MotoGP – Qatar 2017

Utrkom u Qataru počela je nova MotoGP sezona 2017. Tijekom zimskih priprema dominirao je Vinales koji je isto tako ušao i u prvu utrku. Ostao je najbrži na treninzima no cijeli grid je izgledao kao da je netko izmiješao kockice. Očito su veliko uzbuđenje i još veća očekivanja donijela iznenađujuće rezultate. To je trebalo još potvrditi na kvalifikacijama međutim zbog lošeg vremena i jake kiše u kombinaciji s “prljavom” stazom u pustinji, iste su otkazane te su se za slaganje startne liste koristila najbolja vremena postignuta na slobodnim treninzima. Sve je vodilo ka zanimljivom startu što se na kraju i dogodilo ali opet zbog vremenskih neprilika. Nekoliko minuta prije starta počela je kiša, ubrzo je i stala, ali nakon odgođenog starta nekoliko se vozača žalilo na uvjete pa je start odgođen i drugi put. Na kraju su vozili dva warm up kruga i onda startali.

Johan Zarko je poveo utrku dok su se iza njega borili Marquez, Iannone i Dovizioso. Vinales je ostao s njima u grupi a nakon par krugova im se pridružio i Rossi koji je prva tri kruga pokušavao proći Pedrosu. Lorenzo je već u prvim zavojima otišao preširoko i vrtio se oko 15-og mjesta. Nakon pet odvoženih krugova Zarkova prednost narasla je na skoro 1,7 sekundi ispred Dovija međutim dva kruga kasnije u 2. zavoju izgubio je prednji kotač i pao.

Nakon deset krugova Dovi je imao oko 0.4 sek prednosti koju je ostvario dok su se Iannone i Marquez borili za drugo mjesto. To je iskoristio i Vinales koji im je stigao na rep. Peti je bio Rossi, par dužina motora iza njih. Par zavoja kasnije Iannone pada. Zaplet je tada postao još interesantniji jer uskoro su obje Yamahe prošle Marqueza i krenule u lov na Dovija koji je imao preko sekunde prednosti. Vinales ga je i prošao nekoliko puta ali Dovi je svaki puta vraćao. Iza njih, fantastičan peti bio je Espargaro na Apriliji.

Konačni rasplet uslijedio je u predzadnjem krugu kada je Vinales ponovno prošao a Dovi nije mogao vratiti i morao se pomiriti s drugim mjestom. Rossi nakon vrlo loših treninga i startne pozicije uspio je doći do podija. Četvrti je bio Marquez, iza njega se Pedro uspio probiti ispred Espargara. Sve u svemu, izvrsna utrka za početak prvenstva…

Aleix Espargaró, debitirao je u ovoj utrci na Apriliji RS-GP te odvezao talijanski motocikl do šestog mjesta nakon duge bitke s Pedrosom za peto mjesto, koje je držao do tri kruga prije kraja. Bila je to sjajna izvedba budući da je  vozač Aprilia Racing Team Gresinija startao iz petog reda. Pokazao je vožnju vrijednu mjesta na postolju te odvozio treći najbrži krug utrke. Ovo je najbolji rezultat za Apriliju RS-GP, također i po pitanju zaostatka za vodećim od 7.6 sekundi. Aleix, koji nije najbolje startao, napravio je nekoliko brzih krugova, impresivno napredovao poziciju po poziciju do petog mjesta, iza Marqueza, dok nije popustio pod Pedrosinim pritiskom.

Sam Lowes, u svom debiju u MotoGP klasi, nije uspio prilagoditi postavke motocikla te se fokusirao na završavanje utrke (na kraju 18.) Za engleskog vozača, upoznavanje motocikla i kategorije, pa i tijekom same utrke, prvi je korak prema rastu.

 

ALEIX ESPARGARO’

“Jako sam sretan i zbog sebe i zbog Aprilije. Ovaj rezultat došao je nakon dugog rada tijekom zime. Nisam se suzdržavao, počevši od fizičke pripreme i s velikom motivacijom ušao sam u ovaj projekt. U drugom dijelu utrke, moj RS-GP bio je spektakularan. Imao sam puno više trakcije od mojih suparnika, pa sam mogao lako pretjecati. Znali smo da možemo imati prednost u slučaju lošijeg gripa na stazi. Motocikl dobro čuva gume, pa iako nisam mogao biti u prvim krugovima odlučan poput drugih, moj tempo je bio vrlo dobar. Šteta zbog startne pozicije Morao sam nadoknaditi veliki zaostatak, pa nismo mogli ostvariti još bolju poziciju, ali u redu je. Dobro smo započeli i sad želimo nastaviti.”

 

SAM LOWES

“Utrka je bila teška. Početkom utrke otišao sam široko par puta, izgubio sam grip. Ravnoteža motocikla dosta se promijenila tijekom utrke. Pred kraj utrke mogao sam ići brže od vozača ispred mene i trebat ćemo informacije pomoću kojih ćemo shvatiti kako podesiti motocikl. Očito, nisam presretan, ali prije svega uspio sam završiti svoju prvu MotoGP utrku, a to s obzirom na uvjete nije bilo sigurno. Gubitak jednog dana treninga sigurno nije pomogao. Još moram raditi na sebi i na motocikllu, tako da je svaki izlazak na stazu od presudne važnosti. Moramo uzeti ono dobro što smo naučili i početi razmišljati o Argentini.”

 

ROMANO ALBESIANO – APRILIA RACING MANAGER

“Ovo je bila sjajna utrka. Sretni smo. Analizirajući sve mirno, možemo reći da su performanse tijekom cijelog vikenda bile sjajne. Otkazivanjem kvalifikacija, zagrijavanje je postalo mjerilo našeg potencijala. Aleix nije najbolje startao, ali je obavio izvanredan posao održavajući ritam tijekom utrke. Očito, nećemo se ovim zadovoljiti. Aleix je naš predvodnik i pun je entuzijazma. RS-GP radi dobro u svim područjima, potvrđuje da je vrlo dobar motocikl za utrku i da može držati odličan tempo, osobito u drugom dijelu utrke. Moramo poboljšati brzi krug i bilo je stvari koje smo htjeli isprobati ovdje u kvalifikacijama, ali smo otkazivanje kvalifikacija kažnjeni. Da je Aleix krenuo s bolje pozicije, mogli smo postići zapanjujući rezultat. Ali večeras slavimo. Oduševljeni smo ovom izvedbom koja nam daje razloga za uvjerenost u rast.”

 

FAUSTO GRESINI – TEAM MANAGER

“Zbog oduševljenja koje je ovaj rezultat donio, ovo je svojevrsna pobjeda. Aprilia je ušla cijelim srce u ovaj projekt i danas je Aleix pokazao koliko motocikl može napredovati. Da je startao s bolje pozicije, za što je imao potencijala i to smo vidjeli u testiranjima, mogli smo držati priključak s vodećima. Odličan posao napravljen je tijekom zime i sad se Aprilia zaista može boriti s najboljima.”

 

 

 

 

 

Prethodni članakAprilia spremna za otvaranje nove MotoGP sezone
Sljedeći članakNovi Moto Puls na kioscima