WSBK – Laguna Seca 2015

RACE 1:

Najbolji start zabilježio je Davies koji je poveo utrku. Oba Kawasakija probila su se na drugo i treće mjesto. Torres je bio četvrti. Katastrofalano su startali Giugliano i Haslam koji su ostali oko sedmog i osmog mjesta. Nezogodno je bilo i Baioccu na Ducatiju kojem se motor na startu ugasio pa je skočio s njega i pokušao se maknuti sa staze da ge netko ne udari s leđa.

Giugliano se ipak probudio i u drugom krugu počeo napadati Torresa za četvrto mjesto, stotinjak metara iza njih isto se događalo između Guintolija i Haslama. Na vrhu nije bilo promjena, Davies je čak uspio napravio oko 1,5 sekundi razlike. Giugliano je na kočenjima i zavojima bio brži ali na izlascima i ravnim dijelovima nije mogao stići Torresa za razliku od Haslama koji je prošao Guintolija.

Daviesove dvije sekunde razlike na polovici utrke počele su se topiti, Sykes je skidao 0,2 po krugu ali i Rea mu je bio sve bliže. Giugliano i Torres su i dalje bili u istoj poziciji, Talijan nikako nije uspjevao proći.

13 krugova do kraja Giugliano ipak prolazi ali vodeća trojka je bila predaleko da bi im se prodružio. Ostalo mu je samo čuvati poziciju i završiti četvrti. Srećom za Daviesa, Sykes je bio pod napadima Ree te usporio ritam tako da se razlika između vodećeg Daviesa ponovno malo pojačala. Bilo je to vrlo bitno jer je bilo pitanje vremena kada će Rea proći Sykesa i krenuti u napad a Davies za to vrijeme može barem malo sačuvati gume za završnicu.

U dva navrata Rea se probio ispred Sykesa ali isto tako otišao preširoko i morao se vratiti na prijašnju poziciju. Ili je staza bila prljava ili se radilo o nekom drugom faktoru ali generalno je ovo bila utrka s iznimno malim brojem pretjecanja čak i za Lagunu.

Do kraja više nije bilo promjena tako da je Davies upisao svoju drugu pobjedu ispred Sykesa, Ree, Giugliana, Torresa, Lowesa, Guintolija…

race1-page-001

 

RACE 2:

Gotovo da možemo reći kako je start druge utrke bio repriza s razlikom što su ovaj put Haslam i Giugliano uspjeli stići do četvrtog i petog mjesta. Giugliano je odmah počeo napadati Haslama i vrlo nezgodno pao. Nakon nedavnog loma kralježnice nije izgledalo dobro ali se vidjelo da je ustao. Uskoro dolazi i do čudnog sudara Guintolija i Lowesa koji je krenuo prema boxu.

U drugom krugu počela je i lagana kiša na cijeloj stazi ali nitko nije odlazio na promjenu guma. Borba Kawasakijevih vozača se nastavila kao u prvoj utrci s tim da im je ovaj puta odmah na repu bio Haslam a ne previše daleko i Torres. Davies je za to vrijeme opet stvorio prilično veliku razliku od gotovo tri sekunde.

Kako je utrka odmicala tako su se Kawasakiji odvojili od Aprilija. Davies je na Ducatiju odvozio je najbrži krug utrke i još više povećao prednost. Iza grupe vodećih, na šestom mjestu je bio Badovini a za sedmo su se borili Canepa i vdMark. Uskoro je počela i borba za četvrto mjesto s obzirom da se Torres skroz približio Haslamu, pri čemu je dolazilo do međusobnih pretjecanja ali kao i kod Kawasakija, vrlo teško bi netko prošao i zadržao poziciju. Niti slijedećih nekoliko krugova nije bilo promjena, Aprilije su se u međusobnom natjecanju približile Rei koji je, kako se činilo, odustao od borbe sa Sykesom. I Sykes je smanjio razliku do Daviesa na 2,7 sekundi a do kraja utrke ostalo je pet krugova.

Tri kruga prije kraja Torres uspijeva proći Haslama. Rea također ne odustaje no problem je što svako malo radio greške i ulazio preširoko čime bi se Sykes ponovno odvojio. U zadnjem krugu više nije bilo promjena tak oda je Davies upisao prvu dvostruku pobjedu, Sykes dva druga mjesta, Rea dva treća. Iza njih se Torres uspio obraniti od Haslama, slijedili su Badovini, vdMark, Canepa…

race2-page-001

 

 

 

 

Superbike je nakon Imole i malo duže pauze preselio u SAD, točnije u Lagunu Secu, jednu od najinteresantnijih staza prvenstva. Kao i u zadnjoj utrci u Imoli, Pole Position je osvojio Ducati. Ovaj puta najbrži je bio Davies s odvoženih 1.22.201 ispred timskog kolege Giguliana. Iznenađenje je i osvajanje trećeg mjesta mladog rookija Torresa na Apriliji. Iza njih u drugom redu startaju Kawasakiji dok je na šestom startnom mjestu Haslam.

Prvi osvojeni Pole Position u karijeri Chaz Davies djelomično može zahvaliti i Giuglianu koji je napravio nekoliko greškica i time izgubio prvo mjesto. Kako bilo, u utrci se to vjerojatno neće dogoditi jer Giugliano vozi pod posebnom “paskom” svog trkaćeg idola Kevina Schwantza zbog koje i nosi broj 34 te oznaku na kacigi. S druge strane, tu su i ove godine nezaustavljivi Kawasakiji koji će sigurno napasti od početka. Haslam je u izjavama naglašavao veliki napredak Aprilia racing teama pa će imati priliku pokazati to i u obje večerašnje utrke.

 

e4e7640c-681b-45ad-9c61-7267113e7830

 

 

sbk-2015-laguna-davies-superpole

sbk-2015-laguna-sykes-fp3

sbk-2015-laguna-seca-la-pole-alla-ducati-di-chaz-davies_1_jpg_650

sbk-2015-laguna-canepa-fp3

Prethodni članakHusqvarna na Red Bull Romaniacs 2015
Sljedeći članakNovi Dunlop Sportsmart2 i u H varijanti