Ukida se tolerancija na prekoračenje brzine i smanjuje dozvoljena količina alkohola u krvi?

Nakon što je završeno javno savjetovanje o novom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa RH 2020.-2030. o tome je objavljeno izvješće. Konkretno, novim planom određeno je 13 područja djelovanja, a za svako od njih predložene su mjere. Za područje Vožnja bez utjecaja alkohola, droga i lijekova, kao jedna od mjera navodi se da će se istražiti mogućnost i učinkovitost promjene graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača. Provedba ove mjere, prema planu, mogla bi početi već od ove godine pa do 2023.

Sada je na snazi regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi vozača, no to se ne odnosi na profesionalne i mlade vozače. Jedna od mjera je i da se istraži učinkovitost sustava Alcohol Interlock i njegov utjecaj na smanjenje broja nesreća te da se potiče profesionalne vozače na korištenje tog sustava. Sukladno provedenim istraživanjima učinkovitosti, predložit će se i obveza ugradnje uređaja Alcohol Interlock u vozila osoba koje su više puta uhvaćene pijane u vožnji. Potaknut će se i jedinice lokalne samouprave da nabave uređaje za mjerenje brzine, pri čemu će se tolerancija uređaja za mjerenje brzine svesti na minimalno moguću. 

Tolerancija, odnosno kako se službeno naziva sigurnosna razlika, iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 posto. Udruga Sigurnost u prometu kritizirala je novi plan jer je, navodi, donesen bez analize učinaka prošlog plana. Tako kaže da se u novom planu uopće ne navodi osnivanje Agencije za sigurnost cestovnog prometa, a što je bilo navedeno u prošlom planu i nije ostvareno. Iz MUP-a su odgovorili da je u izradi novog plana konzultiran širok krug stručnjaka i da se tako došlo do spoznaje da je za sadašnje prilike najbolje za nositelja provođenja plana imenovati MUP, a ne ad hoc osnivati novo tijelo. 
Ukratko, ponovno se broj stradalih pokušava smanjiti represijom umjesto edukacijom, o kojoj se u čitavoj ovoj priči najmanje govori.

Prethodni članakOtvorene online narudžbe za limitiranu seriju TMAXa za 20. rođendan!
Sljedeći članakSnimke brzinskih testova Croatia Rally-ja