SBK – Portimao 2014

FIM Superbike World Championship - Qualifying

Race1:

Sykes i Kawasaki osvojili su ovotjedni Pole position te u utrci krenuli agresivno pa se Sykes nakon par krugova prve utrke probio na vrh. Jedno vrijeme je ispred njega bio Rea koji je najbolje startao ali je uskoro počeo popuštati pa se Melandri probio na drugo a Baz na treće mjesto. Odmah iza njih ostao je Rea pod Guintolijevim pritiskom. Sykes se ubrzo počeo odvajati a Baz sve jače napadati Melandrija no i sam je bio napadan od Ree. Davies se priključio grupi, Guintoliju na samom repu. Uskoro se Baz probija na drugu poziciju a iza njega se vodi velika borba između dvije Aprilije te po jedne Honde i Ducatija. Guintoli prelazi Melandrija pa i Baza, Melandri koristi priliu pa i on prelazi Baza, grupi se priključuje i Haslam. Kišica počinje u 12. krugu, sudaraju se i padaju Haslam i Davies. Za to vrijeme se Melandri probio na drugo mjesto ali i vrlo brzo se vratio na četvrto dok je Sykes i dalje uvjerljivo vodio utrku. Među vodećima u zadnjoj četvrtini nije bilo posebne akcije izuzev Melandrijevog neuspješnog pokušaja probijanja do podija, tako da je Sykes završio prvi, Guintoli drugi a Baz treći.

race1-page-001

 

Race2:

Druga utrka vožena je po jakoj kiši što je dodatno otežalo uvjete na ionako izuzetno zahtjevnoj stazi u Portimau a vozilo se 18 krugova, dva manje nego na suhom. Rea, Sykes, Davies, Melandri, Guintoli, bio je poredak nakon starta. Nitko nije htio posebno riskirati s obzirom na uvjete na stazi, prvi su se na napad odlučili Melandri i Guintoli u lovu na treće mjesto. Davies se dobro branio tako da su i privremeni prelasci propadali zbog širenja putanje po mokroj podlozi. Ipak, prvo prolazi Guintoli a onda i Melandri. Uskoro su na repu Daviesu bili i timski kolega Guigliano te Haslam. Melandri je prošao Guintolija a Rea povećavao prednost na samom vrhu. U osmom krugu Melandri se skroz pibližio Sykesu, prošao ga, a ubrzo nakon toga isto je napravio i Guintoli. Zanimljivo je kolikom lakoćom su Aprilije prošle Sykesa, očekivalo bi se da će aktualni prvak pružiti više otpora. Tada ga prolazi i Giguliano na Ducatiju. Melandri i Guintoli na Aprilijama smanjuju razmak do vodećeg Ree te ga odličnim vožnjama i stižuu nekoliko krugova prije kraja. Prvi pokušaj prelaska dogodio se na ciljnoj ravnini ali je Rea dobar na kočenju pa Melandri nije uspio. Katastrofalan potez Guintolija koji ruši timskog kolegu Melandrija, padaju obojica ali Guintoli se diže i nastavlja ali na osmom mjestu. Slijedi izvrsna borba za treće mjesto između Haslama, Daviesa i Lowesa. Reu više nitko nije mogao stići tako da je pobjedio u drugoj utrci, uz njega su na podiju bili Giugliano i najbolji iz prije spomenute borbe, Davies na Ducatiju. Šteta što je neopreznost Aprilijinog vozača izbila gotovo sigurnih 45 bodova za talijanskog proizvođača. Slijedeća utrka vozi se za tjedan dana a odredište je uvijek zanimljiva Laguna Seca.

Marco Melandri„Zaista šteta. Nakon što sam bio nadomak podija u prvoj utrci,imao sam pravi tempo kako bih to nadoknadio u drugoj utrci. Nažalost, završilo je na najgori mogući način i žao mi je zbog toga jer sam mogao ostvariti zaista dobar rezultat. To je definitivno propuštena prilika, ali i znak da moj tim i ja dobro radimo s ciljem osvajanja prvenstva. U nadolazećim kolima imat ćemo prilike iskupiti se.“.

Sylvain Guintoli: „U prvoj utrci nastojao sam iskoristiti prve znakove kiše. Imao sam dobar osjećaj i dobar tempo. Kad su se uvjeti vratili u normalu, prednost Sykesa bila je prevelika i morao sam se pomiriti s 2. mjestom. U drugoj smo utrci ja i Marco bili očito brži od ostalih vozača no nažalost u petom je zavoju Rea vrlo rano počeo kočiti, a ja sam pokušao proći s unutarnje strane. Marco je bio s vanjske strane i proklizao mi je prednji kotač na izbočenju na stazi zbog čega smo obojica pali. Zaista mi je žao zbog njega i zbog tima. S obzirom na sve postigli smo dobar rezultat. To je jednostavno bio kontakt u utrci, u ovakvim je uvjetima nažalost lako napraviti pogrešku.“

Romano Albesiano,  direktor Aprilia Racing tima: „Tako to ide u utrkama. Platili smo jer su dva vrhunska vozača željela pobjedu. Takve se stvari događaju i naravno da je šteta jer smo mogli ostvariti vrhunski rezultat koji bi promijenio tijek prvenstva. Dobro je što smo pokazali koliko smo brzi zahvaljujući izvrsnom poslu kojeg cijeli tim obavlja. S teškim su se uvjetima suočili na najbolji mogući način i time ponovo potvrdili svoju konkurentnost. To dokazuju rezultati iz prve utrke kao i izvanredan nastup Marca i Sylvaina u drugoj utrci. Definitivno ćemo biti među glavnim igračima sve do zadnje utrke prvenstva.“

 

race2-page-001

4

FIM Superbike World Championship - Qualifying

FIM Superbike World Championship Rd 6

 

Prethodni članakDeus Ex Machina Eau Rouge XJR1300
Sljedeći članakDrift battle 3