Preminuo Željko Malnar

Danas je u Zagrebu u 70. godini života u Klinici za plućne bolesti Jordanovac preminuo Željko Malnar.

Nakon gimnazije, Malnar je studirao medicinu i eksperimentalnu zoologiju, a u prvu ekspediciju krenuo je već s 20 godina – u jedinu prašumu Europe, Perućicu. Nakon toga odlazi u Indiju, gdje je studirao novinarstvo za nerazvijene zemlje na Indian Institute of Mass Communication. Poslije diplome ostaje u Indiji još punih 10 godina.

Malnar se bavio istraživačkim radom, nakon studija u Indiji vodio je ekspedicije po cijeloj Aziji, a za to vrijeme radio je i kao suradnik Radio-televizije Zagreb. U Indiji je radio i za strane producente, te za vladu države Rajastan. Godine 1977. vodi ekspediciju za zagrebačku televiziju pod nazivom “Put na istok”, koja doživljava veliki uspjeh. Od 1982. postaje zapovjednik profesionalnih ekspedicija, te radi za američku instituciju Institute of Ecotechnic sa sjedištem u Londonu.

Za američku kompaniju Tropic Ventures vodi jednu od najvećih ekspedicija svijeta pod nazivom “Around the tropic world” i autor je dokumentarne serije sa te ekspedicije pod radnim naslovom “Journey to other worlds”. Sudjeluje i na speleološkim ekspedicijama koje postižu svjetske rezultate prihvaćene u znanstvenom svijetu (otkriće najduže čovječje ribice).

Malnar je autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka…

1986. godine zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu “U potrazi za staklenim gradom”, koja doživljava četiri izdanja. Jedini je stranac nosilac titule Seiuli (Poglavice koji govori) polinezijske države Samoa.

c1_64377

Prethodni članakJarvis i Husaberg osvojili Romaniacs 2013
Sljedeći članakPosebna ponuda Piaggio Beverly 300 ie