Nolan N44 Crossover

Jedan od istaknutijih Nolanovih ovogodišnjih noviteta, N44,  pripada klasi Crossover kaciga. Termin je to koji se koristi za kacige koje se jednostavnom modifikacijom pretvaraju u jet, integralnu, pa čak i cross kacigu. Nolan je na osnovi prethodnika N43 AIR, predstavio novu N44 koju ćete moći koristiti vozeći vrućim ljetnim gradskim gužvama ali isto tako i pri izletima van grada u hladnijem periodu. S obzirom da je kaciga predstavljena tek na sajmu u Milanu krajem godine, ljetne vrućine ćemo isprobati kad bude moguće, ali smo zato isprobali kacigu u zimskom periodu što smatramo ipak zahtjevnijim zadatkom.

Vanjska školjka N44 izrađena je od polikarbonata u dvije veličine, XXS-L/XL-XXL a zapravo cijelom kacigom dominira vizir koji se spušta do ispod brade tako da omogućuje izvrsnu vidljivost i time osjećaj veće sigurnosti u prometu. Za razliku od većine jet kaciga s dužim vizirom, gdje se isti obično nalazi na milimetar od nosa, na N44 je na “pristojnoj” udaljenosti. Pri dnu vizira, na brzo i jednostavno skidanje, nalaze se otvori za ventilaciju, a odlično je rješeno spuštanje odnosno dizanje unutarnjeg zaslona za sunce koje se regulira na lijevoj strani kacige laganim pomakom mehaničkog sistema. Vrlo inteligentno rješenje kojim ćete brzo i jednostavno podići zaslon u slučaju potrebe za regulacijom uslijed nagle promjene svjetlosti. Otpornost vizira na ogrebotine i pinlock danas možemo smatrati serijskom opremom.

Sustav vezanja sigurnosog remena naziva Microlock 2 kombinacijom aluminijskih nosača i plastične trake vrlo sigurno drži kacigu u slučaju pada dok je istovremeno omogućen i vrlo jednostavan način otvaranja, čak i u rukavicama. Unutrašnjost kacige dio je najnovije generacije Nolanovih “Clima comfort” materijala koji pružaju izvrsnu udobnost a dizajnirana je u skladu s “Air booster” sustavom ventilacije koja omogućuje optimalan dotok i distribuciju zraka unutar kacige i na malim brzinama. Kao i cijela Nolan obitelj, i N44 je opremljena N-Com sustavom komunikacije.

Završna obrada kacige je izvedena na visokoj razini, što pogotovo dolazi do izražaja na unutrašnjosti koja obično već i na prvi pogled odaje razliku između kvalitetnijih i onih manje kvalitetnih proizvođača. Niti izvana nivo kvalitete ne zaostaje: regulacija visine vizira, sustav zaslona za sunce, vezanje, skidanje prednjeg zaštitnog dijela… nismo imali niti jednu zamjerku.

Nolan N44 se u gradskoj vožnji snalazi odlično. Moramo priznati da smo to i očekivali jer već i prethodniku nismo našli zamjerku, ali nam je baš zbog toga bilo posebno interesantno izaći na otvorenu cestu van grada, između ostalog i na sportskom motociklu. Sjedeći uspravno niti na maksimumu legalnih brzina, i još malo iznad toga, nije bilo neprirodnih pomicanja glave uslijed strujanja zraka a buka u kacigi ne dolazi posebno do izražaja. Na sportskom motoru zapravo i nije bilo puno drugačije, osim što je buka bila malo izraženija iako još uvijek daleko od iritantne. Naravno da treba ponovno napomenuti da se radilo o brzinama do 150kmh. Naviknuti na sportske kacige, široki vidokrug je bio nešto za što se trebalo kraće vrijeme prilagodbe. Djeluje kao 3D iskustvo a niste u kinu. :)  Veliki vizir osim preglednosti pruža i odličnu zaštitu od vjetra inače ne baš karakterističnu za jet kacige. Nakon skidanja zaštitnog prednjeg dijela na N44 razlika u strujanju zraka ispod brade je osjetnija. Smatramo to pozitivnom karakteristikom jer skidanje i je predviđeno pri višim temperaturama.

Moramo još napomenuti da se N44 kao i većina crossovera kaciga, marketinški prati na način da se ističe što više načina modifikacije međutim praksa pokazuje da su uglavnom dva osnova načina upotrebe: sa i bez prednjeg zaštitnog dijela. Montažu zaštinog vizira za sunce, kao ni neke druga varijatne, nismo isprobali. Isto tako, iako je razina udobnosti i svestranosti prilična, treba znati da se radi o crossover kacigi koja je trenutno kao koncept vrlo moderna ali za ozbiljna putovanja preporučili bi primarno kvalitetnu tourer kacigu. Međutim, kao jedna univerzalna kaciga za kraće izlete i gradsku vožnju tijekom cijele godine, N44 odnosno crossover koncept generalno, sigurno će opravdano uzeti svoj dio tržišnog kolača.

 

 

 

 

 

Prethodni članakAuto Krešo – popusti od 15%!
Sljedeći članakPotvrđene cijene nove Yamahe MT-07