MotoGP – Silverstone 2016

14222210_1254571687907608_9027457698657454792_n

Ponovno su vremenske (ne)prilike utjecale na tijek treninga i kvalifikacija, pogotovo kada kiša počne nekoliko minuta prije samih kvalifikacija. Već smo naučili da rasplet u kišnim uvjetima obično bude iznenađujući pa je tako nakon prošle utrke u kojoj je zabilježio prvu pobjedu u klasi, Crutchlow i na domaćoj stazi u Silverstoneu odvozio najbrže vrijeme. Zanimljiv je i podatak da s drugog mjesta startao Rossi s gotovo sekundu zaostatka. Pored njega na startnom gridu bio je Vinales dok su drugi red zauzeli Pedrosa, Marquez i Laverty. Lorenzo je odvozio deveto vrijeme no kako je vremenska prognoza davala više šanse suhoj nedjeljnoj utrci tako se i njegova šansa povećavala.

Nakon jutrošnjeg warm up-a nitko nije izašao pametniji, opet su promjenjive vremenske prilike zbunjivale vozača tako da su uoči utrke izbori guma bili prilično različiti bez obzira što je staza bila sasvim suha.

Na startu utrke najbolje se snašao iskusni Rossi koji je poveo nakon prvog zavoja, iako samo za kratko jer su ga ubrzo prošli Laverty i Crutch. Međutim, nakon nezgodnog sudara Baza i Espargara utrka je prekinuta već u prvom krugu. Sreća da su bili na začelju jer su oba vozača i motora završila na stazi. Na ponovljenoj snimci starta vidjelo se da je skoro i pri prvih dvadesetak metara došlo do sudara Reddinga i Marqueza.

Ponovljeni start uslijedio je vrlo brzo, vozilo se “preostalih” 19 krugova. Na kraju prvog kruga vodio je Vinales ispred Crutcha, Marqueza i Rossija.  Vinales je nakon dva kruga imao skoro sekundu prednosti ispred Marqueza dok Rossi nije mogao proći Crutcha. To je iskoristio Iannone koji mu se skroz približio.

Nakon tri kruga odustao je Redding zbog kvara ma motoru ali nešto čudno se dogodilo Bradlu, izgleda kao da je motor na Apriliji eksplodirao na kočenju. Kasnije se Redding vratio ali nakon par krugova pao. Vinales je i dalje povećavao razliku dok je drugoplasirani Marquez kočio Crutcha i Rossija. Prvi je napao Rossi i prošao Crutchlowa i krenuo stizati Marqueza. Već p0ola kruga kasnije je stigao i njega. Vodećima su se približili Pedrosa, Iannone i Dovizioso. Iako se očekivalo da će Rossi krenuti u napad na Vinalesa, Španjolac je svoju prednost povećavao a Rossi je na repu nosio Marqueza. Lorenzo je držao osmo mjesto iza Dovija, pod napadom A. Espargara.

Na pola utrke i prednosti VInalesa od 2,8 sekundi ponovno se probudio Crutch i vratio treće mjesto nakon što je Marquezu na izlasku iz zavoja jako zaplesao motor. Uskoro im se pridrušio i Iannone prošavši Marqueza. Iannoneu nije dugo trebalo da skine i Crutcha i krene na Rossija. Pola kruga kasnije, Rossi je bio riješen. Za kratko je Talijan vratio pa je uslijedila odlična borba četiri vozača u kojoj je vodio Iannone ispred Rossija, Crutcha i Marqueza.

Pet krugova do kraja gledali smo reprizu prošle godine i veliku borba i guranje Marqueza i Rossija, Iannone je pao. Dva kruga kasnije Crutch je držao drugo mjesto sa sekundom prednosti, Marquez se malo odvojio od Rossija a odmah iza bio je Pedrosa. Uskoro Marquez koristi Crutchovu grešku i napada no Britanac se ne predaje. Tada i Marquez griješi pa ga prolaze Rossi i za kratko Pedrosa. Do kraja više nije bilo promjena, Vinalesova prva pobjeda, Crutch na domaćoj stazi drugi, Rossi treći. Rossi je minimalno smanjio razliku u ukupnom poretku za vodećim Marquezom uoči velike nagrade San Marina za tjedan dana.

 

 

 

14142001_1254571671240943_7385723131720917730_n

M_CrbxzJnW8AAkp3u

M_04-andrea-dovizioso-ita_gp_5386_e_gallery_full_top_fullscreen

M__gp_9349_e_720_gallery_full_top_fullscreen

M__gp_0356_e_gallery_full_top_fullscreen

Prethodni članakMV Agusta F4 Zagato
Sljedeći članakJesenska akcija u Yamahi