Sena C10 – Bluetooth i kamera u jednom uređaju

10c_mini_6

Sena 10C prvi je bluetooth set koji u sebi osim komunikacijskog dijela sadrži i video kameru. Zapravo se radi o integraciji bluetooth seta koji odgovara specifikacijama Sena SMH-10 i  video kamere Sena Prism.

Već pri prvoj informaciji o novom gadgetu bili smo vrlo zainteresirani vidjeti o čemu se zapravo radi. S obzirom da je to prvi takav uređaj na tržištu doza skeptičnosti je postojala no svi Sena modeli koje smo do sada isprobali uvjerili su nas u visoku kvalitetu, zavidnu razinu završne obrade  i nadasve funkcionalnost.

Sena 10C teži samo 95 grama što ga čini nešto težim od dosadašnjeg top modela 20C, koji ne sadržava kameru, a fizički je minimalno većih dimenzija. Prilikom svakodnevne upotrebe vrlo brzo se naviknete na „nove“ dimenzije što vožnju čini udobnijom i sigurnijom jer već nakon prvi par kontakata s novim uređajem imate osjećaj da ga koristite već dugo vremena.

Kao i do sada, sustav montaže i instalacije koristi već poznati način pričvršćivanja za koji je potrebno doslovno nekoliko minuta. Za one koji se sa Sena modelima susreću po prvi puta savjetujemo praćenje preglednih instrukcija, mirnu ruku i nešto više vremena. S obzirom na težinu uređaja, pričvršćivanje metalnim nosačima koji se šarafe s unutarnje strane kacige preferirano je ispred ljepljivih traka. Bitno je napomenuti, nosači ničim ne mogu uzrokovati oštećenje kacige tako da se nakon skidanja neće vidjeti tragovi instalacije. Jedina promjena u komparaciji s ostalim modelima odnosi se na namještanje kuta kamere što je riješeno mogućnošću podešavanja visine a nakon toga na raspolaganju je raspon od 30 stupnjeva širine kako bi što bolje namjestili željeni fokus snimanja.

a

Ono što je možda najvažnije, sustav upravljanja i dalje je iznimno intuitivan što uvelike olakšava rukovanje uređajem ali isto tako i određuje stav prema istom. Ponekad se dogodi da proizvođači previše zakompliciraju upravljanje do te mjere da korisnik na kraju izgubi volju za korištenjem uređaja. U Seni je to jedan od primarnih elemenata prilikom kreiranja novih modela a mi ćemo se nadovezati i komentarom da u tome segmentu leži dobar dio njihovog uspjeha.

Jog dial i Phone button su na istom mjestu kao i na drugim uređajima s tim da je Jog ovaj puta nešto manjih dimenzija ali i dalje lako dosegljivi  u rukavicama. I dalje se njime upravlja interkomom, telefonom, radio uređajem te podešavanjem glazbe. Doseg interkoma deklariran je na okvirnih 1,6 km dok u komunikaciji može sudjelovati do četiri sudionika. Zvuk je poboljšan novim visokokvalitetnim zvučnicima a mi smo za probu koristili testnu Schubert Pro 3 flip up kacigu, jednu od zasigurno najtiših kaciga na tržištu kako bi se dodatno uvjerili u kvalitetu zvuka.

Na vrhu uređaja sada je dodan novi gumb kojim se upravlja kamerom. Jednom kad je kamera upaljena, slijedeći kratki pritisak na gumb rezultira pokretanjem fotoaparata odnosno snimanjem fotografije dok se dužim držanjem pritiska aktivira video snimanje. Svaki dodir upravljanja popraćen je audio signalima u slušalicama tako da u svakom trenutku točno znate što radite.

productdetails_10c

Jedna od funkcija kojom je opremljena kamera je i „video tagging“ u kojem nakon dvostrukog klika kamera snima u intervalima od po jedne minute nakon čega se zapis briše. Ukoliko je snimljeni materijal interesantan odnosno bitan za spremanje, isto se napravi nešto dužim držanjem gumba kamere. Pri tome u spremljeni zapis ulaze prethodna minuta, trenutna te slijedeća. Vrlo zanimljiva funkcija s obzirom da je veći dio snimljenog materijala uglavnom služi za punjenje memorije.

Još jedna od bitnih stvari vezana za 10C je vrijeme trajanja baterije s obzirom da se radi o multifunkcionalnom uređaju koji u isto vrijeme provodi nekoliko različitih operacija od kojih svaka zahtjeva svoj dio energije. Deklariranih 17 sati interkom konekcije u praksi znači i samo dva sata rada kamere. Upravo zato je baterija podešena na način da se nakon dva sata korištenja kamere baterija spušta na 20% kapaciteta što omogućuje dodatnih oko dva sata korištenja interkoma odnosno slušanja muzike. S druge strane, u današnje vrijeme smo naviknuti na pojačano korištenje baterija tako da niti na ovom uređaju to ne bi smjelo biti preveliki problem s obzirom da je većina novijih motocikala opremljena vanjskim punjačima.

Sena 10C set ostavio je na nas izvrstan dojam, dva uređaja integrirana u jednom kučištu uvelike olakšavaju logistiku putnicima ali i zaljubljenicima u kraće izlete. Tehničke detalje i dodatne informacije možete pronaći na linku http://www.sena.com/product/10c/

b

10c_mini_5

 

 

 

Prethodni članakNovi Moto Puls na kioscima
Sljedeći članakDucati DE(s)MO akcija!