WSBK – Magny Cours 2022

Promjenjive vremenske prilike i dosta kiše utjecale su na konfuzan početak vikenda u Francuskoj i vrlo malo kvalitetnih priprema na suhom. Uvjeti su se na trećem treningu popravili pa su takva bila i vremena a najbrži i jedini ispod 1.37 bio je Razgatlioglu. Kvalifikacije nakon toga potvrdile su njegovu i Reinu brzinu s jednim zanimljivim podatkom: obojica su odvozila najbrži krug od 1.36 124 s tim da je Rea osvojio prvo startno mjesto. Treći je bio Redding, četvrti Bautista. Uoči utrke staza je bila suha, nebo oblačno ali se pojavilo i sunce pa nije bilo veće mogućnosti da u toku utrke počne padati kiša.

Toprak, Redding, Bautista, Rea bio je poredak nakon prvog zavoja no Toprak je ubrzo pogriješio što je iskoristio Redding i probio se na prvo mjesto. Rea je prestigao Bautistu za treće mjesto. Uslijedilo je guranje i rezanje putanja pa samim time i brojne promjene pozicija no Toprak se ubrzo vratio na vrh.

Treći krug bio je loš za Kawasaki, Lowesa su izgurali Bautista i Rinaldi a Rea je pao na izlasku iz šikane. Nekih pola kruga kasnije, usamljen na vrhu Toprak je pretjerao s kočenjem i također pao. Obojica su se vratila ali na začelju što je bio odličan razvoj događaja za Bautistu koji je samo mirno trebao završiti utrku i uzeti 25 bodova.

Redding ja na BMWu ostao u vodstvu do osmog kruga kada ga je lako prošao Bautista. Iza njih dvojice s nešto manje od dvije sekunde zaostatka poredali su se Baz, Bassani, Rinaldi, Lowes… Iako vodeći, Bautista se nije odmah mogao odlijepiti od Redding no razlika u kvaliteti je na kraju presudila.

Toprak je vraćao pozicije vozeći kroz sporije vozače kao kroz čunjeve ali limit je bio do 11. mjesta jer je zaostatak bio prevelik. U 13. krugu je pao na Baz koji je tada bio na trećem mjestu, nešto kasnije izletio je kratko i Rinaldi a Rea je ostao na začelju. Motocikl mu je bio vidljivo oštećen tako da plasman u bodovima nije bio realan.

Bautista je pobjedom i padom glavnih konkurenata dodatno povećao razliku u ukupnom poretku, Redding je stigao do odličnog drugog mjesta a u treće mjesto je zauzeo Bassani. Spomenimo da je Bassani prošli tjedan trenirao na Grobniku i odvozio niskih 1.25 s tim da je plan bio drugog dana napasti vrijeme ali je kiša pokvarila planove.

Superpole utrku poveo je Rea konačno ponovivši svoj nekadašnji munjeviti start. Međutim, Bautista je vrlo brzo prošao pored njega i preuzeo vodstvo. U početnim krugovima odvojila se vodeća grupa: Bautista, Rea, Razgatlioglu i Redding koji negdje na pola utrke više nije mogao pratiti njihov ritam. Reinu pogrešku i krivu putanju iskoristio je Toprak koji se tako našao na drugom mjestu. Nije to bilo slučajno pa je dva kruga kasnije skiunuo i Bautistu te se počeo odvajati. Bautista i Rea su se do samog kraja borili za drugo mjesto pri čemu je na kraju bolji bio Irac. Od četvrtog mjesta na dalje plasirali su se Lowes, Redding, Bassani, Rinaldi…

U drugu Superbike utrku najbolje je krenuo Toprak ispred Bautiste ali kao i u Superpole utrci, Bautistin Ducati je prošao pored njega kao brzi vlak i dobili smo odmah novog vodećeg. Prošao ga je i Rea a Topraka je napadao i Lowes. Rea ubrzo griješi pa je ponovno njegovu grešku iskoristio Toprak i vratio drugo mjesto. Lowes je također morao zatvoriti gas na istom mjestu pa su ga prošli Bassani i Rinaldi.

Već u drugom krugu Toprak se vratio na vrh a drugoplasiranog Bautistu Rea je pokušao proći s unutarnje strane pri čemu je došlo do kontakta i posljedično Bautistinog pada. Prema direkciji, Rea je bio kriv i zbog incidenta dobio long lap penalty.

Topraka je u trećem krugu prešao Bassani i prvi put poveo karavanu. Za drugo mjesto Rinaldi je prešao Reu pri čemu je opet bilo vrlo bliskih kontakata ali bez padova. Za četvrto mjesto vodila se također bliska borba, Redding vs Lowes.

Već i prije long lap-a Rea je zapeo na petom mjestu i nije mogao pratiti vodeće a nakon kazne vratio se na sedmo mjesto. Bassani je do sedmog kruga bio u vodstvu a odmah iza njega pratili su Toprak i RInaldi dok je Lowes kasnio malo preko sekunde. Tad je Toprak odlučio napasti ali isto je napravio i Rinaldi te prošao obojicu. Gužvu je iskoristio Lowes koji se približio vodećoj trojki.

Na pola odvožene utrke Toprak nije mogao dozvoliti da se Rinaldi previše odvoji pa je krenuo napadati nižući najbrže krugove međutim nije to išlo lagano jer se Talijan odlično držao. Ključno pitanje je u tom trenutku bilo za koga navija Rinaldijeva mama, veliki fan turskog vozača. :)

Osam krugova prije kraja Toprak je konačno prošao i odmah počeo stvarati prednost koju je kontrolirao do kraja utrke i pokazao ponovno koliko je moćan u Magny Coursu. Rinaldi je sačuvao drugu poziciju a treće mjesto na podiju pripalo je Bassaniju. Rea je završio peti, iza timskog kolege Lowesa.

Nakon nezgode u prvoj utrci na kraju je Toprak ipak imao uspješan vikend pri čemu je uspio malo smanjiti Bautistinu prednost u ukupnom poretku. Rea je dodatno zaoštrio odnose sa Bautistom pa će biti zanimljivo pratiti nastavak koji slijedi za dva tjedna u Barceloni.

Prethodni članakG-Power širi ponudu prerada automobila na Lamborghini
Sljedeći članakDucati Streetfighter V4 Lamborghini