Predstavljamo neke od najboljih GP vozača u povijesti

MotoGP ima velik broj svojih fanova diljem svijeta. I dok mnogi od njih posjeduju ogromno znanje o prošlosti i sadašnjosti svog najdražeg sporta, postoje vozači kojih se uvijek rado prisjećamo i o čijim uspjesima svjedočimo još i danas. Pokušat ćemo spomenuti neke od tih vozača i uspjehe koji su obilježili njihove karijere te ih uvrstili na listu najboljih ikad u ovom sportu.

Kenny Roberts

Kenny Roberts je jedan od pionira ovog sporta. Ovaj je Amerikanac bio jedan od prvih koji je u svoj repertoar uvrstio tehniku spuštenog koljena, ali to čak ni nije ono najbitnije po čemu će ga pamtiti svijet MotoGP-a. Pamtit će ga po njegovoj ogromnoj uspješnosti na samoj stazi. U MotoGP-u, ovaj je vozač započeo ukupno 60 utrka, a slavio je na njih čak 24. Uz to, ostvario je nevjerojatna 44 pobjednička postolja što je uistinu gotovo nedostižan postotak.

Casey Stoner

Australac Casey Stoner, koji je jedan od najboljih MotoGP vozača svih vremena, u svojoj kratkoj karijeri je prikazao svoj puni smisao za pobjedu. On je u 115 startova uspio upisati čak 38 pobjeda i 69 pobjedničkih postolja, postavši jedan od najboljih MotoGP trkača svih vremena.Casey je 2009. započeo sezonu iz snova koja bi definitivno povećala ovaj sjajan konto dobrih rezultata jer je u tom trenutku bio glavni favorit za naslov prema procjenama raznih kladionica poput Bet365 Hrvatska, ali ju je morao prekinuti zbog anemije. 17. svibnja 2012. objavio je kako odlazi u mirovinu izjavivši kako više uživa u sportu. Želio je provoditi vrijeme sa svojom obitelji daleko od stresa koji sa sobom nosi MotoGP. Prava je šteta da je do toga došlo jer potencijal ovog vozača bio je ogroman.

Marc Marquez

Marc Marquez se na MotoGP sceni pojavio 2013. godine. Pobijedivši u svojoj debitantskoj sezoni, postao je prvi trkač koji je to učinio još od Kennyja Robertsa 1978. Marc je postao prepoznatljivo ime u Španjolskoj, zemlji poznatoj po svojoj ljubavi za utrkivanjem. Od svojih 8 naslova u moto sportu, Marquez je osvojio čak 6 u MotoGP-u. U 127 startova ima 56 pobjeda i 95 postolja, a u periodu od 2013. do 2019. godine, naslov nije uspio osvojiti tek 2015. godine. Lako je moguće da za koju godinu Marquez bude i u razgovoru za najboljeg ikad jer je iz sezone u sezonu glavni favorit za naslov u MotoGP-u prema procjeni kladionice 22Bet.

Giacomo Agostini

Talijan Giacomo Agostini je sjajan ambasador sporta jer i dalje radi u korist Grand Prix utrka. Agostinija će Yamahini navijači uvijek pamtiti jer im je donio njihovu prvu pobjedu. 1975. godine osvojio je svoje posljednje prvenstvo s Yamahom, a osvojio je sedam uzastopnih Grand Prix naslova od 1966. do 1972. Kao rezultat toga, Agostini je bio zaštitno lice moto utrka u 1970-ima. Sa 122 pobjede u karijeri, može se reći da je jako neizvjesno između njega i Rossija tko je najveći ikad, ali oni nešto stariji zaljubljenici u moto utrke češće će stati na stranu ovog nešto iskusnijeg Talijana.

Valentino Rossi

Ovaj popis ne bi imao smisla kada na njemu ne bi bilo Valentina Rossija. Za veliku većinu fanova MotoGP-a, on je bez premca najbolji ikad. Talijan ima devet naslova u moto sportovima, od kojih je sedam došlo na najvišoj razini. Rossijeva statistika tokom njegove karijere zaista ostavlja bez daha. Njegov status superzvijezde puno je pomogao svijetu utrka i stvorio velik broj novih obožavatelja MotoGP-a. Valentino Rossi cijelu se karijeru utrkivao s brojem 46, čak i kad je bio prvak. Ima preko 340 startova i preko 5300 bodova u karijeri, što je znatno više od ostalih. S 89 pobjeda i 198 pobjedničkih postolja, Rossi drži pregršt rekorda  i njegova karijera je vrijedna divljenja.

Prethodni članakPrototip Suzuki Misano
Sljedeći članakVR46 MotoGP Team debitira u 2022 na Ducatiju