MotoGP – Valencia 2015

Ovogodišnja utrka u Valenciji vjerojatno je bio najiščekivaniji događaj u povijesti MotoGP natjecanja. Osim male bodovne razlike na vrhu između Rossija i Lorenza, zadnjih nekoliko tjedana mediji su preplavljeni raspravama oko razvoja situacije s obzirom na Rossijevo navodno rušenja Marqueza i nekorektno ponašanje španjolskih vozača. Ukratkom Rossijeva je kazna i nakon obraćanja sudu u Švicarskoj očekivano ostala aktualna te je morao startati s posljednjeg mjesta. Šanse da Rossi postane prvak uz takvu kaznu bile su vrlo male, u slučaju da obojica završe utrku gotovo samo teoretske. Lorenzo je ovo godine realno bio brži ali šteta što na kraju direktna borba za naslov nije bila moguća upravo zbog te kazne.

Na prvom slobodnom treningu Lorenzo i Marquez su se izmjenjivali na vrhu dok je treći trening  najbrže odvozio Iannone ispred Rossija. Na kvalifikacijama je Lorenzo odvozio savršen krug i njime osvojio Pole a Rossi je proklizao bez posljedica. Kao što je i sam kasnije izjavio, pad je bio logična posljedica jer je htio isprobati granicu guma s obzirom da će se u utrci njegove gume puno više trošiti pri probijanju sa zadnjeg mjesta.

Nakon brojnih napisa o mogućem propuštanju Rossija od strane ostalih vozača na samom startu, bilo je zanimljivo promatrati rasplet nakon gašenja crvenog svjetla. Lorenzo je odmah pojurio naprijed a Rossi krenuo u probijanje. Honde su ostale iza Lorenza kao i dva Ducatija.

Na kraju drugog kruga Roosi je bio 11. na oko 4 sekunde  zaostatka, pao je Iannone kojem motor puca na pola. Rossi je izgubio dosta vremena pokušavajući proći Smitha jer su ispred njega u borbi bili Petrucci  i Espargaro. Nakon dva kruga ga je prošao ali Lorenzo je tada imao već oko 8 sekundi prednosti i vozio brže krugove što je i logično jer je Rossi zapeo u gužvi. Marquez se držao vrlo rezervirano na drugom mjestu ne pokušavajući napasti Lorenza.

20 krugova do kraja Rossi je bio šesti i probijao se prilično sigurno, na vrhu nije bilo promjena. Dva kruga kasnije Rossi je četvrti ali ga je dijelilo ogromnih 11 sekundi do Pedrose koji je  već počeo zaostajati za vodećom dvojicom. Sve se zapravo događalo prema nekom predvidljivom raspletu, Rossi je bio brži od ostalih i očekivao se njegov proboj na četvrto mjesto no stići Lorenza tim tempom bilo je nemoguće. Da je na vrhu bilo borbe možda bi situacija bila drukčija ali ovako sigurno ne.

Najzanimljiviji detalj utrke dogodio se u predzadnjem krugu kada se Pedrosa približio vodećima, napao i prošao Marqueza ali Marquez je odmah vratio vrlo agresivnim potezom. Trenutno najagresivniji vozač današnjice Lorenza nije napao doslovno niti jedan put. Sve ono loše o čemu se pričalo proteklih nekoliko tjedana danas je opet dobilo potvrdu. Navodni brojni razgovori s vozačima i timovima očigledno nisu urodili plodom jer se razgovaralo s figom u džepu. Marc Marquez je ponovno sramotnim potezom  tako očito čuvao leđa Lorenzu će se vjerojatno zacrveniti svaki put kad se sjeti ove sezone.

Kako bilo, Lorenzo je pobjedom postao službeni prvak sezone 2015, sezone koja će ući u povijest s jednom velikom mrljom. Kakvo je bilo raspoloženje vidjelo se pri Rossijevom povratku u box odnosno na dodjeli nagrada. S obzirom da se sve odvijalo u Španjolskoj očekivalo se ipak nekakvo slavlje a ne atmosfera kao nakon utrke u Qataru gdje slave članovi tima i obitelj. Spomenimo uz to i zviždanje Marquezu i par stotina ljudi na dodjeli nagrada od navodnih 120.000 posjetitelja…

 

12188929_794110694045697_643633110933607759_n

Classification-page-001

 

 

 

yfr_editorial_use_pictures_15 (1)

CTNqT1ZUYAILYHd

motogp__gp_5704_gallery_full_top_lg

CTJHK09UcAA2oBA

CTI5DBwWoAASEnu

563cbcd69f28b4_88675329

93-marquez__gp_3256_0_middle

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakYamaha XSR700 – Super 7” by JVB-Moto
Sljedeći članakMetzeler ROADTEC 01