MotoGP – Misano 2015

yfr-editorial-use-pictures-15

Nakon zanimljivog razvoja događaja i Rossijeve pobjede na kišnoj utrci u Silvestoneu, u Misano se krenulo s velikim očekivanjima. Iako Rossi vodi u ukupnom poretku, Lorenzo je u odličnoj formi i s izuzetkom Silverstonea, zaredale su se njegove pobjede. Precizan i brz bio je i na kvalifikacijama u Misanu gdje je osvojio Pole Position ispred Marqueza, Rossija i Pedrose. U prvih deset ušla su i tri Ducatija s tim da je tzv. gost vozač Pirro bio brži od Iannonea i Doviziosa. Na kvalifikacijama se dogodio i manji incident kada je Rossi zasmetao Lorenzu za koji je dobio kazneni bod no sve je dobro završilo s obzirom da je Lorenzo rekordom kruga osvojio Pole a Rossi se kasnije i ispričao.

Lorenzo je do sada odlično branio prvo mjesto u kvalifikacijama tako da je i u Misanu bio favorit. Iako bodovno minimalno zaostaje za Rossijem, domaća staza i ogroman broj njegovih navijača evidentno na Rossija rade veliki pritisak kako je i sam izjavio prije nekoliko dana. Bilo je dovoljno vidjeti  i čuti reakciju publike već kad bi se Rossi samo pojavio na postavljenim ekranima, teško da će se u skorije vrijeme pojaviti netko tko će mu konkurirati karizmom. Međutim, upravo zato je bilo interesatno pratiti kako će se tako iskusni trkač snaći u novoj situaciji. Ne treba zaboraviti niti Marqueza koji uvijek ide maksimalno iako njegove pretenzije na naslov prvaka u preostalih šest utrka, uključujući i Misano, realno nisu velike.

Na startu warm up-a kreće ponovno čudan rasplet, Pirro nije mogao upaliti motor i odlazi pješke u box, nakon par sekundi izlazi na kišnim gumama a kamere pokazuju da su nešto sitno pada. Međutim utrka je i dalje suha, nema promjene motora. Na samom startu nije bilo promjene poretka, Lorenzo i Marquez se malo odvajaju, Rossi se bori da ga Pedrosa ne prođe. Zastava pokazuje kišu ali nitko nije išao u box.

Lorenzo je vozi najbrže krugove no Marquez i Rossi su ostali blizu. Nakon toga i Rossi vozi najbrži krug no promjena poretka nema, formirala se kolona jer su svi bili na oko pola sekunde jedan od drugoga. 23 kruga prije kraja utrke staza je bila mokra, vodeća trojica su se odvojila no zamjenski motori s kišnim gumama bili su spremni tako da je uskoro krenula promjena. Vodeća trojica su ostala na stazi ali se Lorenzova prednost istopila, isto tako svi skupa su ušli u box. U utrku su se vratili s istim poretkom te se zadnji.

Marquez je ubrzo prošao Lorenza ali Rossi je već podosta zaostao, oko 3,5 sekundi iza Lorenza. S obzirom da obično slovi za najvećeg favorita na kiši, bilo je za očekivati da će uskoro napasti. Marquez uskoro izlijeće ali ostaje na kotačima no gubi prvo mjesto. Rossiju je ostalo 19 krugova da ih stigne ali novi asfalt u kišnom Misanu bio je  prilično velika nepoznanica za sve vozače.

Rossi je vrlo brzo skidao gap na svim dijelovima staze i ubrzo bio vodećim Španjolcima na repu, vozio je oko 1,5 sekundi brži krug. Nije htio riskirati jer je Marquez Lorenzu bio na kotaču. Uveti na stazi su se promjenili i počeli su se ponovno mjenjati motori sa slikovim i suhim setupom. Rossi koristi grešku Marqueza i prolazi na drugo mjesto. Dijelovi staze su se osušili ali samo tanka crta pa su prolaski bili riskantni a i čuvale su se gume za kraj.

U zadnjih 12 krugova Rossi ulazi kao vodeći što izaziva delirij na tribinama. Savršeno kontrolira motor dok se Lorenzo i Marquez traže po stazi.  Krug kasnije ponovno dolazi do zapleta, kreće se u box po motore sa slikovima. Marquez je prvi ušao u box, Yamahe su nastavile ali gume su se naočigled raspadale. 8 krugova prije kraja i Yamahe su ušle u box ali Marquez je to odlično iskoristio i prošao na prvo mjesto. Lorenzo je počeo stiskati na nedovoljno zagrijanim gumama što je dovelo do velike greške i pada. Rossiju, koji je tada bio na petom mjestu, pobjeda više nije bila moguća pa se morao zadovoljiti petim mjestom. Svoj prvi MotoGP podij upisali su Smith i Redding.

Marquez je ostvario novu pobjedu i 25 bodova, Rossi može žaliti za lošom taktičnom odlukom zbog koje je izgubio plasman i bodove, dok je Lorenzo najveći gubitnik današnje utrke. U ukupnom poretku Rossi je povećao vodstvo na 23 boda razlike. Slijedeća utrka u kalendaru je Aragon 27.9. a nakon toga MotoGP karavana odlazi iz Europe i vraća se na zadnju utrku u Španjolskoj.

 

Classification-page-001

 

 

 

 

 

 

 

motogp-2015-le-foto-a-misano-adriatico-dei-piloti_6

motogp-2015-le-foto-a-misano-adriatico-dei-piloti_2

motogp-2015-le-foto-a-misano-adriatico-dei-piloti_5

motogp-2015-le-foto-a-misano-adriatico-dei-piloti_3

 

Prethodni članakGuintoli u 2016 na Yamahi R1M?
Sljedeći članakDucati Monster 1200 R predstavljen