MotoGP – Thailand 2019

Priličan broj padova i Yamahe na vrhu bio bi kratak opis treninga i kvalifikacija u Buriramu. Naravno, i Marquez se ugurao na treće mjesto ali nakon dosta nezgodnog pada na prvom treningu nakon čega je završio u bolnici na dodatnim pretragama. Yamahama je prosjek kvario Rossi koji je završio tek deveti nakon pada na Q2. Za samo utrku bilo je bitno vidjeti rasplet s obzirom da se očekivala i službena potvrda Marquezovog novog naslova prvaka za što mu je bilo potrebno osvojiti dva boda više od Doviziosa.

Quartararo je najbolje startao i poveo utrku a blizu su ostali Marquez i Vinales. Uz njih se već nakon drugog kruga minimalno počeo odvajati i Dovizioso. Spomenimo i da se Milleru uoči samog starta ugasio motor, uspio se odgurati do boxa odakle je i startao nakon što su svi prošli. Od petog mjesta na dalje posložili su se Morbidelli, Mir, Rossi, Rins, Petruccci, Espargaro…

Nakon početnih krugova iskristalizirala se situacija, Quartarao je i dalje vodio, Marquez je bio vrlo blizu dok je Vinales već počeo zaostajati. Razlika je bila oko 1,5 sekundi, sličnu kao što je on zadržao prednost nad Dovijem na četvrtom mjestu. Slijedila ih je grupa s Morbidellijem, Rossijem, Mirom i Rinsom. Ponovno ne previše uspješan dan za Rossija jer su ga u slijedećih nekoliko krugova prošla oba Suzukija.

U zadnjoj trećini utrke Vinales se malo približio vodećoj dvojici i to je bilo jedino što se zapravo događalo. Marquez je i dalje pratio Quartarara i čekao samu završnicu za napad. To se dogodilo ulaskom u zadnji krug pa je svoj novi naslov prvaka potvrdio pobjedom pet utrka do kraja prvenstva a Quartararo nažalost nije uspio upisatio svoju prvu pobjedu u MotoGPu. Probao je u posljednjem zavoju i prošao ali je morao ići široko što je Marquezu dozvolilo da se vrati i prvi prođe ciljem. Slijedi utrka u Japanu za dva tjedna. 

Prethodni članakYamaha MT-03 za 2020
Sljedeći članakKawasaki Ninja 650 2020