MotoGP – Motegi 2015

26-pedrosa4gn_0225_0_middle

Kvalifikacije za utrku u Japanu nisu mogle proći zanimljivije. Pole position osvojio je Lorenzo s odvoženih 1.43.790 dok njegov glavni konkurent za osvajanje naslova svjetskog prvaka, Rossi, završio je kvalifikacije na drugom mjestu s 1.43.871. Treći je bio Marquez s 1.44.216 a nakon njega dva tvornička Ducatija, Ianonne i Dovizioso, te nakon njih Pedrosa, Espargaro, Crutchlow, Smith… Na treninzima, točnija na zadnjem slobodnom treningu, de Angelis je doživio težak pad s nekoliko fraktura i kontuzija te prevezen u bolnicu na daljnje pretrage. Stanje mu je stabilno i trebalo bi sve proći bez posljedica.

Prognoza je najavljivala promjenjivo vrijeme. Bitan je to podatak jer s obzirom na viđeno u do sada odvoženim utrkama ove sezone, Rossi je bio najbolji na mokroj stazi pa ne bi bilo čudno da još jedna mokra utrka odluči prvenstvo. Na kraju se upravo to i dogodilo, pala je kiša no daljnji rasplet događaja nije baš bio onakav kakav smo očekivali.

Na samom startu Yamahe kreću odlično a Ducatiji se probijaju ispred Marqueza. U prvi zavoj prvi je ušao Rossi ali Lorenzo odmah vraća i kreće ono što se možda nije očekivalo, počeo se odvajati i graditi sve veću prednost pred drugoplasiranim Rossijem.  Nedaleko iza Rossija bio je Dovizioso. Za prvi dio utrke odlična strategija jer nitko nije očekivao da će već nakon nekoliko krugova, na mokroj stazi, Lorenzo ostvariti velike tri sekunde prednosti.

U slijedećim krugovima prednost je minimalno ali i dalje rasla. Lorenzo je odlučno krenuo i iznenadio Rossija svojim tempom na mokroj stazi. Strategija je bila ista kao i na suhoj podlozi, odmah se odvojiti i kasnije braniti prednost.

15 krugova do kraja, od ukupnih 24, Rossi je neznatno počeo smanjivati prednost a trećeplasirani Doviziso više nije mogao pratiti ritam vodećih te je zaostao a uskoro ga je prošao Pedrosa. Peti, s priličnim zaostatkom bio je Marquez. U ovoj fazi utkrke bilo je vidljivo da Rossi ne može napasti Lorenza koji je održavao prednost od oko 3,3 sekunde. Upravo se događalo suprotno, umjesto da Rossi krene u lov uskoro je postao meta Pedrose koji je izvrsno napredovao. Na nekim dijelovima se staza već donekle osušila ali promjena guma nikome nije bila opcija.

Raspadnuta Lorenzova prednja guma bio je glavni kadar koji je obilježio ulazak u zadnjih deset krugova. Rossi pušta Pedrosu naprijed i pokušava ga koristiti kao zeca ne bi li ulovio Lorenza. Pedro je i dalje letio po stazi i ovim tempom se vidjelo da do kraja, ako ne padne, stiže i Lorenza. Od relativno dosadne utrke Pedro je napravio show. Već krug kasnije prelazi Lorenza a Rossi se približio Lorenzu na 1,3 sekunde. Gume su svima bile gotove, bila je sigurno velika muka ostati na kotačima.

Ulazak u zadnjih pet krugova, Pedro se odvojio na preko dvije sekunde, Lore odmah griješi i Rossi prolazi. Doslovno su centimetri dijelili Lorenza od izlijetanja sa staze. Iza njih se vodila borba za četvrto mjesto gdje je Marquez napadao a uskoro i prošao Doviziosa. To je zapravo i bio zadnji fajt na stazi s obzirom da su se vodeća trojica “pomirila” sa svojim pozicijama i samo je trebalo mirno završiti utrku što nije bio jednostavan zadatak. Srećom po njih, nitko nije napravio veću pogrešku te su istim redoslijedom i prošli ciljem. Pedro će pamtiti ovu utrku, Rossi je povećao prednost u ukupnom poretku a Lore je stvarno pokušao sve no pri tome i potrošio gume. Zanimljivo je spomenuti da već dugo nismo vidjeli vozače ovako iscrpljene, pogotovo Lorenza i Rossija koji su izgledali kao da su kopali cijelu noć, Rossi čak nije mogao navući ni onaj svoj karakteristični osmijeh.

Rossijeva prednost sada iznosi 18 bodova a do kraja prvenstva preostale su još tri utrke. Slijedeća je na rasporedu već za tjedan dana na Phillip Islandu u Australiji, po mnogima jednoj od najljepših staza na svijetu. Opet nas čeka rano buđenje…

Classification-page-001

 

 

 

 

 

46-rossi_gp_8897_gallery_full_top_lg

93-marquez_gp_8889_gallery_full_top_lg

29-iannone_gp_8955_gallery_full_top_lg

38-smith_gp_8929_gallery_full_top_lg

44-espargaro_gp_8520_gallery_full_top_lg

99-lorenzo_gp_8559_gallery_full_top_lg

bradl_action

06-bradl_gp_8883_gallery_full_top_lg

 

Prethodni članakDobra i loša vijest za Biaggija
Sljedeći članakHamilton na Agusti Dragster RR