Može li Suzuki još jednom osvojiti titulu ili je 2020. bila iznimka?

Po prvi puta u povijesti trenutne klase MotoGP-a, Suzuki je prošle godine okrunjen prvakom jer su Joan Mir i Alex Rins zajedno uspjeli postići da ovaj tim dođe do prvog mjesta u momčadskom natjecanju.Unatoč pobjedi u samo dvije utrke tijekom cijele sezone, možemo slobodno reći da je presudila Suzukijeva dosljednost te su naposljetku završili 62 boda ispred drugoplasiranog Petronasa Yamahe SRT, a Mir je također i sam postao prvak. On je tako postao prvi pobjednik sezone iz Suzukija još otkako je isto postigao Kenny Roberts Jr. prije dvadeset godina.

Prošla sezona bila je jedinstvena

Bez ikakve sumnje, 2020. je bila sezona kao niti jedna dosad, a na raspored je jako utjecala pandemija koronavirusa.Odsutnost Marca Marqueza također je bila ogroman faktor. Osmerostruki svjetski prvak bio je još jednom veliki favorit za titulu od kojega se očekivalo da dođe i do devetog naslova, no te nade mu je uništila teška ozljeda na samom startu sezone. Sada kada je Marquez spreman, ponovno će pogurati svoju Hondu među favorite, a također i obje Yamahine momčadi postaju sve opasnije. Pred Suzukijem će definitivno biti teška borba ove sezone, ne računajući i sam pritisak koji dolazi s pokušajima obrane naslova.Međutim, budući da su Mir i Rins još uvijek relativno mladi vozači, stručnjaci i sportske kladionice očekuju se da bi kroz sezonu mogli postajati sve bolji te postoji jedna realna šansa da bi Suzuki mogao dokazati da prošla sezona nije bila samo slučajnost i sretan splet okolnosti.

Izjave glavnih Suzukijevih aktera

Kod predviđanja Suzukijevog uspjeha ove sezone, važno je znati što o predstojećoj sezoni misle i glavni akteri, branitelj titule Joan Mir te njegov timski kolega Alex Rins. Mir definitivno nestrpljivo iščekuje početak natjecanja:
“Pokušavam se pripremiti još bolje nego prošle godine. Fizički se osjećam vrlo dobro, a imao sam puno vremena za odmor i trening. Jedva čekam početak sezone i motiviran sam opet se boriti za titulu. Moj glavni cilj, kao i cilj mog tima, jest da popravimo naše rezultate kvalifikacija. Već znamo da smo dovoljno brzi u utrkama, ali startanje s boljih pozicija znatno će povećati naše šanse da se popnemo na podij.”

Rins se također nada ponavljanju prošlosezonskog uspjeha Suzukija:
“Činjenica da je Joan osvojio prvenstvo dokazuje da je naš tim bio najbolji. Također, moja treća pozicija nakon svih ozljeda i prepreka koje su dovodile do lošijih rezultata bila je jako velika doza pozitive koja mi daje snage da dobro krenem u ovu sezonu. Razina talenta u MotoGP-u ove sezone je vrlo velika i sigurno ćemo imati jako kompetitivnu godinu. Ona bi mogla biti dobra za Suzuki, ali ujedno će biti i vrlo teška pa zato moramo raditi još napornije nego prošle godine.”

Što je potrebno da se sezona proglasi uspješnom?

Kako bi ova sezona bila uspješna za Suzuki, potrebno je da se ostvari jedna od dvije stvari. Naravno, obrana titule u pojedinačnoj ili timskoj konkurenciji je definitivno glavni način za proglasiti sezonu uspješnom. Međutim, ako se broj pobijeđenih utrka u sezoni poveća u odnosu na prošlu, izvjesno je da bi u  Suzukiju smatrali 2021. godinu uspješnom.

Sponzorirani članak auti.motori.hr 2021

Prethodni članakWSBK Go Eleven 2021
Sljedeći članak179. broj Moto Pulsa na kioscima