WSBK – Indonezija 2023

Indonezijska Mandalika poznata je kao Toprakov teritorij ali se ovaj puta na prvom treningu Rinaldi pozicionirao na vrh ispred tri standardna favorita. Na drugom treningu je potvrdio prvo mjesto, na trećem je na vrh stigao Bautista ali je Superpole osvojio Toprak ispred Locatellija i Bautiste.

Turčin je i poveo utrku ali su zato Locatellija pojeli Ducatiiji već do prvog zavoja. Među njima je malo agresivniji bio Rinaldi koji je pri kočenju za prvi zavoj u borbi za treće mjesto pogodio Bassanija i pao. Poredak koji se tada formirao nije se mijenjao u slijedećim krugovima: Razgatlioglu, Bautista, Bassani, Locatelli, Petrucci, Lowes, Rea…

Nakon pet krugova Bautista je prošao Topraka, pola kruga kasnije na kratko i Bassani. Petrucci je također izgubio dva mjesta protiv Ree i Lowesa. Od trenutka kada je poveo, Bautista je krug kasnije stvorio gap od 0.6 sekundi ispred Topraka koji je u međuvremeniu vratio drugo mjesto. Treći je bio Bassani a iza njega Locatelli, Rea, Lowes, Petrucci. Tada se već kolona malo razvukla ali je i Lowes uspio proći Reu a Locatelli se sve više približavao Bassaniju. Bautista je za to vrijeme odvozio najbrži krug i poveća gap na 1,2 sekundi. Točno na pola utrle Locatelli je prestigao Bassanija a Petrucci Reu. Kao i u Australiji, Sykesu ni ovaj put motor nije izdržao i morao je odustati zbog tehničkih problema, s tim da se ovaj put to dogodilo i Reddingu.

Pitanje poretka na podiju bili je riješeno već 8 krugova prije kraja, Bautista, Toprak i Locatelli su teško mogli izgubiti pozicije ali je zato za četvrto mjesto Lowes i dalje pokušavao napasti Bassanija. Sa Reom nešto nije bilo u redu jer ga je pet krugova prije kraja prošao Vierge a nakon njega i vdMark. Petrucci je nastavio jakim ritmom te dva kruga kasnije stigao i Lowesa ali više od toga nije išlo tako da je potvrdio peto mjesto. Za šesto se vodila borba do zadnjeg metra a osvojio ga je vd Mark.

Superpole utrku poveo je Razgatlioglu ali se Bautista odmah lansirao na drugo mjesto ispred Locatellija. Već na početku su pali Lowes i Baz a zbog njih je izletio i Petrucci. Krug kasnije na istom mjestu pao je Rea i pokazivao sudcima da je ulje na stazi i da prekinu utrku što se i dogodilo nekoliko sekundi kasnije.

Na ponovljenom startu gledali smo sličnu situaciju s tim da je ovaj put Bautista stigao na kratko i do prvog mjesta. Iza njih su ostali Rea, Locatelli, Rinaldi, Bassani, Lowes… Poredak se nije mijenjao do petog kruga kada je Rea prestigao Bautistu. Koliko su bili na rubu vidjelo se odmah na izlasku iz zavoja jer je Rei motor prilično zaplesao a Baustisti toliko da je upisao prvi pad sezone. Toprak je do kraja zadržao vodstvo a Locatelli i Lowes su se ugurali ispred Ree za mjesta na podiju.

Drugu utrku povele su Yamahe, Toprak i Locatelli, ispred Bassanija i dva Kawasakija ali već u drugom krugu griješe i gube pozicije pa je poveo Bassani ispred Ree, Rinaldija i Lowesa. Bautista je nervozno vrtio na osmom mjestu s puno grešaka nakon pada u Superpole utrci. Bassanije vo vodstvo trajalo je samo jedan krug kada ga je prestigao RInaldi. Za treće mjesto Lowes je također prestigao Reu.

S odvoženim najbržim krugom od 1.33.016 Rinaldi je već nakon šest krugova imao prednost od 2 sekunde ispred drugoplasiranog Topraka ali se zakompliciralo iza njih. Velika gužva, guranje i promjena pozicija dovela je do vd Markovog highsidea a na njegov motor naletio je Oetl. Par sekundi kasnije pao je i Reeding tako da je pokazana crvena zastava i utrka je bila prekinuta.

Ponovljeni start donio je isti poredak, Rinaldi je vodio ispred Topraka i Bautiste a pratili su ih Vierge i Rea. Visokih 1.32 Rinaldiju je omogućilo da i nakon nastavka stvara sve veću prednost a Toprak se borio da zadrži drugo mjesto od agresivnog Bautiste. Dva kruga mu je uspijevalo nakon čega je morao propustiti Španjolca. Rinaldi je za to vrijeme skupio 1,5 sekundi prednosti što je trebao sačuvati u preostalih 10 krugova.

Prednost Ducatija je rasla sa savakim krugom i pitanje prva dva mjesta nije bilo otvoreno ali se zato Razgatlioglu borio da zadrži treće mjesto od nadolazećeg Viergea. Uz zaostatak od oko dvije sekunde pratila ih je grupa u kojoj su se za peto mjesto borili Locatelli, Bassani i Petrucci. S njima je bio i Rea do pada u 13. krugu. Vidjelo se da sjedi na kolicima od hitne, izgledalo je kao da je ozlijedio nogu.

Bautista je svakim krugom smanjivao zaostatak za Rinaldijem i dostigao ga četiri kruga prije kraja, pratio i snimao još jedan krug a onda sigurno prošao naprijed. Po brzini kojom se Bau približavao, vidjelo se da Rinaldi ima problema s gumama. U zadnjem krugu je zbog toga izletio sa staze pri čemu su ga prošli Razgatlioglu i Vierge. Barem je ostao na kotačlima ali se morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Bautista je mirno sačuvao vodeću poziciju do kraja i upisao novih 25 bodova.

U prvenstvu slijedi pauza od mjesec i pol dana nakon čega se WSBK vraća u Europu. Prva je na redu utrka u Nizozemskoj kada ćemo utrke pratiti u ipak prikladnijoj satnici.

Prethodni članakDucati Diavel V4 u Zagrebu
Sljedeći članakLEGO predstavio Land Rover Classic Defender 90 set