WSBK – Donington 2018

Premda je vikend u Doningtonu počeo promjenjivim vremenom, što ponekad i neke manje brze vozače gurne u prvi plan, izuzev lošeg plasmana Ducatijevih tvorničkih vozača i odličnog Bazovog trećeg startnog mjesto na BMW-u, drugih većih iznenađenja nije bilo. Najbrži je bio Sykes dok je Rea kasnio 0,293. Zapravo, najvažnija vijest uoči engleskog WSBK vikenda bio je prošlotjedni boravak Reinog managera u Magny Coursu na MotoGP-u i izjava da je nekoliko timova iskazalo zainteresiranost za sjevernoirskog prvaka. Prateći njegove intervjue u zadnje vrijeme, nije se činilo da je i ta opcija otvorena ali izgleda da se nešto događa. Podsjetimo, Rea je do sada dva puta nastupio u MotoGP-u mijenjajući Stonera 2012. godine. Pri tome je oba puta završio među deset najbržih, osmi u Misanu i sedmi u Aragonu.

I Doningtonu se očekivala borba dva Kawasakijeva vozača za prvo mjesto. Prvi dio utrke se to i događalo s tim da je vd Mark uspijevao držati njihov ritam tako da je u drugom dijelu, kad su zeleni počeli pokazivati znake slabosti, vd Mark krenuo u napad i prošao obojicu. Prednost je bila minimalna no ipak dovoljna za prvu pobjedu Nizozemca u WSBK i za Yamahu nakon punih sedam godina. Da je R1 bila dobro složena dokaz je i Lowesovo četvrto mjesto iza kojeg su ostali Savadori, Laverty i Baz. Tek osmo mjesto osvojio je Davies dok je Melandri završio na 22. mjestu.

Druga utrka počela je zanimljivije, u prvom dijelu utrke vodile su Yamahe s Lowesom na čelu ali im se Rea ovaj puta približavao s najbržim vremenima po krugu. Četvrti je bio Savadori koji je Apriliju držao na vrlo visokoj razini ne dopuštajući da ga prođu Razgatlioglu i Sykes. S malim odmakom, slijedeći u redoslijedu bio je Davies koji je odlično startao ali u prvom zavoju morao proširiti putanju pri čemu je izgubio poziciju i vrijeme.

11 krugova do kraja, na pola utrke, Rea se probio na drugo mjesto. Nije to išlo jednostavno, ovaj vikend su Yamahe bile izvrsno pripremljene. U njegovim napadima na Lowesa, vd Mark mu je cijelo vrijeme bio na repu. Davies je također prošao Sykesa i krenuo u lov na Savadorija i Razgantlioglua što bi mu bio maksimalan doseg u ovoj utrci.

Čim je Rea prošao Lowesa, pet krugova prije kraja, isto je napravio i vdMark. Nizozemac se nije tu zaustavio već je odmah napao i prošao Reu to držao vodstvo do kraja utrke i svoju prvu pobjedu pretvorio u duplu pobjedu. U zadnjem krugu Reu je prošao Razgatlioglu za svoj prvi podij. Četvrti je završio Lowes, peti Davies. Nastavak je za dva tjedna u Brnu.

 

 

 

 

Prethodni članakMoto Guzzi V7 III Carbon 2018
Sljedeći članakPirelli Diablo Rosso III uz primamljivi poklon