WSBK – Aragon 2019

Bez posebnih iznenađenja započeo je i treći Suberbike vikend, ovaj puta u Aragonu. Bautista je skinuo prošlogodišnji Daviesov rekord staze i odvozio 1.49.607 uz napomenu da je za razliku od Daviesa na kvalifikacijskim gumama, Bautista postigao bolje vrijeme na gumama za utrku i po osjetno nižoj vanjskoj temperaturi. Na startu mu je najbliži bio Cortese, zatim Sykes, Lowes, Rinaldi… Izgleda da se trend prilično neupitnog vodstva u Superbike prvenstvu nastavlja i ove sezone samo što je Reino mjesto sada zauzeo Bautista.

Već na samom startu pao je Reiterberger a Bautista poveo ispred Sykesa kojeg je na kraju prvog kruga prošao Lowes. Iza njih su se za četvrto mjesto borili Rea i Davies. Raspored je ostao isti i nakon četiri odvožena kruga kada su se Davies i Rea počeli boriti za drugo mjesto a Bautista stvorio prednost od preko dvije sekunde. Blizu je bio i Lowes a s malim zaostatkom pratili su vdMark i Laverty.

Davies se dobro držao do nekih desetak zadnjih krugova kada je morao propustiti prvo Reu a zatim i Lowesa međutim ostao je dovoljno blizu za eventualni povratak. Lowesova upornost se isplatila jer je u 11. krugu izbio na drugo mjesto. Rea je ubrzo vratio ali na ravnim dijelovima Yamaha nije zaostajala za Ducatijem i Kawasakijem.

U samoj završnici svi su ubrzali, u predzadnjem krugu je Rea prešao Daviesa za drugo mjesto koje je uspješno branio a Daviesovu šansu za napad u zadnjem krugu pokvario je Laverty koji je pri napadu na Daviesa dodirnuo njegov zadnji kotač i pao tako da je Rea završio drugi. Svejedno, nakon dosadašnjih rezultata Davies je pokazao da se polako vraća u formu.

Superpole utrku je poveo Bautista ponovno izvrsnim startom a u prvom zavoju su se sudarili i pali Rinaldi i vdMark. Na drugom mjestu bio je Rea ispred Lowesa dok je malo zaostajao Davies. Laverty, Sykes i Cortese borili su se za peto mjesto.

Četiri kruga prije kraja Lowes je prošao Reu a relativno blizu bio je i Davies. U predzadnjem krugu Rea je vratio drugo mjesto ali drama je trajala do samog kraja jer se čekala najmanja greškica s obzirom da su Rea, Lowes i Davies bili jedan drugome na repu. Nitko nije odstupio niti milimetra tako da je razlika ostala ista do kraja. Iako prvo mjesto ponovno nije bilo upitno, bila je vrlo zanimljiva utrka pa čekamo rasplet  u drugoj SBK utrci u 14.00.

Nakon što je Bautista odjurio i u drugoj utrci, kolonu je poveo Davies sa Lowesom i Reom na repu. Daleko nisu bili Haslam i Laverty. Na pola utrke je poredak ostao isti ali je na svakom kočenju prelazak među vodećima bio lako moguć. Daviesove šitroke putanje u šikanama bile su preširoke što je Lowesu dozvoljavalo približavanje do kotača međutim, nogometnim pravilom, kako on nije prošao Daviesa tako je Rea prošao njega. Davies je to iskoristio za stvaranje minimalne prednosti no daleko je još bilo do kraja utrke.

Sedam krugova do kraja Rea je svakim krugom pomalo smanjivao Daviesovu prednost od okvirnih pola sekunde a Haslam je prošao Lowesa u borbi za četvrto mjesto. Krug kasnije, Haslam je prošao i Reu.

U zadnja tri kruga Rea je vratio treće mjesto i krenuo loviti Daviesa kojem je na većini izlazaka iz zavoja proklizavala stražnja guma. Na kočenju u prvom zavoju ulaskom u zadnji krug Davies je proklizao preširoko i Rea je prošao na drugo mjesto. Iako se trudio vratiti poziciju Davies na kraju nije uspio i završio je treći. Još jedna izvrsna utrka i s nestrpljenjem čekamo novu rundu već za tjedan dana u Assenu.

Prethodni članakNovi Moto Puls na kioscima
Sljedeći članakDunlop akcija na određene setove guma