MotoGP – Phillip Island 2023

Jedna od najljepših staza s prevrtljivim vremenskim uvjetima uz obavezni vjetar stigla je na red u kalendaru. Ovaj put su organizatori pokušali prevenirati vremenske (ne)prilike pa su GP utrku prebacili na termin u subotu ujutro dok je za nedjelju planirana Sprint utrka.

Ducatijeva nadmoć nastavila se i u Australiji, trenutno kroz aktualnu borbu između Bagnaie i Martina kao dva najizglednija pretedenta na naslov prvaka. Uključujući Phillip Island, ostalo je još pet aktivnih vikenda odnosno 10 utrka međutim prostora za greške sve je manje. S druge strane, javnost je zadnjih dana više bila zaokupljena raspravama oko Marquezovog priključivanja brojnoj Ducatijevoj vojsci i očekivanja koje ono nosi. Premda će voziti za privatni Gresini tim i s vrlo lošim sezonama iza sebe, mnogi u njemu i dalje vide najvećeg favorita slijedeće godine.

Iz prvog reda startali su Martin, Binder i Bagnaia dok su se iza njih poredali Espargaro, Zarco i DiGiannantonio. Odličnim startom Martin se odmah lansirao na prvo mjesto ispred Bindera i Bagnaie. Talijan nije loše startao ali je u prvim krugovima podosta zaostao i stvorio si možda nepotrebnu situaciju jer, osim što ga je prošao DiGiannantoino, napadali su ga Zarco i Marquez a Martin bježao oko pet sekundi. Između njih su i dalje bili drugoplasirani Binder i treći DiGiannantonio.

Na pola odvožene utrke nije bilo bitnijih promjena, Martin je uvjerljivo vodio ispred Bindera kojeg su dostigli DiGiannatonio, Bagnaia i Zarco, pri čemu je Francuz vozio najbrže krugove i napadao Bagnaiu. Iza njih se također odvijala borba za šesto mjesto između Espargara, Millera i braće Marquez. Točno na ulasku u zadnjih deset krugova DiGiannantonio je prošao Bindera za drugo mjesto a približili su im se Bagnaia i Zarco. Šest krugova prije kraja Zarco je prošao Bagnaiu a Martin je brzo gubio prednost jer su mu gume očigledno bile potrošene. I dalje je imao preko 2,5 sekundi a išlo mu je na ruku što se zakomplicirala borba za drugo mjesto kad se Binder vratio na tu poziciju, tako da je izgledalo kako će se ipak uspjeti obraniti. Međutim prava drama je počela u zadnja tri kruga jer su Martinove gume potpuno gotove pa ga je u zadnjem krugu prestigla cijela grupa: Zarco, Bagnaia, DiGiannantonio i Binder. Zarco je prvi prošao ciljem i konačno osvojio prvu GP pobjedu u karijeri. Više puta je bio blizu no danas je u Australiji bio odličan i zasluženo pobijedio. Bagnaia je završio drugi ali od 6 bodova razlike u ukupnom poretku, koliko je bilo praktično do zadnjeg kruga, završio je sa 27 tako da je morao biti više nego zadovoljan. Treći je završio mladi DiGiannantonio kojemu je prvi podij više nego izvrstan rezultat.

Nedjeljna utrka na kraju je ipak bila otkazana zbog loših vremenskih prilika kako se i očekivalo. Za nastavak prvenstva necemo morati dugo čekati, već sljedeći vikend na redu je Tajland.

Prethodni članakDucati Multistrada V4 RS
Sljedeći članakŠto se kupuje u Hrvatskoj?