MotoGP – Qatar 2024

Noćni kadrovi MotoGP motora u Qataru jasno daju do znanja da je počelo još jedno prvenstvo. Ovo će biti znatno drukčije od prethodnih jer osim što je povećan broj utrka, došlo je do promjena timova, pojačala se interna Ducatijeva konkurencija a stigli su i novi mladi lavovi. Agresivno je krenulo od prvog treninga na u pravilu prašnjavoj pustinjskoj stazi, međutim neočekivano se u kombinacije uplela kiša što još na GPu u Qataru nismo vidjeli. Na treninzima su se na vrhu držali Martin, M. Marquez i Acosta a prve ovogodišnje kvalifikacije su na neki način prošle očekivano, tako da je na vrhu ostao Martin ispred Espargara i Bastianinija dok su iz drugog reda startali Binder, Bagnaia i M.Marquez.

SPRINT UTRKA:

U prvi zavoj na Sprint utrci doletio je Martin ispred Bindera i Bastianinija. Binder je napao Martina na kraju prvog kruga i skoro je došlo do kontakta ali KTM je pokazao da ima brzinu. Njih dvojica su tada već odmaknuli Espargaru, Bagnai i Bestiji na 0,4 sekundi. Prednost se ustalila nakon drugog kruga, u trećem je pao DiGianantonio, tada na šestoj poziciji, a Bagnaia krenuo u napad, Došao do trećeg mjesta i približavao se vodećoj dvojci, Martinu i Binder, a zanimljivo je da je tada najbrži krug utrke odvozio Acosta.

U završnom dijelu utrke odvojila se šestorka: Martin, Binder, Bagnaia, Espargaro, Marquez, Bastianini. Prvi je napao i prošao Marquez protiv Espargara. Binder je zaostajao za Martinom preko pola sekunde i bilo je pitanje hoće li ga napasti Bagnaia koji je progresivno smanjivao zaostatak. Marquez je tri kruga prije kraja pogriješio pa je Espargaro vratio treće mjesto a Marquez i Bastianini su nakon toga sa zaostatkom od preko pola sekunde ispali iz borbe za podij.

Espargaro je u samoj završnici i dalje jedini pokazivao intenciju napada te uspio u zadnjem krugu prestići Bagnaiu. Martin je za to vrijeme kontrolirao i kao vodeći završio utrku dok je Binder uspio sačuvati drugo mjesto ispred Espargara. Da se vozio još jedan krug, pitanje je da li bi mu to uspjelo.

GP UTRKA:

Uoči starta, Fernandezu su se pojavili problemi s motorom što je uzrokovalo odgođeni start za nekoliko minuta ali je i utrka skraćena za jedan krug dok je mladi Španjolac morao krenuti iz boxa. Odgođeni start nije previše poremetio koncentraciju, Martin je najbolje startao i u GP utrku ali je ovaj put Bagnaia krenuo odlučnije i nakon dva zavoja stigao do prvog mjesta ispred Martina i Bindera. S njima su u vodećoj grupi ostali još M. Marquez i Bastianini a stizali su A. Marquez i DiGianantonio. Uskoro im se, ponovno najbržim krugom utrke, priključio i Acosta te odmah prošao DiGiantonia a onda i Bastianinija. Sljedeći na redu bila su braća Marquez, pri čemu ga je Alex morao propustiti već u petom krugu a Marc ga je držao na 0.2 zaostatka.

Bagnaia je minimalno odmaknuo dok su se Martin i Binder smjenjivali na drugom mjestu a iza njih je Marc i dalje branio poziciju od Acoste. Šesti je bio A. Marquez no već tada je izgubio priključak, zajedno sa Bastianinijem, Espargarom i DiGianantoniom. Bagnaina prednost je oscilirala i do preko sekunde, ovisno o situaciji između Bindera i Martina. Prelasci su se događali u pravilu na ciljnoj gdje je KTM pokazivao da je brži. U svakom slučaju je to išlo u prilog Bagnai koji je kontrolirao utrku i što je još bitnije, čuvao gume.

Točno na pola utrke Acosta je prošao M. Marqueza i nastavio se prikradati Martinu. U jednom trenutku mu je i došao vrlo blizu ali je u 12. krugu napravio grešku što je Marc iskoristio i vratio četvrto mjesto. Binder je također smanjivo zaostatak za Bagnaiom dok je Martin pasivno pratio na trećem mjestu. Greška je Acostu očigledno izbacila iz takta, ili je samo potrošio gume, jer su ga nakon Marca vrlo brzo prošli A. Marquez i Bastianini.

U samoj završnici Binder se uspio približiti Bagnai ali je Talijan i dalje imao sve pod kontrolom. Na trećem mjestu se Martin branio od M. Marqueza do predzadnjeg kruga kada se odvojio i krenuo loviti Bindera. Smanjio je zaostatak i gotovo ušao u otvorenu borbu ali nije bilo više vremena pa se morao zadovoljiti trećim mjestom. M. Marquez završio je četvrti a u zadnjem krugu se između njega i Alexa ugurao Bastianini.

Nastavak prvenstva slijedi za dva tjedna u Portugalu.

Prethodni članakINDIAN FTR X RSD SUPER HOOLIGAN by Roland Sands
Sljedeći članakDucati DesertX Rally u Zagrebu