WSBK – Phillip Island 2016

Nakon duge zimske pauze počela je nova sezona Superbike prvenstva, tradicionalno na stazi u Phillip Islandu. Svi timovi došli su u Australiju s velikim očekivanjima no na vrhu se nakon slobodnih treninga našao pretprošlogodišnji prvak, tada na Apriliji a sada na Yamahi, Sylvain Guintoli. Svojevrsno iznenađenje s obzirom da se Yamaha tek vratila u WSBK nakon višegodišnjeg izbivanja. Kvalifikacije su donijele novi raspored u kojem je prvi startao Sykes ispred Giugliana i Ree.

RACE 1:

Na startu prve utrke Kawasakiji su otišli naprijed dok su oba Ducatija tri kruga vodila borbu s vd Markom i nakon toga se smjestili na trećem i četvrtom mjestu, iza su ostali Lowes, Hayden Guintoli… Treba napomenuti da je cijela vodeća grupa prvih pola utrke ostala vrlo blizu uz međusobna pretjecanja ali generalno su se poslagali kao u školi: dva Kawasakija, dva Ducatija, dvije Honde i dvije Yamahe. Raspored je 15 krugova prije kraja pokvario Sykes kojeg su nakon greške na kočenju prošla oba Ducatija a zatim i Honde. Očito je prvi počeo osjećati probleme s gumama.

U zadnjih devet krugova vodeća četvorka se malo odvojila: Rea, Giugliano, Davies i vd Mark uz konstantno prelaženje Ducatija i Honde. Drugu grupu predvodio je Sykes. Dva kruga kasnije Sykes i Guintoli su se približili vodećima a Hyden i Lowes zaostali. Nedugo nakon toga Lowes je završio utrku u pijesku, bez posljedica. Vremena su u ovoj fazi utrke bila oko visokih .31 odnosno niskih .32.

Iako su odmah iza njegovih leđa Ducatiji vodili borbu sa Hondom, Rea nije u niti jednom trenutku izgubio vodstvo. Davies se u zadnja dva kruga opasno približio, par zavoja prije kraja utrke i prošao na prvo mjesto ali iskusni Rea odmah je vratio vodstvo i prvi prošao ciljem. Treći je bio vd Mark, četvrti Giugliano pa Sykes, Guintoli… Ukupno gledajući, ako se po prvoj utrci može procjeniti, ova sezona biti će više nego zanimljiva. Prema novim pravilima, druga utrka vozi se u isto vrijeme slijedećeg dana, znači, start u nedjelju u 5.00.

Results-page-001

RACE 2:

Vrlo sličan start i druge utrke s Kawasakijima ispred Ducatija. Razlika je što se Lowes na Yamahi probio na četvrto mjesto ali je u jednom zavoju otišao preširoko, djelovalo je kao da nešto s motorom nije u redu, no nastavio je utrku negdje pri začelju kolone. Nakon pet odvoženih krugova Sykes je i dalje vodio ispred Ree i vd Marka. Slijedila su dva Ducatija pa Hayden i Guintoli, ostali su već tada bili prilično daleko od vodeće grupe. Hayden je u jednom trenutku prošao Giuliana ali je Talijan odmah vratio peto mjesto. U međuvremenu se stvorila i mala razlika između vozača u vodećoj grupi tako da nije bilo bitnije akcije.

Na pola utrke Sykes je ponovio scenarij iz prve utrke, griješi i u jednom zavoju gubi tri mjesta. Phillip Island je staza koja prilično troši gume a Sykes je očito najosjetljiviji pa prvi i reagira. Vd Mark je iskoristio konfuziju na vrhu i probio se na prvo mjesto. Slično kao i prošle godine kad je jedno vrijeme vodio u drugoj utrci. Najagresivnije je djelovao Davies ali nije uspijevao proći Reu što je koristio vd Mark povećavajući prednost. Na njegovu žalost to se događalo samo na nekim dijelovima staze. Situacija se ponavljala iz kruga u krug, identične pozicije i identični razmaci ali je vd Mark usporio utrku vozeći 1.32.4. U jednom trenutku su se Sykes i Giugliano dotaknuli i otišli preširoko tako da su morali propustiti Haydena i Guintolija. Davies je i dalje bio najagresivniji međutim nikako da se probije naprijed, pogotovo je to bilo vidljivo na kraju ciljne ravnine i kočenju u prvi zavoj.

Samo jedan vd Markov lošiji izlazak na ciljnu dozvolio je Rei i Daviesu da ga prođu četiri kruga do kraja utrke. Čim su ga prošli, vremena su se vratila na 1.31.8 ali Davies je morao ranije reagirati i pokušati dobiti utrku jer mu je Rea razbijao ritam. Cijelo vrijeme mu je bio na kotaču no Rea je poznat po tome da u zadnjim krugovima izvuče još neku skrivenu kartu. U predzadnjem krugu Davies ipak prolazi i radi inicijalnu razliku od 0.3 no Rea je i dalje bio blizu. Ciljna je pokazala brzinu Kawasakija pa je Rea ponovno zajeo na vrh. U pokušaju vraćanja Davies pada. Hayden i Giuliano su se borili za treće mjesto, Talijan je bio brži pa osvaja prvi podij. Još jedna pobjeda Ree, drugi je bio VD Mark, treći Giuliano, četvrti Hayden, peti Guintoli. Davies je uspio nastaviti utrku i završiti na desetom mjestu.

Prvi vikend nove WSBK sezone završio je dvostrukom pobjedom prošlogodišnjeg prvaka iako je tragičar Davies koji je možda i najviše pokazao ali nije uspio doći do prvog mjesta. Nastavak slijedi za dva tjedna u Thailandu.

Results2-page-001

 

 

 

 

 

 

rea2

yamaha-wsbk-australia-fp-06

hayden2

davies3

Prethodni članakPredstavljen Ducati MotoGP D16
Sljedeći članakPredstavljenja Aprilia RS-GP 2016