Top 5 najboljih talijanskih MotoGP vozača u povijesti

Italija je gotovo sinonim za moto-utrke budući da je uspjela proizvesti neke od najboljih trkaćih talenata, i to u više disciplina. Zemlja Ducatija čak je proizvela neke od najboljih vozača motocikala tijekom dugog niza godina – u svakom desetljeću barem jedan talijanski vozač osigurao je postolje na kraju sezone u najjačoj klasi. Posljednji od njih je sjajni Francesco Bagnaia koji je prošle sezone opravdao očekivanja od kladionica kao što je Bet365 i obranio naslov najboljeg na svijetu iz 2022. godine.

Španjolska dominacija zauzela je središnje mjesto u prošlom desetljeću (Marc Marquez, Jorge Lorenzo, Joan Mir,…), ali u godinama prije toga dominirali su Talijani, posebno u 1960-ima, 1970-ima i 2000-ima. U nastavku pogledajte pobliže pet najboljih talijanskih MotoGP vozača svih vremena.

5. Franco Uncini

Franco Uncini jednom je u svojoj karijeri osvojio titulu najboljeg na svijetu u MotoGP-ju. Njegov jedini naslov prvaka stigao je 1982. godine, kada je, vozeći za Suzuki, Talijan uspio osvojiti 103 boda uz pet pobjeda u utrkama. Uncini je ušao u motociklističke utrke 1976. s momčadi Yamaha. Već sljedeće godine, s Harley-Davidsonom, Talijan je uspio završiti drugi u klasi 250cc.

Okusivši sporadične uspjehe od tada, Franco Uncini preselio se u klasu od 500cc sa Suzukijem s kojim će osvojiti svoje jedino prvenstvo i provesti ostatak svoje motociklističke karijere. Osim spektakularne sezone 1982., Talijan nije uspio zabilježiti niti jednu pobjedu u ostalim sezonama MotoGP klase.

Unatoč tome, zbog svoga golemoga doprinosa sportu, Franco Uncini primljen je u F.I.M. MotoGP Kuću slavnih 2016. godine.

4. Marco Lucchinelli

Četvrto mjesto na našoj listi drži Marco Lucchinelli, drugi Talijan koji je osvojio Svjetsko prvenstvo u motociklističkim utrkama u najjačoj klasi. Uspon do slave talijanskog vozača započeo je 1976. godine kada je sezonu završio na četvrtome mjestu s tri pobjednička postolja.

Četiri godine kasnije, vozeći za Suzuki, Lucchinelli je osigurao treće mjesto u Svjetskom prvenstvu u kategoriji 500cc prije nego što je sljedeće godine, 1981., zauzeo prvo mjesto. Međutim, trijumf Marca Lucchinellija bio je njegov posljednji veliki uspjeh u motociklističkim utrkama do njegova umirovljenja 1986. godine.

3. Umberto Masetti

Treći na listi je Umberto Masetti koji je uspio dva puta osvojiti MotoGP prvenstvo. Nadalje, Umberto Masetti je prvi Talijan koji je osvojio prvenstvo u vrhunskoj klasi motociklističkih utrka. Talijanski vozač debitirao je 1949. i osvojio svoju prvu svjetsku titulu sljedeće godine. Vozeći Gileru, Masetti je osigurao prvo mjesto s dvije pobjede na utrkama i još dva postolja. Sljedeće godine završio je drugi, ali je uspio vratiti svoju krunu 1952. godine.

Masetti je potom 1955. godine prešao u MV Agustu i preuzeo treće mjesto na prvenstvenoj tablici. Masetti je ostatak svoje Grand Prix motociklističke karijere proveo s MV Augustom, ali nije uspio pobijediti niti u jednoj utrci sve do svog umirovljenja 1958. godine. S dva naslova u prvenstvu, Masetti je jedan od rijetkih talijanskih vozača koji je uspio više puta osvojiti Svjetsko prvenstvo.

2. Giacomo Agostini

S rekordnim brojem naslova u Svjetskom prvenstvu u kategoriji 500cc/MotoGP (8), Giacomo Agostini smatra se jednim od najvećih MotoGP vozača svih vremena. Talijan s nadimkom “Ago” ima ukupno 15 svjetskih titula u svim klasama. Talijanski vozač impresionirao je svijet u svojoj prvoj sezoni. Agostini je 1965. godine osigurao drugo mjesto u prvenstvu u 350cc i 500cc.

Sljedeće sezone, 1966., osvojio je Svjetsko prvenstvo u kategoriji 500 ccm i uspio ga osvajati uzastopce čak sedam godina. Tijekom tog vremena, Agostini je čak uspio osigurati pet naslova prvaka u klasi od 350cc. Njegovo posljednje Svjetsko prvenstvo u kategoriji od 500 ccm bilo je 1975. godine, koje je osvojio vozeći Yamahin motocikl.

Giacomo Agostini povukao se iz sporta dvije godine kasnije, 1977., urezavši svoje ime zauvijek kao jedna od legendi sporta.

1. Valentino Rossi

Sa sedam MotoGP titula svjetskog prvaka, “Doktor” zauzima prvo mjesto na našoj listi. Valentino Rossi je 1996. završio svoju prvu sezonu u MotoGP-ju. Već sljedeće godine osvojio je prvenstvo u klasi do 125 ccm i prešao u klasu do 250 ccm. Rossi je u te dvije sezone zauzeo drugo i prvo mjesto.

Okusivši uspjeh u nižim klasama, Talijan se preselio u vrhunsku klasu motociklističkih utrka, završivši drugi u svojoj prvoj sezoni. Dominirao je MotoGP-jem od svog dolaska 2000. do 2010., gdje je u svim sezonama uspio osigurati Top 3 pozicije. Nakon toga, Rossi je još četiri puta bio među tri najbolja na svijetu, čak i u poznijim godinama, što je rijetko tko mogao predvidjeti, pa čak niti kladionice poput 22bet. Još jedna zanimljivost – Valentino Rossi jedini je vozač u povijesti motociklističkih utrka koji je osvojio prvenstvo u četiri različite klase!

Prethodni članakZimski Moto Puls je na kioscima
Sljedeći članakCibatti preuzima Ducati MXGP