MotoGP – Valencia 2020

Samo tjedan dana nakon utrke u kojoj su uvjerljivo osvojili prva dva mjesta, Suzukijevi vozači nisu se uspjeli kvalificirati među prvih deset na gridu. Yamaha je i dalje u problemima, međutim dok se vozači sve glasnije slažu kako je davna Rossijeva intencija promjene koncepcije potrebna, opet je isplivao Morbidelli osvajanjem Pole positiona. Tvornički Ducati team je i dalje u krizi iako se sada vjerojatno već radi o tome kako svi jedva čekaju, nogometnim rječnikom, da sudac svira kraj i završi ova trostrana agonija. Iz prvog reda su uz Morbidellija startali Miller i Nakagami, iza njih Zarco, P. Espargaro i Vinales.

Morbidelli je iskoristio prvu startnu poziciju i ostao vodeći na kraju prvog kruga ispred Millera, Espargara i Nakagamija. Rins je bio sedmi, Mir deseti. Quartararo je izletio u drugom zavoju pa se vratio na posljednje mjesto, Vinales je pao na 13. mjesto tako da je u tom trenutku utrke Mir čak i na desetom mjestu osvajao naslov prvaka. Oba Suzukijeva vozača su se pomaknula naprijed za jedno mjesto nakon Zarcovog pada čime se situacija za Mira još poboljšala. Nakon njega je pao i Quartararo ali bez utjecaja na ukupni poredak.

Niti do zadnjih deset krugova nije bilo promjena na vrhu, Rins je stigao do petog a Mir do osmog mjesta, uskoro i ponovno jedno mjesto više jer je ispred njih pao Nakagami prilikom napada na Espargara. Miller je polako dostizao vodećeg Morbidellija, pet krugova do kraja zaostajao je 0,7 sekundi.

Vrlo agresivno Miller je ušao u zadnji krug i u dva navrata bio vodeći ali je Morbidelli ipak vratio prvo mjesto i u konačnici pobijedio. Međutim njihova borba pala je u drugi plan jer je Mir osmim mjestom uoči zadnje utrke u Portimau i matematički potvrdio naslov prvaka u sezoni 2020.

Slijedeći vikend na redu je Portimao, nadamo se dobroj utrci s obzirom da nema posebnog pritiska na vozače a MotoGP prvi put nastupa na poznatoj portugalskoj stazi. Prvi je to naslov za Suzuki nakon Robertsa Jr. iz 2000. a prije njega isto je uspjelo velikom Schwantzu 1993. godine.

Prethodni članakPol Tarres – Hebo Dominicana
Sljedeći članakThe Seeker Movie by P. Tarres