Porsche Taycan Cross Turismo još moderniji i prostraniji

Još od 2018. kada je predstavljen Porsche Mission E Cross Turismo znamo da će se pojaviti prostrana i “grublja” verzija Porscheovog prvog električnog modela. Kao što običnog Taycana možemo smatrati proizvodnom verzijom koncepta Mission E, tako je Taycan Cross Turismo direktan nasljednik Mission E Cross Turisma. To znači da se od običnog Taycana razlikuje u dvije stvari. Prije svega, pomodno je povišen, a razlika u razmaku od tla može ići do 30 milimetara s opcijskim paketom Offroad, ali isto tako može biti i minimalna. Cross Turismo serijski ima zračni ovjes, za razliku od običnog Taycana. S visinom od 1409 mm, tek je malo viši od Taycana koji mjeri 1395 mm.

Sada dolazimo do riječi Turismo u imenu. Kao i Panamera Sport Turismo, Taycan Cross Turismo u osnovi je zapravo karavan. Budući da je obični Taycan klasičnog limuzinskog oblika, ovakva promjena značajno doprinosi praktičnosti. Prtljažni prostor narastao je sa 366 na 446 litara, a i puno mu je lakše pristupiti. Preklapanjem stražnjih sjedala oslobađa se 1212 litara prostora. Novim oblikom profitirali su i putnici straga koji imaju 45 milimetara više prostora za glave.

Tehnički, Taycan Cross Turismo identičan je običnom Taycanu, ali uz jednu veliku razliku – osnovnu verziju. Taycan Cross Turismo uvijek ima pogon na sve kotače i osnovna verzija se stoga zove Taycan 4. Ona raspolaže sa 380 KS iz dva elektromotora, što se u kratkim intervalima može povećati na 476 KS. Cross Turismo uvijek ima veću bateriju, a ona mu omogućuje 456 kilometara prema normi WLTP. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba mu 5,1 sekunda, a postiže najvišu brzinu od 220 km/h. Prosječna se potrošnja kreće između 22,4 i 26,4 kWh/100 km. Ostatak ponude je poznat, iako se brojke ubrzanja malo razlikuju zbog drukčijeg oblika i povećane mase Cross Turisma. To znači da Taycan 4S može (privremeno) razviti 571 KS, Turbo 680 KS, a Turbo S 761 KS.

Porsche Taycan Cross Turismo na tržište stiže ovog ljeta.

Auto i točka

Prethodni članakMotoGP – predviđanja za prvenstvo 2021
Sljedeći članakVIDEO – Akrapovič company promo