, utrka između dvije Yamahe i dva Ducatija odlučivala je o pobjednik u i podiju jer Lorenzo nije djelovao neuhvatljivo 23 kruga do kraja. Marquez vraća Crutchlowu koji nedugo nakon toga gubi prednji kotač i pada.

Nekoliko krugova kasnije situacija na vrhu, kao i međudsobni razmak, ostala je nepromjenjena. Dovi se približavao Lorenzu, Rossi Iannoneu. Prvi je napao Rossi i prošao Iannonea, bilo je zanimljivo kako u direktnoj borbi ta dva vozača nikad nema diskutabilnih situacija, međusobno poštovanje je na najvišem nivou, slično kao i sa Doviziosom kojeg je napao slijedećeg. Uskoro Rossi prolazi i njega te kreće prema Lorenzu koji u tom trenutku ima 1.9 sekundi prednosti. Zadnjih deset krugova razlika između prve trojice bila je približno ista, bez naznaka promjene pozicija, dok su iza njih Smith i Marquez prilazili sve bliže Iannoneu. Uslijedila je fenomenalna borbas Marqueza i Iannonea u kojoj Španjolac pobjeđuje ali Iannone ne odustaje, kao ni Smith na njegovom repu. Za to vrijeme Lorenzo je povisio gap na skoro tri sekunde i bez problema završio utrku. Šteta što Iannone nije uspio pokazati više protiv Marqueza koji završava četvrti, Smith šesti.

U ukupnom poretku i dalje vodi Rossi s osvojena 102 boda ispred Lorenza koji zaostaje 15, Dovizioso 19 te Marque 33 boda. Nastavak slijedi za dva tjedna u brzom Mugellu.

RAC

 

04-dovizioso__gp_2498_gallery_full_top_fullscreen

38-smith__gp_5362_gallery_full_top_fullscreen

99-lorenzo__gp_2649_gallery_full_top_fullscreen

430816_2050_big_5555f60d4ee9f8_615406141

rossi-le-mans-2015

Prethodni članakNovi Moto Puls 147 od 16.05. na kioscima
Sljedeći članakRossijeva YZR-M1 u Zagrebu do četvrtka!