MotoGP – Qatar 2018

Konačno je počelo i novo MotoGP prvenstvo utrkom u Qataru. Nakon zimskih testova dosta je stvari bilo vidljivo ali isto tako su svi timovi ostavili svoje tajne za prvu ovogodišnju utrku. Tako su se izmjenjivale i pozicije na kvalifikacijama koje je ovaj puta osvojio Zarco s izuzetno brzih 1.53.680, novim rekordom Losaila. Iza njega su u grupi koja je odvozila ispod .53 bili još samo Marquez i Petrucci dok je većinu s .54 predvodio Crutchlow ispred Doviziosa i sve bržeg Rinsa na Suzukiju.

Nakon početne gužve na startu utrku je poveo Zarco ispred Marqueza. Iza njih su ostali Rossi, Pedrosa, Crutchlow… U tim prvim krugovima bilo još nekoliko promjena pozicija ali je bitno da su svi ostali u grupi s minimalnim razlikama. I Zarco je na trenutke gubio vodstvo ali sve bi trajalo po nekoliko zavoja. Prilično ujednačenim tempom i kalkulirajući s čuvanjem guma za završnicu vozilo se do zadnjih pet krugova kad je krenula prava borba. U međuvremenu su padove zabilježili Rins i Lorenzo, obojici je proklizao prednji kotač nakon napravljenih grešaka.

Najveći pomak zabilježio je Dovizioso koji je nakon lošeg starta polako dizao tempo i najbržim krugovima dostizao vodeće. Ulaskom u samu završnicu već je bio u vodećoj grupi. Do tada uvjerljivi Zarco u samo krug ili dva, pada na peto odnosno sedmo mjesto. Dovizioso preuzima vodstvo, Marquez je bio drugi, Rossi treći. Njih trojica su se malo odvojili od Crutchlowa, Petruccija i Pedrose. Vinales se veći dio utrke nalazio na 14. mjestu da bi tek u samoj završnici ubrzao i dostigao vodeću grupu te u zadnjem krugu prošao Pedrosu i završio šesti.

Zadnja dva kruga Marquez je pokušavao napasti Doviziosa, kao i nekoliko puta do sada to mu je uspjelo u zadnjem zavoju no ponovno je otišao preširoko tako da je Dovi vratio vodstvo i prvi prošao ciljem. Trećeplasirani Rossi sve je to gledao s nešto manje od sekunde zaostatka ali nije bio u stvarnoj situaciji da pokuša napasti no vjerujemo da je bio zadovoljan s podijem.

Slijedeća utrka vozi se u Argentini za tri tjedna, točnije 08.04.2018., na stazi Termas de Rio Hondo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakStigao novi Moto Puls!
Sljedeći članakDunlop ARROWMAX GT 601 – novitet za 2018.