WSBK – Assen 2016

Loši vremeneski uvjeti u nizozemskom Assenu gotovo da su više pravilo nego iznimka. Tako je počeo i ovaj vikend, mokra staza i jaki vjetar otežavali su trkačima mogućnost brzih krugova uz ionako jednu od zahtjevnijih staza u prvenstvu.

S nešto više od pola sekunde prednosti nad drugoplasiranim Guintolijem, najbrži u kvalifikacijama bio jeSykes. Treći je bio Giugliano a iz drugog reda startali su Rea, vd Mark i Davies. Start, na suhoj stazi, prošao je bez kontakata. Standardno, Kawasakiji su ponovno poveli utrku da bi ih u trećem krugu prošao Davies i vodio veći dio utrke, do zadnja četiri kruga. Za razliku od njega, Guintoli je vozio samo prva četiri kruga nakon čega je pod pritiskom popustio i pao. Šteta s obzirom na vrlo dobro vrijeme u kvalifikacijama. Četiri kruga više od njega napravio je Sykes a nešto kasnije odsustao je i Giugliano zbog tehničkih problema s gumama.

U samoj završnici Rea je stigao Daviesa a vd Mark je imao sigurno treće mjesto no u predzadnjem krugu i on je pao te na taj način svoju poziciju prepustio timskom kolegi Haydenu. Treba napomenuti da je bivšem svjetskom prvaku u MotoGP-u ovo prvi podij u SBK. Četvrto mjesto zauzeo je sve bolji Camier koji MV Agusti donosi jedine dobre vijesti u zadnje vrijeme. Pet i šesti završili su orres na BMWu i Savadori na Apriliji.

 

Nedjeljnu utrku dočekalo je novo pogoršanje vremenskih uvjeta, jaka kiša tokom prijepodneva ipak je stala ali se startalo na mokroj stazi. U Assenu kišu obično prati i jaki vjetar tako da su se dijelovi staze gotovo osušili što je dodatno otežalo izbor guma.

Utrku su ponovno poveli Kawasakiji, Sykes je fantastično startao na mokrom, ispred Ree, Daviesa, Haydena… Svi su krenuli vrlo oprezno, promjene pozicija počele su u drugom krugu a većinom su bile rezultat grešaka koje su rezultirale gubitkom po nekoliko mjesta. Jedino je Sykes držao vodstvo do petog kruga kad su ga prošli vd Mark i Brooks.

Nakon šest odvoženih krugova vozači su počeli odlaziti u box na promjenu guma. Nastala je standardna konfuzija u poretku kroz slijedećih nekoliko krugova, kako to obično biva u ovakvim situacijama, ali su svi ušli u završnicu na slikovima. Nažalost, Brooks je već u prvom krugu na slikovima pao.

Tri kruga prije kraja na vrhu su i dalje bili Rea i Sykes, treći vd Mark, zatim Savadori, Davies, Hayden, Lowes, Giuliano. Osim prve dvojice, razmak između vozača je bio prilično velik odnosno nedostižan za preostala tri kruga. Sykes je nekoliko krugova imao najbolje vrijeme no nedovoljno da stigne Reu tako da do kraja više nije bilo promjena u poretku. Rea bilježi novih 50 bodova čime je povećao svoju prednost. Davies zaostaje 45 a Sykes 59 bodova. Slijedeća utrka na programu je Imola za dva tjedna.

race1

race2-page-001

 

2-054_P04_Davies_action

57110ea8506d0

13002592_1247648551929370_3330606296798498921_o

CgFZjXoWcAAcWKG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakNovi Moto Puls na kioscima
Sljedeći članakYamaha Tracer 700