MotoGP – Phillip Island 2022

Nakon dvogodišnje pauze MotoGP vratio se na jednu od najljepših staza, australski Phillip Island. Kako je prošlo dosta vremena tako su došle i nove, mlade snage pa je bio interesantno vidjeti kako će se snaći na njima manje poznatoj stazi. Iako se favoriziralo Yamahe, Pole position je pripao Martinu koji je skinuo Lorenzov devet godina star rekord staze, drugi je startao Marquez a treći Bagnaia. U drugom redu su se poredali Espargaro, Quartararo i Zarco, zatim Marini, Miller, Bezzecchi…

Do prvog zavoja prvi je stigao Martin ispred Marqueza i Espargara dok je Bagnaia zapeo u gužvi no srećom vrlo brzo se vratio na treće mjesto. Već nakon prvog kruga su Martin i Marquez imali 0,8 sekundi prednosti a Espargaro je za treće mjesto napadao Bagnaiu. Pratio ih je Quartararo iza kojeg se probio Miller.

U slijedećim krugovima su se ipak svi malo približili a veliku grešku je u 11. zavoju napravio Quartararo koji je izletio sa staze i vratio se na začelje čime je potpuno otvorio vrata Bagnai ka vodstvu u ukupnom poretku. U sedmom krugu je do trećeg mjesta došao Rins koji je prošao Marinija, Espargara, Millera i Bagnaiu. Dva kruga kasnije Rins je prestigao i Marqueza dok su u međuvremenu pali Miller, A. Marquez i Quartararo. A. Marquez je nakon greške u padu pokupio Millera a Quartararo je morao riskirati i pokušati doći do bodova no nažalost po njega završio je u travi.

Na pola odvožene utrke poredak je bio: Martin, Rins, Marquez, Bagnaia, Bezzecchi, Espargaro ali tada je počela velika gužva s promjenama mjesta. Vrlo brzo je na vrhu bio Bagnaia, zatim Marquez, Rins, Bezzecchi, Martin, Espargaro, Binder, Marini… Bagnaia je držao prvo mjesto iako nije uspijevao odmaknuti niti malo, Rins mu je bio na repu a odmah iza njega Martin i Marquez, no vrlo brzo je u toj gužvi do drugom mjesta došao Bezzecchi. Dugo već nismo vidjeli sedam vozača stisnutih u vodećoj grupi u MotoGPu.

U samoj završnici je Bezzecchi neko vrijeme čuvao leđa vodećem Bagnai dok su ga napadali Rins i Marquez. Tri kruga prije kraja morao ih je pustiti a napao ga je i timski kolega Marini. U zadnjem krugu niti Bagnaia nije izdržao napade Rinsa i Marqueza. Pokušavao je vratiti ali nije htio riskirati nepotreban pad u samoj završnici nakon što je znao da je Quartararo odustao. Do tog trenutka imao je prednost od 23 boda ispred Francuza koji su ovako s trećim mjestom smanjeni na 13 bodova uoči pretposljednje utrke prvenstva u Maleziji za tjedan dana.

Prethodni članakPredstavljen Ducati Panigale V4R 2023
Sljedeći članakNovi broj Moto Pulsa na kioscima