WSBK – Barcelona 2023

Superpole u Barceloni osvojio je Bautista kojem je, sudeći prema rezultatima slobodnih treninga ali i forme općenito, zasluženo pripala uloga glavnog favorita utrka u Barceloni. Ostatak Titanic tria nije briljirao na treninzima ali je Rea stigao do trećeg startnog mjesta dok se Toprak plasirao tek na P8. Drugo startno mjesto pripalo je Aegerteru.

Prvu utrku poveo je Bautista ispred Rinaldija, Ree, Locatellija, Razgatlioglua… Početkom drugog kruga Yamahini tvornički vozači zamijenili su mjesta pa je Toprak došao u priliku napasti Reu dok je Bautista na kraju istog kruga stvorio prednost od pola sekunde. U četvrtom krugu je utrka prekinuta zbog pada Granada.

Nakon ponovljenog starta Bautisti i Rinaldiju pridružio se na vrhu poretka i treći Ducati, onaj Bassanijev. Iza njih su ostali Rea, Locatelli i Toprak. Rinaldi je prošao Bassanija uz kontakt i negodovanje zbog opasnog poteza. Krug kasnije Bassani je na isti način pokušao vratiti poziciju pri čemu je ponovno došlo do kontakta ali je ovaj put srušen Rinaldi. Bassani je zbog toga dobio long lap penalty što ga je vratilo na peto mjesto iza Locatellija.

Bautista je u tim trenutcima već imao preko tri sekunde prednosti. Toprak je napadao Reu za drugo mjesto a Bassani se vratio na četvrto mjesto ispred Locatellija i Aegertera. Poredak je ostao gotovo isti do same završnice. Bautistina prednost je samo rasla a Toprak u zadnjem krugu napao Reu i prošao ga. Irac je pokušavao vratiti no na kraju je ciljem prošao za dužinu motora iza Topraka. Locatelli, Aegerter i Lecuona poredalii su se od čevrtog do šestog mjesta dok je sedmi završio kažnjeni Bassani.

U Superpole utrci su se od početka školski posložili: dva Ducatija, Bautista i Rinaldi, onda dva Kawasakija Rea i Lowes pa dvije Yamahe, Toprak i Aegerter. Idiličan raspored promijenio je Toprak prešavši Lowesa. Ovaj put Turčin nije odlučio pratiti Reu do kraja jer je s obzirom na kratku utrku morao odmah napasti. Napravio je to u trećem krugu, Ducatiji su u tom trenutku imali 0,7 odnosno 0,3 prednosti.

U slijedeća dva kruga Rinaldijeva prednost se topila, toliko da ga je Toprak prestigao. Bau je bio veliki zalogaj jer jer prije toga sa 1.41. odvozio najbrži krug utrke i odmaknuo na preko sekunde. Prednost se u zadnjih pet krugova još i povećavala tako da je i ovdje pitanje pobjednika bilo riješeno. Za drugo mjesto se Toprak morao braniti od Rinaldija ali i Rinaldi od Ree. Iza njih se vodila borba Aegertera i Lowesa za četvrto mjesto. Rinaldi je koristio snagu Ducatija i prelazio Topraka, koji je pak bio bolji na kočenjima. Borba je izmorila obojicu jer ih je u predzadnjem krugu obojicu skinuo Rea. Tad je tek počela drama a u sve se umiješala i kiša koja je počela padati. Kao i u prvoj utrci, Toprak je krenuo u napad na kočenju nakon ciljne. Rea je ovaj puta stvarno išao do maksimuma na kočenju ali je još na ravnom dijelu dotaknuo bijelu crtu te izgubio prednji kotač i pao. Uvjeti su zakomplicirali i veliku gužvu odmah iza njih gdje se Locatelli najbolje snašao i u zadnjem zavoju osvojio mjesto na podiju.

Uoči druge SBK utrke pojavilo se ponovno nekoliko kapi kiše na pojedinim dijelovima staze međutim to nije utjecalo na odluku da bi proglasili “wet” utrku. Nove startne pozicije promijenili su i pozicije do prvog zavoja, jedino je Bautista ostao na vrhu. Pratili su Toprak, Rinaldi, Locatelli, Lowes. Toprak je odmah napao i prošao Bautistu na najsporijem zavoju staze no na ciljnoj su ga preskočila oba Ducatija dok se na četvrto mjesto probio Lowes ispred Locatellija. Nešto kasnije Lowes je prešao Topraka pa i Rinaldija. Rea je bio osmi no vrlo brzo došao je do šestog mjesta iza Locatellija.

1.41.7 opet je bio najbolji krug utrke s potpisom Bautiste pa nije ni čudno da je svakim krugom povećava prednost ispred Rinaldija. Toprak je iza njih napadao Lowesa a Rea Locatellija. Vierga i Lecunona na Hondama se držali sedmo i osmo mjesto. U sedmom krugu je Toprak prešao Lowesa, međutim grupa od dva tvornička Kawasakija i dvije Yamahe i dalje je bila kompaktna te kasnila za Rinaldijem više od dvije sekunde. U zadnji krug je Rinaldi ušao s velikom prednošću ispred Topraka i uopće nije bilo izgledno da bi se nešto moglo promijeniti međutim nešto se s Rinaldijem dogodilo u zadnjem sektoru što je Turčin iskoristio i s minimalnom prednošću drugi ušao u cilj. Utrka je donijela novih 25 bodova za Bautistu, iznenađujuće drugo mjesto za Razgatlioglua, treće za Rinaldija. Lowes i Rea završili su kao četvrti i peti.

Novi WSBK vikend na rasporedu je za mjesec dana u Misanu.

Prethodni članakAPRILIA TUAREG 660 S BOGATOM DODATNOM OPREMOM!
Sljedeći članakOdržano Ducati druženje “We are Ducati. We ride as one.”