MotoGP – VN Europe Valencia 2020

Da će i ova utrka biti zanimljiva dalo se naslutiti prema rezultatima kvalifikacija u kojima je Pole position osvojio P. Espargaro ispred Rinsa i Nakagamija a trenutno vodeći u ukupnom poretku, Mir, startao je s petog mjesta. Tvornički Ducatijevi i Yamahini vozači smjestili su se na gridu od 15. mjesta na dalje pa je bilo teško očekivati neke značajnije plasmane.

Već u prvom krugu u istom zavoju i u istom trenutku, ali bez kontakta, pali su Quartararo i A. Espagaro. Rins je nakon prvog kruga prešao u vodstvo ispred Espargara i Mira. Pratili su Oliveira, Nakagami i Zarco. Nakon tri kruga pao je i Savadori ali se poput Quartarara također vratio u utrku.

Nakon katastrofalnog perioda za Yamahu i oduzimanja bodova zbog “muljaže” s ventilima na svojim agregatima te današnjeg Vinalesovog starta iz boxa, nakon četiri kruga Rossijeva Yamaha je otkazala poslušnost. Listu odustajanja su zbog padova ubrzo upotpunili Bagnaia i Crutchlow.

I nakon deset krugova u vodstvu su bili Rins i Mir na Suzukijima a s manjim zaostatkom pratili su ih Espargaro i Oliveira na KTM-ovima. U igri za postolje ostali su još Nakagami, Zarco, Miller i Morbidelli međutim kako je utrka odmicala tako je odmicala i vodeća grupa u kojoj su bila tri vozača; Rins, Mir i Espargaro. Šansu su imali još vozači u drugoj grupi, Nakagami, Oliveira, Zarco i Miller dok su ostali bili izvan igre za podij.

Mir je u zadnoj trećini utrke prešao u vodstvo nakon Rinsove greške ali su se oba Suzukijeva vozača malo odmaknula od trećeplasiranog Espargara. 1.31.955 bio je u tom trenutku vrijeme najbržeg kruga a odvozio ih je drugoplasirani Rins.

Nepromijenjenim poretkom u zadnjih pet krugova Mir bi konačno zabilježio prvu pobjedu i imao prednost od 17 bodova ispred i u ukupnom poretku drugoplasiranog timskog kolege Rinsa. Quartararo bi zaostao 38 a Vinales, Morbidelli i Dovizioso i preko 40 bodova. Upravo se to na kraju i dogodilo jer nije bilo bitnijih promjena u poretku. Suzuki je na najboljem putu ka naslovu prvaka nakon dugo vremena i to na na način da bi i osvojili i drugo mjesto. Nastavak prvenstva je na istoj stazi za tjedan dana a onda preostaje još samo utrka u Portugalu.

Prethodni članakPredstavljena Ducati Multistrada V4 2021
Sljedeći članakKymco F9