WSBK – Assen 2021

Prvi WSBK vikend nakon ljetne pauze održavao se na legendarnom Assenu. Pole position pripao je Rei međutim odmah uz njega na gridu bili su i najveći konkurenti: Razgatlioglu i Redding, dok su iz drugog reda svoju priliku tražili Rinaldi, Lowes i Folger. Šteta za Yamahinog Gerloffa, bio je vrlo dobar ali se zbog pada nije uspio kvalificirati pa je startao s posljednje pozicije.

Prvu utrku poveo je Rea ispred Topraka dok je Redding odmah izgubio poziciju od Rinaldija. Gerrloff se u prvom krugu uspio probiti do 11. mjesta a prvi pad, i to vrlo atraktivan, zabilježio je Bautista. Krug nakon njega u istom zavoju pao je i Rinaldi tako da je na četvrto mjesto iza Reddinga stigao vd Mark. Reina prednost bila je vrlo mala tako da ga je Toprak napao i prošao u četvrtom krugu. No i Turčin se malo zaigrao te izgubio dvije pozicije no uskoro se ipak vratio ispred Reddinga.

Nakon vraćanja vodstva Rea je bio koncentriraniji iako je u tom trenutnku prednost ispred Topraka i dalje bila minimalna. Niti iza njih nije bilo promjena, osim Gerloffa koji je do sedmog kruga stigao na osmo mjesto i lovio Haslamovih 0,6 sekundi prednosti. Krug kasnije, Razgatlioglua je prošao Redding. Razmak do četvrtoplasiranog vd Marka bio je nešto više od dvije sekunde.

U desetom krugu je Razgatlioglu vratio drugo mjesto no Rea je tada već imao prednost od oko sekunde i sve je više rasla. Redding je vrlo malo kasnio za Toprakom te nakon što je odvozio najbrži krug od 1.34.654, napao je i prošao Turčina šest krugova prije kraja. Rea je tada imao već 2,5 sekundi prednosti i pitanje pobjednika bilo je riješeno. Razgatlioglu više nije mogao napasti Reddinga te se morao zadovoljiti podijem, vd Mark je bio četvrti a petog Locatellija lovio je Gerloff no prednost od 2,8 sekundi se ipak pokazala nepremostiva. Svejedno, Amerikanac bi morao biti zadovoljan šestim mjestom nakon zadnje startne pozicije.

Nedjeljna Superpole utrku bila je na rasporedu u 11.00 sati. Na kraju prvog kruga na vrhu kolone bio je Rinaldi ispred Ree, Topraka, Reddinga… Već u tom početnom krugu pali su vd Mark i Bautista. Bez posljedica iako je vd Markov pad bio prilično težak. Rinaldi je krenuo, a kasnije i branio vodstvo, vrlo agresivno međutim nije se uspijevao odvojiti tako da ga je Rea skinuo u trećem krugu. Za to vrijeme vodećoj četvorci pridružili su se Locatelli i Lowes koji je vozio najbrži krugu trke do tada.

Rea se nakon preuzimanja vodstva počeo odvajati u čemu su mu pomogli Rinaldi i Redding međusobnom borbom za drugo mjesto što naravno da nije odgovaralo četvrtoplasiranom Razglatliogluu. No i bez toga Turčin je do tada bio vrlo rezerviran i zapravo više je on bio na meti Locatellija nego Redding na njegovoj. Gerloff je ponovno sa zadnje pozicije do pola ove kratke utrke stigao do osmog mjesta.

U završnici je Toprak ipak prošao Reddinga ali je ponovno Ducatijeva snaga odlučila da to neće biti jednostavan prolazak. Rea je tada već imao prednost veću od sekunde i odvozio najbrži krug od 1.34.6. I Locatelli je poput timskog kolege prošao Reddinga tri kruga prije kraja. Toprak se nije predavao i u zadnji krug je ušao Rinaldiju na repu. Odlučio je napasti u devetom zavoju i uspješno zatvorio vrata a priliku je iskoristio i Locatelli koji je također prošao Rinaldija i osvojio mjesto na podiju. Tako je bar izgledalo dok se nije umiješala direkcija utrke i kaznila Razgatlioglua i Locatellija zbog prolaska izvan ruba staze u zadnjem krugu i vratila Rinaldija na drugo mjesto.

Nažalost u prvom zavoju druge SBK utrke Gerloff je ušao iznutra vodećem Topraku i pri tome ga srušio. Odličan start na prethodnim utrkama donio je dozu samopouzdanja ali je ovaj puta ipak htio malo previše. Utrku je nakon toga poveo Locatelli ispred Rinaldija. Lowesa, Reddinga, Ree… Dva kruga bila su potrebna da Rea stigne Reddinga, a još toliko i za Rinaldija. Locatelli je u vodstvu održavao prednost gotovo pola utrke premda ga je Rea polako dostizao.

Osim Ree, napadao je i Davies. Prvo Rinaldija za četvrto a onda i Reddinga za treće mjesto no to je ipak ostalo na pokušaju. Klasika za Assen, šikana prije ciljne bilo je mjesto koje je Rea odabrao za napad tako da je u zadnjih deset krugova ušao kao vodeći. Locatelli se svejedno nije predavao, uporno ga je pratio i pokušavao iskoristiti “zeca” te naučiti nešto novo. Nažalost nije izdržao niti na drugom mjestu jer ga je tri kruga prije kraja prošao Redding.

Nakon toga više nije bilo značajnijih promjena, Rea je vikend u Assenu zaključio s tri pobjede a vrijedni bodovi Topraku su izmaknuli nakon Gerloffovog nepotrebnog ispada. Drugi je završio Redding, treći Locatelli, četvrti Davies. Za peto mjesto vodila se zanimljiva borba između Rinaldija i Bautiste koju je na kraju dobio Bau Bau. Rinaldi nije uspio sačuvati niti šesto mjesto jer su ga u završnici prošli vd Mark i Lowes. Nastavak je za dva tjedna na stazi u češkom Mostu.

Prethodni članakLjetni Moto Puls je stigao na kioske
Sljedeći članakPrizmić Moto od sada i u Rijeci