MotoGP – Sepang 2015

Nakon vjerojatno najinteresantnije utrke sezone u Phillip Islandu uslijedio je burni tjedan u medijima kao odličan uvod u utrku u Sepangu. Bodovna razlika između vodećeg Rossija i drugoplasiranog Lorenza od početka drugog dijela sezone polako se smanjivala te je uoči utrke iznosila je 11 bodova.

Kvalifikacije u Sepangu najbolje je odvozio Pedrosa koji je tek krajem sezone počeo ostvarivati dobre rezultate. Najbrži krug i novi rekord od postignutih 1.59.053 osigurao mu je vodeću startnu poziciju ispred Marqueza i Rossija. Iz drugog reda startali su Lorenzo, Crutchlow i Iannone što je drugi puta ove sezone da je Lorenzo odvozio kvalifikacije sporije od svog glavnog konkurenta.

Bilo je sigurno da gužve na prvom zavoju neće nedostajati i da će Lorenzo od početka nastojati probiti se naprijed i povesti utrku svojim visokim ritmom. Ipak je nakon stara pao na šesto mjesto ali već je u drugom zavoju prošao oba Ducatija i probio se na četvrto mjesto. Rossi je bio treći, Honde ispred njega. Ubrzo Lorenzo prolazi i Rossija, iza njih je Dovizioso. Iannone je imao tehničkih problema i morao odustati.

Pedrosa je uvjerljivo vodio dok je Lorenzo prestigao i Marqueza. Da li se radilo o namjernom propuštanju, ne možemo tvrditi ali tako je izgledalo. I Rossi mu je bio na repu no po vremenima krugova vidjelo se da je usporio ali drugog Yamahinog vozača nije puštao. Rossi ga je nakon dva kruga prošao no Marquez vraća poziciju i kreću agresivna međusobna pretjecanja. Marquezov cilj očito je bio usporavanje Rossija kako bi Lorenzo ostvario prednost.

U sedmom zavoju Rossi je namjerno širio putanju kako bi usporio Marqueza koji je evidentno pretjerao, no Marquez u tom srazu pada. Od kad pratimo utrke ovo možemo svrtati u jedan od najčudnijih poteza. Moralno možda opravdan potez ali ipak se znalo odmah da će se o ovome još puno govoriti a nisu isključene ni kazne.

Deset krugova do kraja Pedrosa je i dalje vodio s istom prednošću pred Lorenzom. Razmak do trećeplasiranog Rossija bio je velik još od incidenta sa Marquezom i nije se previše mjenjao. Rossi je u tih nekoliko krugova sigurno više potrošio gume tako da neki napad na Lorenzovo drugo mjesto nije bio izgledan. I Pedrosa je odjurio naprijed te je njegova prednost ispred Lorenza sedam krugova prije kraja narasla na nešto manje od 2 sekunde.

Do kraja utrke na vrhu nije bilo promjena u poretku, Pedrosa je uvjerljivo pobjedio, Lorenzo drugim mjestom smanjio razliku u odnosu na Rossija za dodatna 4 boda tako da sada razlika u ukupnom poretku iznosi 7 bodova i kako je Rossi odavno rekao, prvenstvo će se rješavati na zadnjoj utrci u Valenciji. Međutim, tada još nije znao da će morati startati iz zadnjeg reda kao posljedica kazne zbog “rušenja “Marqueza. Biti će vrlo zanimljivo pratiti rasplet jer je još uvijek otvorena mogućnost da Rossi u Valenciji neće nastupiti. Šanse da s ovakvim raspletom osvoji prvenstvo minimalne su no s obzirom na veliki interes medija, pa čak i direktnih PR-ova glavnih sponzora koji su ostavili otvorenu mogućnost povlačenja, ovaj će slučaj sigurno otvoriti mnoga pitanja jer je već sada ozbiljno narušio integritet samog natjecanja…

Classification-page-001

 

 

yfr_editorial_use_pictures_15

CR_FaBoWcAAMlRZ

12141108_936656536415136_7399649817117128465_o

 

99-lorenzo_gp_3514_0_middle

26-pedrosa_gp_2387_0_middle

 

 

 

 

Prethodni članakHutchy na BMWu napada TT IOM 2016
Sljedeći članakMotobot by Yamaha