MotoGP – Mugello 2018

Posebna atmosfera uoči utrke u Italiji nije nedostajala ni ove godine a na samoj stazi su se za to pobrinula dva domaća vozača: Pirro koji je na treningu u petak pao na kraju ciljne ravnine, poznate po tome što je to mjesto gdje se u cijelom prvenstvu razvijaju brzine preko 350kmh. Nije izgledalo dobro ali brzo je došao svijesti i težih poljedica nije bilo. Drugi bitan trenutak dogodio se u subotu kad je Rossi na domaćoj stazi nakon dugo vremena osvojio Pole position. Nastao je trenutni delirij na tribinama ali i najava još većeg za nedjeljnu utrku. Drugi se plasirao Lorenzo, koji kako se i očekivalo neće slijedeću sezonu nastaviti na talijanskom motoru, a treći je bio Vinales. Dvije tvorničke Yamahe u prvom redu nakon otvorenih kritika vozača prema tvornici… možda se stvarno nešto pomaknulo. Iz drugog reda napadali su Iannone, Petrucci, Marquez, pa onda Dovizioso, Crutch, Zarco…

Ponovno je Lorenzo demonstrirao tko na gridu MotoGPa najbolje starta i poveo utrku ispred Rossija, na treće mjesto se progurao Marquez nakon kontakta s Petruccijem. Već nakon dva kruga Marquez je prošao i Rossija ali su svi, uz četvrtog Iannonea ostali u grupi. Druga grupa, na čelu s Dovijem nije bila daleko. Krug kasnije Marquezu je proklizao prednji kotač, pao je ali se i vratio u utrku na zadnje mjesto.

Kao i obično, vrlo siguran i miran iz drugog plana se polako približavao Dovizioso, prošao Rossija i krenuo na Lorenza. Napadao je i Petrucci koji se u međuvremenu vratio na peto mjesto. Lorenzo je u tom trenutku imao 0,8 sekundi prednosti i utrka se malo smirila dok talijanski trojac Rossi, Iannone i Petrucci nisu krenuli u međusobna pretjecanja.

Više od četiri sekunde prednosti pred Dovijem za zadnjih pet krugova Lorenzu je osiguravalo pobjedu. Nešto manja bila je prednost Dovija pred trećim Rossijem tako da je samo Rossijeva pozicija bila upitna jer su mu na repu bili Iannone i Petrucci, nešto dalje Rins i Crutchlow.

Rossi se u završnici oslobodio pratitelja a da je utrka trajala još pola minute vjerojatno bi stigao bi i Doviziosa koji je jedva uspio zadržati drugo mjesto. Nakon utrke Dovi je izjavio da je u nekoliko navrata vidio kako Rossiju odlazi prednji kraj i da su obojica krivo izabrali prednju gumu jer bi inače bili u igri za prvo mjesto. Na kraju vjerujemo da mogu biti zadovoljni s drugim odnosno trećim mjestom.

Slijedi dva tjedna pauze a onda nastavak u Barceloni.

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakMetzeler ROADTEC 01 akcija!
Sljedeći članakDucati Days 9-10.06.2018. na Grobniku!