SBK – Assen 2014

4.ApriliaRacing_Melandri

 

Glavna tema ovogodišnjeg Assena sigurno je kiša koja je uvelike utjecala na rezultate proteklog vikenda. Kako je “ometala” vozače tokom oba dana treninga , isto se nastavilo i na utrci tako da su zabilježeni brojni padovi. Prva utrka vožena je na vlažnoj i kliskoj podlozi od kiše koja je padala tijekom noći. Guintoli je bio odličan, kao i Sykes koji je u četvrtom krugu napravio grešku pri čemu se ga prešli Baz i Rea, time izgubio vrijeme koje ga je na kraju koštalo prvog mjesta. Stizao je Guintolija ali je utrka prekinuta u 17-tom krugu zbog ulja na stazi tako da je ostao na drugom mjestu, slavio je Gintoli a treći je bio Rea. Melandri je obje utrke je završio na šestom mjestu.

 

sbk race1

 

Druga utrka prekinuta je zbog jake kiše, kad su na kraju trećeg kruga sami vozači signalizirali da uvjeti više nisu sigurni a organizatori reagirali promptnim prekidom. Nakon pauze od gotovo dva sata odlučeno je da se vozi utrka od deset krugova. Druga utrka počela je obećavajuće za Guintolija koji je bio vidno brži od svojih rivala i usprkos ne baš dobrom startu uspio sustići vodećeg Reu. U zadnjoj šikani ostao je bez gripa i pao, digao se i nastavio utrku na 18. mjestu te svojim tempom i odličnom vožnjom stigao do devetog mjesta. Pobjedio je Rea kojem je to bila 12-ta pobjeda u karijeri, iza njega su na podiju bili Lowes i Giugliano koji je nakon dugo vremena vratio Ducati u igru. Sykes završio na četvrtom mjestu i time ostao prvi u ukupnom poretku.

Sylvain Guintoli: “Prava je šteta što se tiče druge utrke. Unatoč ne baš sjajnom startu, nadoknađivao sam izgubljeno bez poteškoća. Proklizavanje u drugom krugu nije imalo veze s nekom greškom. Na ovako mokroj stazi jednostavno ne treba puno da se takvo što dogodi. Unatoč udarcu u leđa i šteti na motociklu, vozio sam brze krugove i zato sam ljut jer je očito da sam mogao osvojiti i drugu utrku. U prvoj utrci sam riskirao u prvim krugovima kako bih pokušao povećati razmak; opasna strategija koja se na kraju isplatila. Prije prekida utrke pratio sam Toma Sykesa i pokušao održavati svoju prednost. Moram zahvaliti cijelom timu i dečkima ovdje u Aprilia Racingu jer su odradili sjajan posao danas. Čak i pri niskim temperaturama moj RSV4 je sjajno radio.

sbk race2

 

3.ApriliaRacing_Melandri

Superpole u Assenu dodatno je potvrdio stalni napredak Aprilije tijekom cijele subote. I Sylvain Guintoli i Marco Melandri svakim krugom stjecali su sve više samopouzdanja a nisu gubili iz vida najvažniji cilj: pronalaženje najboljeg načina za održavanje performansi u utrkama. Mnogo posla i strategije što se na kraju dana isplatilo, Sylvain Guintoli uzeo je drugo mjesto na startu nakon izvanrednog kruga na gumi za utrku i nakon što je propustio priliku da popravi vrijeme na kvalifikacijskoj gumi jer je počela padati kiša. Marco Melandri, koji je bez problema prošao Superpole 1,  ostao je bez mjesta u prvom redu.

1.ApriliaRacing_Guintoli

3.ApriliaRacing_Melandri

 

 

 

ASSEN – SUPERPOLE

1. Baz (Kawasaki)                          1’34.357

2. Guintoli (Aprilia)                       1’34.845

3. Sykes (Kawasaki)                      1’35.311

4. Melandri (Aprilia)                     1’35.333

5. Rea (Honda)                               1’35.361

6. Giugliano (Ducati)                     1’35.476

7. Canepa (Ducati)                          1’35.500

8. Laverty (Suzuki)                         1’35.646

9. Lowes (Suzuki)                           1’35.684

10. Elias (Aprilia)                            1’36.203

 

 

Superbike motocikli ovog vikenda stižu na legendarni Assen gdje će se održati treće kolo WSBK prvenstva 2014. Poprište epskih borbi i Meka tisućama fanova koji će se tijekom vikenda okupiti uz stazu na kojoj uvijek svjedoče odličnim nastupima čiji je ishod često odlučen tek u samoj završnici. Postoji još jedna nepoznanica, a to su vremenske prilike koje će i ove godine očito odigrati važnu ulogu. Vozačima Aprilia Racing treće kolo ove sezone predstavlja važnu prekretnicu. Nakon izvrsnog početka u Australiji gdje je ostvarena pobjeda i dva plasmana na podij , u Aragonu je bilo uspona i padova, uz bolji nastup Melandrija u drugoj utrci gdje je do zadnjeg zavoja bio uključen u borbu za pobjedu. Iz tog će razloga Assen biti bitan za potvrdu konkurentnosti Melandrija i Guintolija. Melandri je na stazi u Aragonu, u svojoj prvoj sezoni na Apriliji RSV4, pokazao kako ima snagu i upornost potrebnu za plasman na podij. Na tehnički zahtjevnoj stazi kao što je Assen iskustvo talijanskog vozača moglo bi biti odlučujuće.

1.ApriliaRacing_Melandri

2.ApriliaRacing_Melandri

Marco Melandri: „Assen je jedinstvena staza i dolazak ovamo nakon kola kakvog smo imali u Aragonu motivira me i želim voziti još bolje. Nadam se da vrijeme neće biti previše nepredvidivo i nadam se dobrom plasmanu u kvalifikacijama jer pretjecanje na Assenu nije jednostavno. U svakom slučaju, moja Aprilia RSV4 spremna je na izazove i jedva čekam povratak na stazu.“

Za Sylvaina Guintolija Assen je posebna staza jer je 2003. godine na njoj ostvario svoj prvi plasman na podij u sklopu svjetskog prvenstva (u klasi 250 na Apriliji). Nakon nastupa u Aragonu ostao je blizu vrha u ukupnom poretku no nije zadovoljan. Plasman na podij je minimalno što očekuje na stazi u Assenu.

3.ApriliaRacing_Guintoli

4.ApriliaRacing_Guintoli

 

Sylvain Guintoli: „Na stazi u Aragonu smo imali poteškoća no u takvim trenucima boriš se i postaješ bolji. Sljedeća staza je za mene posebna. Tu sam ostvario svoj prvi plasman na podij u sklopu svjetskog prvenstva na Apriliji u klasi 250 i svoju prvu WSBK pobjedu pretprošle godine. Radujem se nastupu u Assenu, na izvrsnoj stazi koja pruža izvrsne utrke.“

 

Prethodni članakMV Agusta F3 800 Ago
Sljedeći članakMoto GP – Argentina 2014