WSBK – Indonezija 2022

Predzadnji Superbike vikend sezone vozio se u Indoneziji, ovaj puta s relativno stabilnim vremenskim prilikama. 102 boda razlike između vodećeg Bautiste i drugoplasiranog Razgatlioglua mogla su biti nadoknađena no više u teoriji nego realno tako da zapravo neke veće nervoze uoči utrke nije bilo. Međusobna nadmetanja “fantastične trojke” krenula u revijalnom tonu već od prvih treninga, mijenjale su se pozicije ali na kvalifikacijama je najbrži bio Razgatlioglu ispred Ree i Bautiste.

Razgatlioglu je i poveo prvu utrku ispred timskog kolege Locatellija, za treće mjesto su se od prvog zavoja borili Bautista i Rea a pratili su ih Bassani, Vierge, vd Mark. Locatelli nije mogao dugo čuvati leđa Topraku jer ga je u trećem krugu prošao Rea, krug kasnije i Bautista.

Toprak je na prvom mjestu držao prednost od oko 0.3 sekunde međutim nakon prolaska Locatellija, Rea i Bautista su se pomalo približavali i smanjivali osjetno veću prednost iz prva dva kruga. Nije niti to dugo trajalo jer iako je bio brži na pojedinim dijelovima staze, ukupno gledajući Rea je svakim krugom zaostajao sve više a dostizao ga je Bautista koji je imao sličan ritam kao Toprak. Rea je do pola utrke uspijevao braniti drugo mjesto nakon čega je morao propustiti Bautistu tako da je Španjolcu ostalo 12 krugova da pokuša nadoknaditi 3,5 sekundi zaostatka.

Turčinova prednost se smanjivala kako je odmicala utrka, pogotovo u 15. krugu kada je napravio grešku, no u samoj završnici je ponovno ulovio ritam i uvjerljivo držao prvo mjesto do kraja. Bautista nije imao razloga riskirati, drugo mjesto mu je bilo više nego dovoljno a preostalo mjesto na podiju osvojio je Rea ispred talijanskog dvojca: Locatellija i Rinaldija.

Superpole utrka počela je vrlo slično, ponovno su Razgatlioglu i Locatelli krenuli ispred Ree i Lowesa s tim da se ispred Bautiste još ugurao i Bassani. Već u drugom krugu je Rea prošao Locatellija i zalijepio se za Turčina. Za razliku od prve trke u kojoj je Toprak vodio od početka, ovaj puta ga je Rea prešao u čevtrtom krugu no kako se Rea njemu zalijepio za kotač tako je bilo i obrnuto. Četiri kruga prije kraja Razgatlioglu je vratio vodstvo ali i izvukao još malo brzine te se vrlo brzo odvojio na pola sekunde prednosti koje je držao do kraja pa tako i prvi prošao ciljem. Bautista se sa šestog probio do četvrtog mjesta koje nije mogao popraviti protiv Locatellija. Talijana nismo baš previše gledali ove sezone, bio je to jedan od bljeskova na samom kraju ali pokazao je da ipak i on može biti pri vrhu. Peti je završio Bassani a šesto mjesto je u zadnjim zavojima osvojio Redding protiv Lowesa.

Drugu SBK utrku poveo je opet Toprak ali ga je već u drugom zavoju prošao Rea. Bautista je ovaj puta bolje startao i došao do trećeg mjesta no i pogriješio u drugom zavoju pa propustio Locatellija. Vodeća četvorka vrlo brzo se odvojila dok su se u drugoj grupi borili Bassani, Redding, Lowes i Vierge.

Bautista je relativno brzo skinuo Locatellija a grupi se pridržio i Bassani koji je također prošao svog gotovo pa najvećeg rivala ove godine i ustalio se na četvrtom mjestu. U šestom krugu je i Toprak vratio vodstvo, uz njega je i Bautista prošao Reu no grupa je i dalje ostala kompaktna bez većih odmicanja.

Par krugova kasnije Reu je prestigao i Bassani, dok su se Toprak i Bautista počeli odvajati. Dok je Rea vratio treće mjesto, vodeći dvojac se odvojio na 1,3 sekunde prednosti. I na vrhu je došlo do promjena kad je osam krugova prije kraja Bautista prošao Topraka a njihovu borbu je iskoristio Rea koji im se ponovno pridružio. Nakon što je Toprak vratio vodstvo, dva kruga kasnije, tako se počeo odvajati kao i u Superpole utrci. Više ga nitko nije mogao uloviti pa je upisao i treću pobjedu u Indoneziji. Bautista je prošao ciljem drugi što mu je bilo dovoljno i za matematičku potvrdu naslova prvaka. Time je Ducati nakon dugo godina osvojio prvenstvo u MotoGP i WSBK.

U kalendaru slijedi posljednja utrka sezone na australskom Phillip Islandu gdje neće biti značajnijih promjena u ukupnom poretku ali ne sumnjamo da će se voziti na nož kao i do sada. Pogotovo na toj izuzetno atraktivnoj stazi s puno zamki za vozače.

Prethodni članakMotoGP – Valencia 2022
Sljedeći članakDucati Diavel V4