WSBK – Donington 2015

Camierovo najbolje vrijeme prvog dana slobodnih treninga na MV Agusti bilo je prilično iznenađenje kao uvod u ovogodišnje izdanje WSBK na Doningtonu no već na kvalifikacijama su se stvari vratile u očekivane gabarite. Sykes je zabilježio još jedan SuperPole, ispred Ree i Giugliana. Engleski vozači dominiraju ovogodišnjim prvenstvom pa je teško očekivati da će se i na njihovim domaćim stazama dogoditi neko posebno iznenađenje. Bitan rezultat ostvario je i Giugliano koji je izborio mjesto u prvom redu, vrlo bitno za Donington. Od njegovog povratka nakon ozlijede, timski kolega Davies nekako je pao u drugi plan pa je ovo odlična prilika da se ponovno vrati u borbu za podij. Haslam je za Apriliju osigurao četvrtu poziciju na startu ispred Lowesa i Daviesa. Camier se na kraju morao zadovoljiti sedmim mjestom na kvalifikacijama što se obzirom na okolnosti za MV Agustu može smatrati odličnim rezultatom.

sbk-donington-2015podio-superpole

sbk-donington-2015-sp-camier

Sykes2R

 

RACE 1:

Haslamov izvrstan start poremetio je očekivani poredak tako da je Aprilija vodila prvi krug no na ciljnoj ravnici Rea je uspio proći na prvo mjesto nakon što je stigao Sykesa pa Haslama. Međutim, “odlazak” Kawasakija se nije dogodio jer je Haslam cijelo vrijeme bio na repu, ali i Sykes i Davies. Prvi je napao Sykes i prošao Haslama, odlično je prošao i Lowes Giugliana. Rea je napravio drugu veću grešku, prvi put se uspio vratiti na vrh, drugi put je Sykes prošao.

U šestom krugu odustaje maldi Nizozemac vd Mark, Davies prolazi Haslama ali ide široko i Haslam vraća treće mjesto. Rea i Sykes su se međusobno izmjenjivali na vodećoj poziciji ali Haslam im je bio jako blizu. Giugliano se vratio u box, nešto se dogodilo s motorom ali uskoro se vratio. Isto kao i vd Mark, vjerojatno s drugim motorom ali su vd Marku uskoro pokazali crnu zastavu i morao je napustiti stazu.

U slijedeća dva kruga Kawasakiji su se odvojili ali i dalje vodili međusobnu borbu koja je uključiuvala i guranje. Rea je djelovao brže ali i nesigurnije jer se Sykes prilično dobro branio na mjestima gdje je Rea planirao napad. Uslijedila su nova guranja ali se Sykes uspio obraniti. Za to vrijeme se Davies približavao Haslamu i uskoro ga prošao iako je na trenutak Haslam vratio.

Četiri kruga prije kraja Sykes je već napravio razliku od oko tri sekunde ispred Ree. Prilikom zadnjeg guranja Rea se ispričavao Sykesu i vjerojatno tada i odustao od daljnjih napada jer nešto očito nije bilo u redu, radio je previše grešaka tokom utrke. Borba se vodila za peto mjesto između Lowesa i Badovinija te odmah iza njih Guintolija i Torresa u kojoj su se oba napada isplatila: Badovini završava peti, Torres sedmi. Na vrhu nije bilo promjena: Sykes, Rea, Davies, Haslam.

race1-page-001

 

 

RACE 2:

I u drugoj utrci Haslam odlično starta i u drugi krug ulazi na drugom mjesto iza Sykesa. Rea je bio iza njega kad mu se dogodio highside ali je ipak ostao na motoru no vratio se na sedmu poziciju iza Camiera. Pola kruga kasnije Camier pada. Treći je Davies, iza njega Giugliano kojeg je napadao Lowes ali se približavao i Rea. Vodećem u ukupnom poretku nije trebalo puno da prođe obojicu i napadne Daviesa. Brzinu Kawasakija ove godine je teško dostići tako da je očitu razliku Rea ubrzo i iskoristio. Haslamu su gume polako počele puštati, deset krugova prije kraja imao je sekundu prednosti ispred Ree i  Daviesa. Sykes je već odmaknuo pet sekundi i bio nedostižan.

Repriza prve utrke događala se i između Torresa i Guintolija u kojoj je mladi Španjolac ponovno napadao svjetskog prvaka. Za to vrijeme Rea i Davies prolaze Haslama, približavao se i Giugliano. A i prošao dva kruga kasnije. No Haslam u predzadnjegm krugu vraća poziciju a Guintoli više nije uspio zadržati Torresa u borbi za sedmo mjesto. Do kraja više nije bilo promjena u poretku, drugu pobjedu dana odnosi Syles ispred Ree, Daviesa, Haslama, Giugliana, Lowesa, Torresa, Guintolija…

race2jjj

 

 

sbk-2015-donington-foto-prove-e-qualifiche_1

sbk-2015-donington-foto-prove-e-qualifiche_27

sbk-2015-donington-foto-prove-e-qualifiche_32

sbk-2015-donington-foto-prove-e-qualifiche_39

sbk-2015-donington-foto-prove-e-qualifiche_46

sbk-2015-donington-foto-prove-e-qualifiche_67

sbk-2015-donington-foto-prove-e-qualifiche_45

 

Prethodni članakYard Built CS-06 Disident / XJR
Sljedeći članakYard Built “Playa del Ray” / XV950