MotoGP – Le Mans 2023

Na stazi u Le Mansu Bagnaia je potvrdio svoju formu Pole position-om a pitanje je možemo li zvati iznenađenjem Marquezovo drugo startno mjesto odmah po povratku nakon ozlijede i dva pada na treninzima. Treću poziciju osvojio je Marini koji ima sve bolje rezultate po pitanju brzih krugova ali u utrkama još uvijek nije konstantan. U drugom redu smjestili su se Miller, Martin i Vinales.

Subotnju Sprint utrku od 13 krugova poveo je Bagnaia dok se iza njega nastala gužva koju je predvodio Martin, pa Miller, Marquez, Marini, Binder… U drugom krugu Miller je pao a Binder sa 1.31.6 odvozio najbrži krug i prošao Marinija. Prva petorka se malo odvojila u trećem krugu, Martin je prešao u vodstvo a Binder napadao Marqueza. Marini, kao posljednji u toj grupi, počeo je gubiti priključak.

Marquezov neuspješan napad na Bagnaiu omogućio je Binderu da prođe obojicu ali i Martinu da prednost u vodstvu poveća na 1.5 sekundi. Krug kasnije Marquez je na istom mjestu pokušao ponovno, ovaj put prošao a isto na kratko omogućio i Mariniju. Bagnaia nije odustajao, bio je zajedno s Marinijem Marquezu na repu cijelo vrijeme. Pitanje prvog i drugog mjesta bilo je praktično riješeno prije pola odvožene utrke jer su Martin i Binder imali veliku prednost i čistu situaciju oko sebe.

Marquez se fantastično branio a Bagnaia nije htio riskirati previše no četiri kruga prije kraja Talijan je prošao a krug kasnije Marqueza je prošao i Marini. Iza njih se približavao Zarco dok su se dalje iza njega borili Quartararo, Bezzecchi i Espargaro, sve dok Quartararo nije pao. Do kraja više nije bilo promjena u poretku, Marini je pobijedio ispred Bindera i Bagnaie.

U jubilarnu 1.000. GP utrku, najbolje je ušao Marquez ispred Millera, Marinija, Bagnaie, Martina, Bezzecchija, Vinalesa… dok je jučerašnji heroj Binder nakon gužve i guranja na startu ostao na 16. mjestu.

Bagnaia je brzo prošao na treće mjesto i gledao veliku borbu Millera i Marqueza od samog starta. Australac je prešao u vodstvo na početku drugog kruga ali time borba nije prestala jer su svi bili na 0.1. Vinales je prošao Bezzecchija i Marinija, stigao do Bagnaie i tada je počela drama. Nakon što ga je Vinales prošao, Bagnaia ja pokušao u slijedećem vezanom zavoju vratiti s vanjske strane. Došlo je do sudara i pada obojice a zatim i lakšeg verbalno-fizičkog obračuna. Pola kruga kasnije donekle slična situacija između A. Marqueza i Marinija: Marini je pao na ravnom dijelu i u pokušaju spašavanja skinuo Marqueza pa je i za njih završila utrka u Le Mansu.

Na vrhu je i dalje bio Miller ispred Marqueza i Bezzecchija. Talijan je u pokušaju napada izgurao Marqueza pri čemu ih je obojicu prošao Martin. Uslijedila je kazna za Bezzecchija i morao se vratiti jedno mjesto. U međuvremenu je prošao drugoplasiranog Martina pa se vratio na treće mjesto. Krug kasnije Martin je ponovno otišao preširoko i propustio Bezzecchija i Marqueza.

Ulaskom u 11. krug Bezzecchi ide dalje i prestiže Millera. Pokušao je i Marquez ali je Miller zatvorio vrata. No ne zadugo jer je u slijedećem pokušaju uspio. Situaciju je iskoristio Bezzecchi koji je odmaknuo pola sekunde a u slijedećim krugovima dodatno povećavao prednost. Spomenimo i nove padove Mira i Rinsa.

U zadnjih deset krugova Bezzecchi je ušao s gotovo dvije sekunde prednosti ispred Marqueza kojeg je sve više pritiskao Martin. Iza njih su na 1,5 zaostatka pratili Zarco, Fernandez, Miller i Espargaro. Martin je pratio Marqueza nekoliko krugova, pokušao u tri navrata ali Marquez nije puštao. To je omogućilo Zarcu da im se primakne i u završnici uključi u borbu barem za treće mjesto. U četvrtom pokušaju Martin je ponovno prošao Marqueza no ovaj put je pri pokušaju vraćanja Marquez previše rezao zavoj, izgubio prednji kraj i završio u pijesku.

Iako bez tvorničkog, tri Ducatija osvojila su podij: Bezzecchi drugi put ove sezone, Martin dobar kao i jučer i domaći Zarco koji je jutros bio najbrži na warmup-u. Time se Bezzecchi vratio u igru jer u ukupnom poretku zaostaje za Bagnaiom samo jedan bod. Odličan uvod u nastavak prvenstva za nepunih mjesec dana u prestižnom Mugellu…

Prethodni članakOdržano Ducati druženje “We are Ducati. We ride as one.”
Sljedeći članakHyundai Kona