WSBK – Magny Cours 2018

 

Unatoč Sykesovom rekordnom krugu od 1.35.696 kojim je osvojio Pole position, Rea ga je stigao već na početku drugog kruga i poveo ovogodišnju utrku u Francuskoj. Fores je također prešao Savadorija u borbi za treće mjesto međutim Aprilijin napredak sada postaje sve vidljiviji. Lowes je na kraju drugog kruga pao, tada na petom mjestu,  nakon proklizavanja prednjeg kotača. Uspio se vratiti na posljednje mjesto a kako nije bilo dovoljno vremena za napredak, na istoj poziciji je i završio prvu utrku. Manje sreće imao je Rinaldi koji je pao nakon kvara na motoru i nije mogao nastaviti.

Rea je vrlo brzo krenuo stvarati prednost koja se u svakom krugu povećavala pri čemu je odvozio 1.37.152 odnosno najbrži krug utrke. Nije bilo realno očekivati da bi ga netko mogao ugroziti, do sada se pokazalo da je za to od trenutne postave sposoban samo Davies kojemu u drugom dijelu prvenstva nije krenulo kako je očekivao, pogotovo nakon operacije ključne kosti jer još uvijek ima problema s održavanjem snage kroz cijelu utrku pa se i danas morao zadovoljiti tek s petim mjestom. Melandri je  u prvoj utrci je morao nadoknađivati izgubljene pozicije s obzirom na loše kvalifikacije. Došavši do 8. mjesta krenuo je u borbu sa vd Markom i Razgatliogluom što je i bio najzanimljiviji dio prve utrke da bi na kraju uspio stići do šestog mjesta ispred Nizozemca i Turčina.

Nije iznenađenje ali moramo i spomenuti vjerojatno najbitniji podatak današnje utrke a to je Reino prvo mjesto koje mu je donijelo osvajanje još jednog naslova prvaka. Kao što smo već pisali, moralo se dogoditi čudo da mu četvrti uzastopni naslov izmakne iz ruku no današnja utrka je otklonila i one najčudnije matematičke scenarije.

I u drugoj utrci je Rea bio najbolji, trebalo je desetak krugova da prvi puta napadne i na kratko prođe Daviesa, odmah iza njih odlično je vozio i vd Mark. Slijedili su Melandri, Sykes, Savadori, Fores, Lowes…
Davies se pokazao ponovno tvrdim orahom za novog starog prvaka s obzirom da je i dalje izvrstan na kočenjima. Tri kruga kasnije Davies je napravio manju grešku koju je Rea iskoristio za prelazak u vodstvo i odmah nakon toga, kao i puno puta do sada, od negdje izvukao dodatnu brzinu za zadnji dio utrke.
Nakon Ree, izgledalo je da će Daviesa napasti vd Mark i Melandri koji su se sasvim približili no Davies je ipak ubrzao i uspio se odmaknuti. Stizanje Ree na vrhu nije bila opcija s obzirom da je Rea svakim krugom povećavao prednost za okvirnih 0,3 sekunde.
U samoj završnici vodila se zanimljiva borba za 10. mjesto između Baza i Lavertyja u koju se nespretno uključio i Razgatlioglu a malo nakon toga je i Sykes napao Melandrija za 4. mjesto što mu je koančno i uspjelo u predzadnjem krugu. Rea je potvrdio duplu pobjedu, Davies je drugim mjestom u utrci učvrstio svoju drugu poziciju u ukupnom poretku a vd Mark je upisao još jedan podij te ostao u igri za napad na Daviesa za kojim u prvenstvu trenutno zaostaje nešto manje ud 30 bodova. Priliku za to će imati za dva tjedna u Argentini nakon čega WSBK seli u Qatar na zadnju utrku sezone.

 

Prethodni članakDucati & Venom
Sljedeći članakPeugeot skuteri – akcija na skutere od 50ccm